Een basisinkomen is een inkomen, gegeven of gegarandeerd door de overheid aan elke burger/inwoner, ongeacht over welke overige inkomsten of vermogen deze beschikt.



Robotisering /  Is basisinkomen wel een goed plan? /  Kasboekje van Nederland

Basisinkomen

Waarom werken we eigenlijk nog?
Vindt u uw werk leuk? Of zou u, als het zou kunnen, toch een deel van uw tijd liever anders willen besteden? Velen zullen de tweede vraag waarschijnlijk met een ja beantwoorden. Ondanks dat we met zijn allen vrolijk naar ons werk gaan, is de intrinsieke waarde van de dingen die we daar doen vaak onduidelijk.Toch bevragen we de noodzaak van dat werk niet. Lord Robert Skidelsky doet dat wel. Skidelsky is niet alleen emeritus professor in de economie aan de Universiteit van Warwick en lid van het Engelse Hogerhuis, maar staat vooral bekend als de grote biograaf van John Maynard Keynes. Een van de speerpunten in het werk van Keynes was dat hij creatief nadacht over werk; Skidelsky benadert de discussie over werk en vrije tijd dan ook met een vergelijkbare blik. Nu het grootste deel van onze productiviteitsgroei hier gemeten in standaard economische termen niet voort komt uit meer, maar uit steeds slimmere arbeid, ontstaat er ruimte voor een meer fundamentele discussie over de noodzakelijkheid van werk, op individueel en maatschappelijk niveau. Economieopleidingen zouden er goed aan doen de geschiedenisboeken daarom eens open te slaan. Wat zouden ze tegenkomen over werk? We geven het woord aan Lord Robert Skidelsky.



Een basisinkomen voor iedereen, werkt dat?
Is het nou gratis geld voor iedereen? Of iets heel anders? Van Amerikaanse topmannen tot Franse presidentskandidaten, het basisinkomen is onderwerp van gesprek. Maar wat is het precies? En is het een goed idee? Marike Stellinga legt het je in vier minuten uit.
Een basisinkomen voor iedereen, werkt dat?







Een basisinkomen als er straks (10/15 jaar) voor velen geen werk meer is. Stel dat we iedereen, te beginnen in Nederland, zonder voorwaarden een basisinkomen geven. Een tijdje geleden heb ik een warm betoog gehouden voor dat basisinkomen en wat blijkt? In de jaren '70 is in Canada een proef uitgevoerd en in eerste instantie lijkt het er inderdaad op of het meer kost dan het op zou kunnen leveren maar als je alles meeneemt in het onderzoek zijn de uitkomsten op zijn minst revolutionair te noemen. Het is makkelijk geconcludeerd dat de werkeloosheid onder jongeren met 80% toeneemt maar als je verder kijkt dan je neus lang is blijken dezelfde jongeren gewoon terug naar school te gaan. Overheidskosten en kosten van medische zorg zakken revolutionair maar het mooiste effect is dat mensen die aan de kant staan zich weer nuttig gaan voelen. Vreemd genoeg zijn de onderzoeksresultaten destijds in een stoffig archief beland maar nu worden deze resultaten opnieuw bestudeerd. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn en de tegenstanders nemen alvast weer stelling in maar als het die tegenstanders geen geld kost gaan de oogkleppen misschien af en kunnen we het pad vrijmaken voor de toekomst.

 Basisinkomen





Achterban GroenLinks meer voor basisinkomen dan partijleiding
Tegen de zin van partijbestuur en lijsttrekker stemde 80 % van het congres van GroenLinks voor een groot experiment met een echt basisinkomen. 47 % stemde zelfs voor invoering van basisinkomen zonder enig voorbehoud.  Vereniging Basisinkomen

top

Robots nemen het werk over

Er is geen ontsnappen aan, robots gaan ook jouw baan overnemen Robots hebben de afgelopen halve eeuw veel handwerk van mensen overgenomen. En ze gaan de komende tijd ook steeds meer het denkwerk overnemen. In de advocatuur en de medische en financiele wereld zijn al robots te vinden die een deel van de analyses en beslissingen voor hun rekening nemen. Net als in de journalistiek: lezers van nieuwssites hebben waarschijnlijk al eens een artikel gelezen dat geschreven werd door een robot, zonder dat ze er zelf erg in hadden.  Robots gaan je baan overnemen

Hoe veranderen robots mijn leven?
Ze stofzuigen huizen, wijzen de weg op vliegvelden en helpen chirurgen tijdens het opereren. De robots komen er niet aan, ze zijn er al. In een nieuwe serie artikelen duikt NEMO Kennislink in de wereld van de robotisering. Wat betekent dit voor mij? En voor jou? En voor ons allemaal?
Hoe veranderen robots mijn leven?





Mensen aan werk helpen, werkt dat? De werkeloosheid is nog steeds op recordhoogte en dat is wellicht het grootste economische probleem van het moment. En voor zover hij afneemt, is dat omdat mensen hun zoektocht naar een baan opgeven.  Uitzending gemist VARA EZ?

Jij verdient een Echte baan
Het aantal mensen met onzeker werk neemt alleen maar toe, arbeidsvoorwaarden staan onder druk en werkers worden tegen elkaar uitgespeeld. Daarom strijdt de FNV voor meer echte banen. Dat zijn banen met zekerheid, kwaliteit en koopkracht.



top

Is basisinkomen wel een goed plan?



top

Kasboekje van Nederland.

Zesdelige serie die de financiele geschiedenis van Nederlanders vertelt. Wat is onze relatie met geld en welke ontwikkeling is daarbij van groot belang geweest. Hoe beheerden Nederlanders vroeger hun kasboekje en hoe doen zij dat nu. Hoe zijn we van cash naar digitaal betalen overgegaan? Wie regelde vroeger in huis de financien? Werden kinderen vroeger anders financieel opgevoed? En wat doen we met de oude dag. Financiele geschiedenis van Nederlanders. Universiteit Utrecht en NTR onderzoeken samen de financiele geschiedenis van huishoudens en ondernemingen in de twintigste eeuw. Kasboekje van Nederland.  Deel 1

Hoe kruipt Nederland langzaam uit de armoede?
Aan het einde van de negentiende eeuw liggen rijk en arm in Nederland verder uit elkaar dan nu. Veel sociale misstanden, zoals kinderarbeid, lage lonen, een tekort aan woningen en het ontbreken van goede zorg, houden de armoede in deze periode in stand. Hoe kruipt Nederland langzaam uit de armoede?

Belastingontwijking

Nederland belasting paradijs

Meer artikelen over economie

top