In 2008 barste de fananciele bubbel. De ene na het andere financiele instituut viel om, de wereldmarkten meesleurend in hun val.
Geldscheppers
De evolutie van ons geldsysteem op basis van gouden en zilveren munten naar op vertrouwen gebaseerd fiatgeld bracht grote veranderingen teweeg. Niet alleen ten aanzien van het betalingsverkeer en de rol van banken, maar ook in de manier waarop overheden met geld omgaan. Het heeft overheden meer ruimte gegeven om schulden te maken en de waarde van het geld uit te hollen.Bankiers zijn alchemisten die geld creeren uit het niets
Het algemene idee is dat spaarders hun geld naar de bank brengen en dat banken deze spaardeposito vervolgens tegen een hoger tarief weer uitlenen. De waarheid is dat banken je spaargeld helemaal niet nodig hebben om leningen te verstrekken.
Ons geldsysteem is monsterverbond tussen monarchen en bankiers.
In dit fragment van de Fictional Truth avond over ons geldsysteem heeft Willem Middelkoop het over het ontstaan en de mogelijke ondergang van dit systeem. Middelkoop is overigens volgens hem zelf in een rare situatie terecht gekomen. Aan de ene kant is hij zeer kritisch over het systeem maar aan de andere kant heeft volgens hem niemand er baat bij als het systeem ook daadwerkelijk omvalt. Ruilhandel is dan volgens hem wel een optie om het systeem te omzeilen, hij legt uit hoe dat werkt.

Geldschepping
Ad Broere over geldscheppingAnthony Migchels verwoordt het juist, de kern van het probleem zit in geld met geld verdienen. Zolang het kernprobleem niet wordt onderkend, zijn het slechts schijnbewegingen waardoor we eerder op het verkeerde been worden gezet dan dat het een blijvende oplossing biedt. De Zwitsers staan op het punt te gaan stemmen over hun referendum over geldcreatie. Het voorstel dat op tafel ligt zegt dat geldcreatie door commerciele banken moet stoppen, en dat alleen de Zwitserse National Bank geld mag scheppen. Het idee is, dat geldcreatie zal verbeteren als het in het publiek belang wordt gedaan.
Video Positive Money Europe
Probleempje: de Zwitserse Nationale Bank is prive bezit. Net zoals de FED en de meeste nationale Banken (maar niet de Nederlandsche Bank, die 100% Staatseigendom is). Het laat maar weer eens zien hoe mensen gemanipuleerd worden met dat geldschepping verhaal. De essentie van Bankieren is Rente. Niet geld creatie. Banken lenen tegen rente. Hun geldschepping is daarvan een afgeleide, niet andersom. Niet dat geldcreatie geen belangrijk onderwerp is, daar niet van, maar je snapt het punt. Het BankenKartel verkoopt ons dat geldcreatie overdoen van de Commerciele Banken die ze bezitten naar de Centrale Banken die ze bezitten onze problemen gaat oplossen. Maar zelfs als de Nationale/Centrale Bank bezit is van de Staat, blijft het probleem dat de Staat bezit is van de Banken. Of, beter, van dezelfde mensen als die de Banken bezitten. Het hele publiek versus privaat verhaal is een pure goocheltruc. Totaal irrelevant. Exact dezelfde mensen blijven in controle over de geldschepping. Dit is de simpele waarheid: rente op leningen, Woeker, is het kernprobleem. Het compleet duidelijke antwoord op rente op leningen, is geen rente op leningen. Geen Woeker. Omdat rente geen issue is in dit referendum, en omdat exact dezelfde mensen het geld zullen blijven scheppen, staat er niets op het spel in het komende referendum.Niets.
Het is gewoon de zoveelste motie van instemming met Bankieren. Iedereen die gaat stemmen stemt voor Bankieren, wat niets anders is dan geld lenen tegen rente. De legitimiteit van de Bankiers zal komend referendum 100% blijken te zijn. En dit is waarom de Nieuwe Wereld Orde regeert, en zal blijven regeren, voor de voorzienbare toekomst.
Digitalisering is een goede reden om na eeuwen weer na te denken over geld.
We hebben juist nu met de digitale technologieen een mooie kans om het geldsysteem opnieuw in te richten. De essentie van monetaire hervormingen is dat je geld en krediet splitst. Je krijgt dan een monetair systeem en een financieel systeem. Het monetair systeem komt dan in handen van de overheid terwijl het financiele systeem privaat wordt geregeld. Er is nu een beinvloeding van de politiek op de banken. Als de banken in de problemen komen wordt dat verhaald op het publiek. Om die reden wil Ons Geld een digitaal publiek geldstelsel implementeren. Martijn Jeroen van der Linden promoveert op de TU Delft op het gebied van de monetaire systemen en is actief binnen de werkgroep Ons Geld.
De biecht van de bankier.
hoe ex bankiers waarschuwen voor de klappen die nog moeten komen. en ze hinten naar een oplossing namelijk een decentrale virtuele munt (zoals bitcoin) die de macht tussen banken en burgers kan herstellen. het ergste moet namelijk nog komen.
Geldschepping en Rente, Banken, Hun Eigenaren, Jouw Vrijheid V2 from Handje Contantje on Vimeo.
De aflevering 'Geldscheppers'
Waarin Maarten Schinkel onderzoek doet naar het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank, is niet de enige Tegenlicht aflevering waarin zijn expertise wordt gebruikt. In de aflevering 'De dag dat de dollar valt' (2005), is te zien hoe Schinkel hardop meedenkt over de gevolgen van een mogelijke monetaire crisis, die inderdaad drie jaar later volgt.
De aflevering 'Geldscheppers'
Maarten Schinkel over hoe bankiers ons naar de afgrond leiden met geld scheppen
Geldscheppers
Ons Geld Symposium
Theatermaker George van Houts leidt het debat, Hoogleraar Klaas van Egmond (Sustainable Finance Lab, Universiteit Utrecht) en Ons Geld-activisten (Luuk de Waal Malefijt, Edgar Wortmann en Jacqueline Haarsma) doen verslag van het monetaire actiefront. Is er verband tussen geld en milieuproblemen? Wat leren kinderen over geld, en wat vinden wij van de virtuele euro? Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Paul Tang (Partij van de Arbeid), Renske Leijten (Socialistische Partij), Antoinette Hertsenberg (AVROTROS) en Ons Geld bespreken hoe het verder moet met ons geldstelsel.
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
Dankzij Ons Geld en de Verleiders is door de regering een rapport aan de WWR gevraagd over geldschepping. De wijze waarop geld gecreeerd wordt is een belangrijk, maar soms ook onzichtbaar en moeilijk te doorgronden onderdeel van onze economie en samenleving. De WRR doet onderzoek naar de verschillende aspecten van geldschepping en mogelijke alternatieven en verbeteringen.In het eindrapport van de WWR worden de aanbevelingen van Ons Geld en de Verleiders overgenomen.
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
WWR Eindrapport Geld en schuld: De publieke rol van banken
Geld en schuld zijn van fundamenteel belang voor onze samenleving, maar lastig te doorgronden. In Geld en Schuld: De publieke rol van banken bespreekt de WRR hoe geldschepping werkt, waarom geld en schuld nauw met elkaar samenhangen, wat de belangrijkste problemen zijn en welke oplossingen mogelijk zijn. Eindrapport Geld en schuld
Er veel verwarring over de manier waarop banken werken en waar het geld vandaan komt.
Zeer weinig leden van het publiek te begrijpen het echt. Economics afgestudeerden hebben een iets beter idee, maar veel universitaire opleidingen economie een model van het bankwezen, die niet heeft toegepast op de echte wereld al tientallen jaren te onderwijzen nog steeds. Het verontrustende is dat veel beleidsmakers en econoom nog werken aan dit achterhaalde model.In deze video cursus zullen we ontdekken hoe de banken echt werken, en hoe het geld is created.But eerste, voor het opruimen van alle verwarring, moeten we zien wat er verkeerd over de manier waarop de meeste mensen denken banken werken. Positive Money
Meer over geld schepping
Martin Wolf over geldschepping.
Op 22 november organiseerde het Sustainable Finance Lab een publieksavond over het geldsysteem. Martin Wolf, economisch commentator van de Financial Times, hield een sterk betoog over de toestand van dit systeem en concludeerde dat radicale hervormingen nodig zijn. In lijn met Ons Geld stelde Wolf voor om geldschepping onder te brengen in publieke handen. Zie hier de beelden:
Key note Martin Wolf from Ruud Bisseling on Vimeo.
Rente betalingen
Niemand begrijpt waarom Nederland ieder jaar 8 miljard euro rente betaalt aan banken.De Nederlandse staat betaalt ieder jaar meer dan 8 miljard euro aan rente. Dit geld heeft de overheid afgesproken te betalen aan de banken voor het geld dat de staat van hen heeft geleend. Maar waarom zou de overheid geld lenen terwijl zij het zelf kunnen maken? En waarom zouden zij hierover nog rente betalen ook?De staatsschuld is op dit moment gegroeid tot 467 miljard euro. Lees verder
Hoe groter de leningen, hoe groter de geldberg; George van Houts en Ad Broere
De basis waarop de banken hun geld creeren is het chartale geld. Door dat chartale geld weg te nemen is er geen basis meer voor geldcreatie.

Het monitaire systeem
A flaw in the monetary system? from MONNETA on Vimeo.
Interview met Martin Wolf

Schulden
De economie draait weer.Maar betekent dat ook dat het goed gaat? Feit is dat de schulden van burgers en overheden nu groter zijn dan voor de kredietcrisis. Het kraakt en wringt. In dit gepeperd gesprek in Vondel CS te Amsterdam hebben we onderzocht hoe we onze economie beter kunnen maken. Wat is het alternatief voor onze door schuld gedreven economie?

Bankgeheimen
Journalist Joris Luyendijk deelt zijn lessen over de bankencrisis van 2008. De val van de zakenbank van de Lehman Brothers vormde het startschot van de wereldwijde financiele en economische crisis. Waarom ging het zo ongelooflijk mis in de bancaire sector? Luyendijk ging op onderzoek uit in de Londense City, sprak met talrijke bankiers en schreef er zijn boek Dit kan niet waar zijn over. Chris Kijne blikt met Luyendijk terug op de val van Lehman. Welke lessen zijn geleerd tien jaar na de crisis? En waar is toch de woede gebleven bij de belastingbetalers die moesten opdraaien voor het redden van de banken? Of is de middenklasse net zo goed medeplichtig?Chris Kijne blikt met Luyendijk terug op de val van Lehman.
Joris Luyendijk te gast bij D Verleiders.
Bankgeheimen van Joris Luyendijk
Op een haar na heeft de financiele wereld uw leven in 2008 al onvoorstelbaar ontwricht. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat?, dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek Dit kan niet waar zijn. In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een banking blog waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiele sector interviewde. VPRO eTegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Zal een betrouwbare en veilige financiele sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen? Luyendijk maakt een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt, en van de mensen die er onderdeel van zijn: de front-, middle- en back office; de snelle jongens, de tandenknarsers en de twijfelaars. Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers van Planet Finance waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid, waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes met als gevolg een totaal gemonetariseerde en op korte termijn gewin geente kijk op de ewereld. Hoe kunnen we tot fundamentele hervormingen komen en weer greep krijgen op die los gezongen wereld van het flitsend kapitaal? Daarvoor zijn volgens Luyendijk moedige politici nodig, verlichte nieuwe bankiers en kritische, dieper gravende journalisten, en de eerste voorbeelden zijn er.
Meer over banken door Joris Luiyendijk

Thomas Piketty en andere bankencritici
Prof. R. Werner legt het in een kwartier glashelder uit, hoe funest geldcreatie door commerciele banken werkt.En zijn opponent kan niets anders dan naar adem happend in het stof bijten. Prachtige journalistiek door Renegade Inc. En dat alles in prachtig Engels met Oxford-accent. Plus een extra weetje: dat de City of London helemaal niet tot de U.K. behoort!
Rijkdom wordt weer louter erfelijk
Spraakmakend boek van Franse econoom toont aan dat kapitalisme gecorrigeerd moet worden. Rijkdom en macht vloeien naar kleine groep families. Schrikbarende ongelijkheid dreigt. Onze westerse samenlevingen worden bedreigd door een ongelijkheid die we alleen maar kennen uit 19e eeuwse romans. Vrijwel alle politieke macht en rijkdom raken de komende jaren in handen van een kleine groep extreem rijken. Het systeem is zo ingericht dat zij altijd meer zullen vergaren, terwijl de rest verliest. Dat stelt de Franse econoom Thomas Piketty in zijn boek 'Capital in the 21st Century' en veroorzaakt een wereldwijd debat. www.joop.nl/economie
Het is de Dag van de Arbeid, maar het grootkapitaal viert feest.
De ongelijkheid is weer net zo groot als in de jaren dertig. In Nederland werken we gewoon door, maar in de meeste Europese landen is het een vrije dag: de Dag van de Arbeid. Een gelegenheid om stil te staan bij de verworvenheden van de arbeidersbeweging. De vraag is alleen of er dit jaar wel iets te vieren valt: de inkomensongelijkheid in de wereld neemt gevaarlijke vormen aan, waarschuwen steeds meer economen. Trouw dook het archief in, en presenteert een leeswijzer voor 1 mei. Vorig jaar had nog niemand van hem gehoord, maar inmiddels is
Thomas Piketty
Een gelauwerde stereconoom. In 'Capital in the twenty-first century' legt hij bloot hoe vermogenden steeds meer bezitten ten koste van degenen die alleen loon krijgen. Het boek is zo invloedrijk doordat het niet zomaar een gratuite aanklacht is, maar gebaseerd is op een enorme hoeveelheid empirisch onderzoek. Lees
Al onze theorieen over het kapitalisme weerlegd in een grafiek
Jaap van Duijn
De middenklasse brokkelt af. Maar ook Nederlandse economen maken zich zorgen over de toenemende inkomensongelijkheid, bleek eerder dit jaar uit een peiling onder economen. "Sinds 1980 verliest arbeid terrein ten gunste van kapitaalverschaffers en de top van het management", zegt hoogleraar Jaap van Duijn bijvoorbeeld. Lees
Lidwien Dobber
Dat de zorgen over inkomensongelijkheid tegenwoordig niet alleen in links-idealistische kring leven, bleek op het World Economic Forum in Davos. Op dit onderonsje van machtige figuren in politiek, bedrijfsleven en wetenschap was de groeiende inkomensongelijkheid dit jaar het belangrijkste thema. "Groeiende inkomensongelijkheid is in dit debat geen morele kwestie", aldus economieredacteur Lidwien Dobber. Maar "de positie van de groepen onderaan de arbeidsmarkt is zo nijpend dat die de bestaande maatschappelijke en economische orde bedreigt. Lees
Occupy
Reden voor hoogleraar Paul van Seters om op onze opiniepagina te betogen dat de protestbeweging Occupy alsnog gelijk heeft gekregen. Zelfs president Obama sluit aan bij hun retoriek: "De koude, harde feiten zijn dat zelfs in tijden van herstel te veel Amerikanen harder dan ooit moeten werken om nog rond te komen - laat staan dat ze nog vooruit komen". Lees
Pieter Stuurman: Om tot dit inzicht te komen, hoef je niet jarenlang te studeren.
Geld dat naar de investeerders vloeit (rendement op kapitaal) is niet beschikbaar voor beloning van arbeid en ook niet voor het kopen van de resultaten van die arbeid (producten). Het wordt toegevoegd aan de rijkdom van de investeerder, en rijkdom bestaat uit niet-uitgegeven geld. Hoe meer rendement op kapitaal, hoe minder geld er beschikbaar is in de reele economie en hoe minder transacties er dus mogelijk zijn in die economie, en dat is de definitie van economische krimp. Om rendement te maken op kapitaal, moet je eerst kapitaal bezitten (vermogend zijn). Hoe meer kapitaal je bezit, hoe meer rendement je kan maken. Daarmee groeit je kapitaal, en dus ook je vermogen om nog meer rendement te maken, etc. Dit proces parasiteert dus in toenemende mate op de economie. Dat kan een hele tijd doorgaan, totdat de parasiet zijn gastheer, die hem in alles voorziet (de deelnemers aan de economie, oftewel de werkenden + consumenten) leeggezogen heeft en daarmee omlegt. En daarmee dan ook zichzelf.
Pieter Stuurman observaties

Kruistocht tegen de ongelijkheid
Film: Kruistocht tegen de ongelijkheidEen van de hits op het documentairefestival 'Movies that Matter' was dit jaar 'Inequality for all'. De film volgt Robert Reich, Amerikaans topeconoom en voormalig minister van werkgelegenheid onder Bill Clinton. Hij trekt door de VS in een kruistocht tegen de ongelijkheid. Lees: Een kruistocht tegen ongelijkheid
Bron: Trouw:Dag van de arbeid

Bankencrisis
Wij zijn de gulzige generatie wij vreten alles op.Ongelijkheid is een lelijke erfenis van de afgelopen 3 decennia daar moeten we iets aan doen.De mondiale rooftocht van de natuur: ook dat is een erfenis van de afgelopen deccenia. Wij zijn de gulzige generatie wij vreten alles op. Kees Vendrik, hoofdeconoom bij de Triodos Bank, presenteert een toekomstvisie voor zijn bank. Wat begon als een gezondheidscrisis is een wereldwijde recessie geworden. Overheden en centrale banken doen wat ze kunnen om de plotselinge economische stilstand op te vangen, maar het einde is nog lang niet in zicht. Een gesprek met hoofdeconoom bij de Triodos Bank en Eerste Kamerlid van GroenLinks Kees Vendrik.
Journalist Joris Luyendijk deelt zijn lessen over de bankencrisis van 2008.
De val van de zakenbank van de Lehman Brothers vormde het startschot van de wereldwijde financiele en economische crisis. Waarom ging het zo ongelooflijk mis in de bancaire sector? Luyendijk ging op onderzoek uit in de Londense City, sprak met talrijke bankiers en schreef er zijn boek Dit kan niet waar zijn over. Chris Kijne blikt met Luyendijk terug op de val van Lehman. Welke lessen zijn geleerd tien jaar na de crisis? En waar is toch de woede gebleven bij de belastingbetalers die moesten opdraaien voor het redden van de banken? Of is de middenklasse net zo goed medeplichtig?
Podcast
10 jaar na de financiele crisis: alles komt terug - Aflevering 1.
10 jaar na de financiele crisis, de media staan er momenteel vol van. Maar hoe kritisch kijken ze naar wat er in 2008 gebeurd is? Frank Vanaerschot, inhoudelijk coordinator van FairFin, doet dat in elk geval wel en dat in '10 jaar bankencrisis - alles komt terug', een reeks van 6 webisodes te zien op deze pagina.
10 jaar na de financiele crisis: alles komt terug - Aflevering 1
Centraal bankiers zijn een soort Sovjets en er komt een gigantische marktcrash aan. Nou ja, als je onheilsprofeet en beursgoeroe Marc Faber mag geloven. Roland Koopman sprak uitgebreid met de Zwitser. Kijk hier het interview in zijn geheel terug.
Centraal bankiers zijn een soort Sovjets
DOCWERKERS
Hoe Durven Ze - 2 - Besparen tot in de kist from DOCWERKERS on Vimeo.
DOCWERKERS on Vimeo.
Hoe Durven Ze - 4 - Bratwurst, lederhosen und minijobs from DOCWERKERS on Vimeo.
Hoe Durven Ze - 5 - Welk Europa willen we? from DOCWERKERS on Vimeo.

Europese Centrale Bank
Geldschepping gebeurt door de centrale bankChartale geldschepping d.m.v. uitgifte van biljetten en muntstukken of door de commerciele eanken via kredietverlening, schepping van giraal geld waardoor de totale of maatschappelijke geldhoeveelheid toeneemt.
Het beleid van Draghi de afgelopen jaren heeft grote gevolgen gehad voor de huidige stabiliteit van het monetaire systeem. Hoe toekomstbestendig is de Europese munt en wat kunnen we verwachten bij een komende conjuncturele tegenslag? Lex Hoogduin heeft zorgen bij het huidige monetaire beleid, met name de lage rente. Hij beredeneert vanuit de Oostenrijkse school van de economie en legt uit dat een kunstmatige lage rente tot verkeerde allocatie van kapitaal leidt en een onvermijdelijke crash. Ook is er straks geen ruimte meer om de rente te verlagen als de economie weer gaat afkoelen. Op basis van de 'Taylor-regel' zou de rente nu tussen 2,5% en 3,5% moeten zijn in Europa. De rente is al decennia aan het dalen en volgens Hoogduin komt dat onder meer door de lange wortels van het verkeerde monetaire beleid. Sinds het begin van de jaren 70 zijn er wezenlijke veranderingen ontstaan in het financiele systeem. Het systeem is ontdaan van haar anker, het goud. In de jaren 80 is daar marktdenken bovenop gebouwd, 'the great financial expansion'. Het financiele systeem is daarna in omvang geexplodeerd. In Nederland alleen is het financiele systeem van 150% van BBP naar 600% BBP gegaan. Het probleem is niet zozeer de crisis maar juist de kunstmatige groei daarvoor. Centrale banken focussen zich te veel op prijsinflatie in plaats van monetaire inflatie zoals vroeger. De politiek stelt een verkeerde diagnose. Volgens Hoogduin zitten problemen niet primair bij bijvoorbeeld te lage bankenbuffers maar bij het ontbreken van een anker bij centrale banken. Consequentie hiervan zou straks stagflatie kunnen zijn. Paul Buitink benoemt ook het probleem van te harde private kredietgroei. Ook daar zegt Hoogduin dat een anker op centrale bank niveau een oplossing kan zijn. Paul Buitink vraagt of Hoogduin zich mede-verantwoordelijk voelt voor het ontwrichtende beleid van centrale banken gezien zijn eerdere werk daar. Gezien zijn huidige opvattingen zou hij hoe dan ook nu moeilijk president van DNB kunnen zijn. Als Hoogduin het nu voor het zeggen zou hebben zou hij allereerst een beleidsreview doen en daarna fors rente verhogen.
Lex Hoogduin is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, directeur/commissaris bij LCH/LSE en voormalig divisiedirecteur bij DNB.
Onze economie moet groeien.
Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties? Waar blijft de 80 miljard euro die iedere maand door de ECB met behulp van een muisklik uit het niets geschapen wordt?
Waar blijft de 80 miljard euro
ECB Money Maker 80 miljard per maand
Een nieuw rapport van SOMO opgesteld door de onderzoekers Rodrigo Fernandez, Pablo Bortz en Nicolas Zeolla, beschrijft hoe het opkoopbeleid van centrale banken, het zogenaamde kwantitatieve verruimen, heeft geleid tot groeiende schulden in ontwikkelingslanden. Door het einde van dit opkoopbeleid van centrale banken en de stijging van de rente in de VS dreigt een scenario dat eind vorige eeuw uitmondde in een reeks van schuldencrises. In tegenstelling tot de schuldencrisis in de jaren 80 is het nu niet de bankensector die een centrale rol speelt in het uitlenen van geld. Op dit moment is het vooral de wereldwijde obligatiemarkt en de investeringsfondsen die hierin actief zijn dominant. Dit maakt het potentiele probleem groter omdat de schuldeisers ongrijpbaar zijn. De gevolgen van (het einde van)quantitative easing.
Onze banken weten van gekkigheid niet wat ze met al dat gratis ECB-geld moeten doen
Raar verhaal: de rentes op hypotheken gaat weer omhoog, terwijl de ECB in Frankfurt de geldpers nog steeds aan heeft staan. De opzet van dat quantitative easing (QE), zijnde veel geld bijdrukken om de economie te stimuleren, is dan ook aan het mislukken: een logisch resultaat van nieuwe wetgeving die excessieve kredietverlening juist moet voorkomen.
Onze banken weten van gekkigheid niet wat ze met al dat gratis ECB-geld moeten doen
The biggest scam in the history of mankind
Op Youtube is een filmpje gepubliceerd met de titel The biggest scam in the history of mankind. De informatie is interessant en vooral de invloed van rente op de economie en die van geldschepping door schuld worden eenvoudig en duidelijk in beeld gebracht. Het is daarom wat teleurstellend, dat het accent in de conclusie op de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, wordt gelegd en niet op de multinationale commerciele en investeringsbanken. Want de probleemveroorzakers bij uitstek zijn private geldschepping en rentebankieren.Bron: Ad Broere

Bitcoin
Dit is hem: de bedenker van Bitcoin - Z TODAYVeertien vragen voor dummies.
De digitale munt bitcoin is bijna 10.000 dollar waard. Is het een zeepbel, wat heeft blockchain ermee te maken en wie is Satoshi Nakamoto? Veertien vragen voor dummies.
VPRO Tegenlicht Het Bitcoin evangelie
Wat is blockchain? Dennis de Vries (KPMG) legt het uit
Het World Economic Forum plaatste deze technologie in het rijtje van zeven ontwikkelingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Blockchain heeft de potentie om de economie op zijn kop te zetten? Eigenlijk is de techniek achter Blockchain uitgevonden met de introductie van het concept Bitcoin. Je weet wel, Bitcoin, die bekende digital currency of cryptocurrency waar we veel over horen, maar nog niet echt veel meedoen. Blockchaintechnologie ligt aan de basis van cryptovaluta als Bitcoin, maar kent ook andere toepassingen.De finananciele sector BlockchainOok in de financiele sector kregen de jongens en meisjes door dat die cryptocurrencies en de onderliggende techniek Blockchain erg interessant waren. Maar waarde overdragen doen we altijd met een trusted third party, een bank, notaris of ander soort tussenpartij. Bitcoin is eigenlijk de eerste keer ooit dat er waarde wordt overgedragen zonder dat die partij daar nog tussenzit. Daar zit een slimme, open source, technologie achter: een Blockchain. Blockchain kan in de verouderde internetwereld en in het bankwezen het verschil maken.

Rijken weer rijker, zonder er iets voor te hoeven doen.
1000 miljard dollar. Dat is wat de 500 rijksten dit jaar extra hebben binnengeharkt. Maar dat komt niet omdat ze harder zijn gaan werken.
Oprichten Depositobank
Tien jaar na de crisis: zijn de banken veilig? Voorzitter Arnoud Boot van denktank Sustainable Finance Lab over de houdbaarheid van ons financieel stelsel en oprukkende nieuwkomers als Adyen en Amazon. Oprichten Depositobank
Er is en nieuwe valuta-anker nodig
Wat is een valuta-anker en waarom hebben we dat nodig?Meer artikelen over banken . beurs . geld