Niet alleen in Groot-Brittannie, maar overal in West-Europa is de burger het vertrouwen in de EU kwijt. Dit in groot contrast met de jaren negentig.Griekenland /  Is dit de toekomst van Europa? /  Nieuwsbrief Brexit / 

BrexitWaarom hebben de Britten voor Brexit gekozen?
Wat is er volgens de Britten mis met de EU? De Britten hebben traditioneel meer met de VS en de landen waarmee ze het Gemenebest vormen dan met de landen op het Europese continent. Bovendien hangen ze erg aan hun tradities en gebruiken denk aan hun afwijkende afstandsmaten en gewichtseenheden waardoor ze sceptisch staan tegenover iedere vorm van integratie met landen die andere gewoontes hebben.Waarom hebben de Britten voor Brexit gekozen?Hoe de Brexit een getraumatiseerde gemeenschap weer verdeelt.
Niemand wil opnieuw een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland na de Brexit. Daarvoor zijn de wonden uit de tijd van de Troubles nog te vers. De korte docu Borderlands toont wat deze dreigende scheiding teweegbrengt in de grensstreek.
Hoe de Brexit een getraumatiseerde gemeenschap weer verdeelt.
top

Griekenland

Het IMF geeft het nu zelf toe: Varouvakis had gelijk. Het IMF beleid ten aanzien van Griekenland is desastreus gebleken voor de gewone Griek. De euro moest overeind blijven en daarmee dus de commerciele banken.  Telegraph.uk

Een internationaal tribunaal voor de begane wandaden van de Trojka
Iemand wees me op Jinek van 12 januari waar een ontroerde, hij kreeg een staande ovatie in Brussel tijdens zijn afscheid. Dijsselbloem zelfgenoegzaam samen met de presentatrice mocht terugblikken op zijn vijf jaar desastreuze voorzitterschap van de Trojka (de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie).
De Trojka die Griekenland regelrecht in een peilloze afgrond heeft gekatapulteerd, met haar destructieve, inhumane, onrechtvaardige, volgens gerenommeerde Nobelprijswinnaars voor de economie als Stiglitz en Krugman zelfs krankzinnige en bovendien structureel falende EU-bezuinigingsdictatuur, in ruil voor nog meer leningen aan Athene. Alles alleen maar om onze eigen Noord-Europese banken en de zieke euro te redden.
Een internationaal tribunaal voor de begane wandaden van de Trojka


Yanis Varoufakis ontmaskert de echte agenda van de Eurogroep.
Het jaar 2015 was voor sociaal bewogen Europeanen cruciaal. Voor het eerst werd een regering in een EU-land gevormd, die openlijk inging tegen de sociale inleveringslogica van de Europese instellingen, in het deftige jargon ook bekend als besparingen. De linkse partij Syriza behaalde 36,3 procent van de stemmen in Griekenland.
Yanis Varoufakis ontmaskert de echte agenda van de Eurogroep.


Kan Varoufakis Europa resetten?Gepubliceerd op 17 mrt. 2017 Een vluchtelingendeal met Turkije, was dat een goed idee? In deze video maken we na een jaar de balans op.
top

Is dit de toekomst van Europa?

Vijf draaiboeken voor frisse EU, landen mogen zelf kiezen: Laat ze maar zweten.
Varierend van voortmodderen tot grote sprong voorwaarts. Het geboortekaartje van de EU-27, noemt de Europese Commissie haar vanmiddag gepresenteerde witboek voor de toekomst van de EU. Een tikkeltje overdreven want voorlopig telt de EU nog 28 leden, het Verenigd Koninkrijk vertrekt op zijn vroegst in 2019. Bovendien komt de Commissie niet met een blauwdruk over hoe de EU er in 2025 uit moet zien, maar biedt ze vijf scenarios.
Vijf draaiboeken voor frisse EU, landen mogen zelf kiezen: Laat ze maar zweten.

Is dit de toekomst van Europa?
Onderzoeksjournalist Joost Niemoller kocht Die Zeit, las een interview met Herr Schauble en maakt zich grote zorgen over de enge ideeen die deze 74-jarige mastodont erop nahoudt. Vooral omdat Schauble een grote invloed uitoefent, niet alleen in Duitsland, maar binnen de gehele EU. Welke ideeen liggen ten grondslag aan het gedachtegoed van mensen zoals Schauble?  Is dit de toekomst van Europa?

Als Frankrijk uitcheckt ontspoort heel Europa
Het Europese project, of je het nu als succes wilt zien of als probleem, draait namelijk om twee landen: Duitsland en Frankrijk. Daar is geen ontkomen aan. Beide landen hebben compleet verschillende culturen en wilden het continent domineren. Driemaal vlogen ze elkaar sinds 1870 in de haren. Die oorlogen kostten tientallen miljoenen mensen het leven. Bijna heel Europa werd verwoest, driemaal. De Duitsers hadden zelfs een woord voor de wederzijdse haat die van generatie op generatie werd doorgegeven: Erbfeindschaft. Na 1945 zijn leiders van de twee landen bij elkaar gaan zitten. Ze besloten, uniek in de geschiedenis, een manier te zoeken om dit nooit meer te laten gebeuren. Ze wilden dat heel concreet doen. Niet alleen met ronkende verklaringen die je zo naast je neer kon leggen, maar door het heel moeilijk te maken om weer oorlog te voeren. Als eerste stap voegden ze hun zware oorlogsindustrieen (kolen en staal) samen. Die brachten ze onder supranationaal gezag. Vanaf dat moment konden Parijs of Berlijn niet meer zelf over die industrieen beslissen en dus geen oorlog beginnen. De Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, van 1951, was een vredesverdrag. Een vredesverdrag met Kolen en Staal. Ook Italie en de drie Beneluxlandjes (die onder de voet worden gelopen als Duitsland en Frankrijk gaan vechten) deden mee. Bron NRC, Caroline de GruyterOpenbaarheid van bestuur


top

Nieuwsbrief Brexit

29 11 2018
Meer artikelen over de EU

Meer over CETA en TTIP

top