Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) Internet hangt van amateurwerk aan elkaar. Giganten als Google, FBI en Amazon maken gebruik van onze data met alle gevaren van dien.

ICT - Informatietechnologie

Robotisering /  Transhumanisme: Nick Bostrom /  Cibercrime, security, vrijheid van internet / 

Hacken voor dummies /  Blockchain /  Sleepwet /  Algoritmes /  Big Data /  Quantumcomputers / 


Kunstmatige inteligentie ook wel AI

Kunstmatige intelligentie: it s out there en ontwikkelt zich buiten ons om.

Kunstmatige intelligentie is vaak onderwerp van heftige discussies met als centraal thema ethiek, emotionele intelligentie en werelddominantie. We geven hier 10 interessante TED Talks over dit onderwerp.
10 briljante TED Talks over robotics en kunstmatige intelligentie (AI)



Mens in de machine.
Kunstmatige intelligentie staat in de kinderschoenen. Recente doorbraken maken dat software niet langer wordt geschreven, maar door middel van testen wordt opgevoed. Geinspireerd door het menselijke brein leren kunstmatige neurale netwerken complexe taken te beheersen die erg lijken op hoe kinderen leren: door vallen en opstaan. Maar hoe houden we controle over deze alsmaar slimmer en groter wordende intelligentie rivalen?
Mens in de machine.


Slimmer computers: Waarom ben jij intelligenter dan je computer?  Computers lijken alles te kunnen: niet alleen hebben ze een enorme rekenkracht,ze kunnen ook allerlei ogenschijnlijk menselijke dingen, zoals gezichten herkennen. Maar zijn ze ook echt intelligent? Eric Postma (Tilburg University) legt je uit waarom jij nog altijd intelligenter dan je computer bent! Mooi compliment toch?
Slimmer computers: Waarom ben jij intelligenter dan je computer?


Je brein in een computer
Het klinkt futuristisch: onze gedachten downloaden in een computer. Maar in een tijd waarin neurowetenschappers zelf ook bouwen aan een computerbrein, is misschien niets meer te gek. Hoe staan we ervoor, zitten onze hersenen binnenkort in een computer? En mocht het ooit zover komen, zijn we ons dan wel bewust van de (gevaarlijke) gevolgen?
Je brein in een computer


 Lees meer over: Kunstmatige intelligentie

Hoe werkt machine learning precies?
Software die uit zichzelf kan leren, daar kijken we niet meer van op. Denk aan spraakherkenning die ons telkens beter begrijpt, of een slimme thermostaat die na een tijdje weet wanneer we dagelijks van ons werk komen en dan de verwarming al op tijd wat hoger zet. Maar hoe werkt machine learning precies?
Hoe werkt machine learning precies?


top

Robotisering

Hoe veranderen robots mijn leven?
Ze stofzuigen huizen, wijzen de weg op vliegvelden en helpen chirurgen tijdens het opereren. De robots komen er niet aan, ze zijn er al. In een nieuwe serie artikelen duikt NEMO Kennislink in de wereld van de robotisering. Wat betekent dit voor mij? En voor jou? En voor ons allemaal? Stel je vraag en wij onderzoeken het. Hoe veranderen robots mijn leven?



Robots die bewegen en voelen alsof ze echte spieren hebben. In deze video zie je hoe dat dankzij een eureka-moment van natuurkundigen zomaar waarheid kan worden.




Rise Of The Machines: Millions Of American Jobs Will Be Wiped Out In The Next Five Years




De Vierde Industriele Revolutie
Wordt aangedreven door het IIoT. Het Internet of Things is er al allerlei voorwerpen die via het Internet aanspreekbaar zijn, en met elkaar kunnen communiceren. Denk aan slimme lampen die aanspringen wanneer jij in de buurt van je huis komt. Dat is wat de Vierde Industriele Revolutie belooft, dankzij de nieuwe interoperabele IoT of IIOT standaard. Dag mag je dus niet beschouwen als een digitalisering van de mechanische industrie, want dat is zo goed als gebeurd. Wat Industrie 4.0 belooft, is dat de real-time data structuur geintegreerd wordt in de voorraad- en fabrikatieketen. Bij WebProNews vind je een video van Siemens hierover. Het toekomstbeeld dat hierbij geschetst wordt, gaat over slimme fabrieken. Daar zullen de machines en de producten met elkaar communiceren, en samen de productie regelen. De grondstoffen en de machines zijn met elkaar verbonden, via het IoT. Een mooi beeld, dat eindeloze mogelijkheden schetst. Industrie 4.0 staat of valt echter met de interoperabiliteit van het IoT. En daarom werd een Interoperabele IoT standaard bedacht, IIoT. Verschillende bedrijven hebben nu verklaard dat zij deze standaard zullen ondersteunen, waaronder ABB, Cisco, General Electric en meer. Een redelijk saai bericht, maar toch belangrijk voor onze toekomst. Meer bij WebProNews.  De Vierde Industriele Revolutie

Robots en AI gaan bedrijven ingrijpend veranderen. Lees waarom.
De werkplek is de afgelopen decennia op vele vlakken en in een enorm tempo veranderd. We zijn overgegaan van de typemachine naar de tekstverwerker en van de memo naar e-mail de digitale revolutie heeft geen enkele branche onberoerd gelaten. We zullen ons steeds sneller opnieuw moeten uitvinden om relevant en inzetbaar te blijven. Robots en AI gaan bedrijven ingrijpend veranderen. Lees waarom.

Robert Went: Van bang voor robots naar de baas over robots.
Alle onheilsprofeten die een paar jaar geleden waarschuwden voor het verdwijnen van vele banen door robotisering gaan geen gelijk krijgen, zegt Robert Went, econoom en verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Robert Went: Van bang voor robots naar de baas over robots.

Podcast: Robert Went: Van bang voor robots naar de baas over robots.

top

Transhumanisme

Transhumanisme en ethiek In een wereld vol oorlog, geweld, crises en chaos zijn slechts weinig mensen ervan op de hoogte dat binnen de wetenschap en de technologie ontwikkelingen plaatsvinden die ons mens-zijn volledig dreigen te veranderen, met zelfs het risico van het einde van de menselijke soort. Talloze topwetenschappers werken momenteel aan de zogenaamde verbetering van de mens, aan een nieuw type mens, een soort ubermensch, een kruising van mens en machine, de cyborg. Geinspireerd door de ideologie van het transhumanisme trachten zij de beperkingen van de mens te overstijgen.



Nick Bostrom (geboren als Niklas Bostrom) (Zweden, 10 maart 1973) is een Zweeds filosoof die verbonden is aan de Universiteit van Oxford. Hij is bekend voor zijn werk aan het existentieel risico, antropisch principe en het simulatie-argument. Hij houdt er ernstig rekening mee dat de wereld waarin we leven een illusie en wellicht een zeer geavanceerde computersimulatie is. Hij is een van de grondleggers van het transhumanisme. Bostrom is in het bezit van een PhD van de London School of Economics (2000). Hij is momenteel als onderdeel van de Oxford Martin School (een onderdeel van de Universiteit van Oxford) directeur van zowel het Future of Humanity Institute als het Programme on the Impacts of Future Technology.  Bron: Wikipedia


Niklas Bostrom op YouTube

AR gaat de mens fundamenteel veranderen
Augmented reality associeren we momenteel met apps en holografische brillen, maar het gaat eigenlijk om het koppelen van data met de fysieke wereld. Dat kan op een hoop manieren en gaat op den duur onze levens fundamenteel veranderen.
AR gaat de mens fundamenteel veranderen

top

Cibercrime,security, vrijheid van internet

Zero days
Tegenlicht neemt je mee in de handel van 'zero days', onbekende lekken in software of op het internet. Een strijd tussen 'white hat' en 'black hat' hackers bepaalt onze online veiligheid. Er is nieuw goud aan te boren via het internet en mogelijk in uw computer. Wereldwijd zijn hackers op zoek naar nog niet ontdekte lekken in websites en software, zogenaamde zero days: geheime achterdeurtjes op uw computer die u onmogelijk kunt afsluiten omdat er nog geen sleutel voor is. Die lekken worden verhandeld voor astronomische bedragen.



TED Fellow en journalist Evgeny Morozov doorprikt wat hij iPod-liberalisme noemt de veronderstelling dat technologische vernieuwing altijd vrijheid, democratie promoot met beangstigende voorbeelden van manieren waarop het Internet tirannieke regimes helpt om dissidenten te onderdrukken.



7 verontrustende TED Talks over security
We publiceren hier regelmatig een aantal interessante Ted Talks, en gezien de kijkcijfers zijn die bij jullie populair. Dus geven we nu een aantal Talks over heikele security-onderwerpen.
7 verontrustende TED Talks over security

Wie is de mol
ICT-leverancier Ordina heeft in de periode 2005-2010 gefraudeerd met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Ook kreeg Ordina cruciale, vertrouwelijke documenten toegespeeld, onder meer door een corrupte ambtenaar. Dat blijkt uit een grote hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina die in bezit is van Zembla. Zembla heeft van een klokkenluider een USB-stick toegespeeld gekregen en beschikt daardoor over zo honderdduizend e-mails en over adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van Ordina. Het grootste deel ervan is geschreven tussen 2005 en 2010. Ordina heeft de authenticiteit van de informatie tegenover Zembla bevestigd. Eerder deze week bleek dat het ministerie van Defensie aangifte heeft gedaan tegen een reserveofficier, die in 2009 vanuit Uruzgan militair-vertrouwelijke informatie doorspeelde aan Ordina. Een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst van de Landmacht heeft tijdens zijn uitzending naar Uruzgan in 2009 militair vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, ICT-leverancier Ordina. Zembla heeft het ministerie van Defensie over de inhoud van de email in kennis gesteld. Het ministerie heeft na onderzoek daarop Zembla laten weten tegen de reserveofficier aangifte te hebben gedaan bij de Koninklijke Marechaussee in verband met het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Uit de documenten die Zembla in handen heeft blijkt dat bedrijven aanbestedingen manipuleren, gebruik maken van corrupte ambtenaren en informanten die geheime stukken lekken. Wie zijn deze mollen? Zembla onderzoekt de mores van de ICT-wereld.


Video Zembla: Wie is de mol? Deel 1


Video Zembla: Wie is de mol? Deel II


Ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar fraude bij ict-projecten
Het Ministerie van Defensie gaat een onderzoek instellen om te achterhalen of er is gefraudeerd met ict-projecten. Bij de aanbesteding zouden grote bedragen zijn overgemaakt voor het inhuren van derden. Het ict-beleid van de overheid ligt al langer onder vuur. Minister Hennis van Defensie heeft aangekondigd dat het onderzoek er komt, zo meldt de NOS. Er zal vooral worden gekeken naar de aanbesteding van verscheidene ict-projecten binnen defensie. Volgens de minister bestaat er de kans dat daar is gefraudeerd. Er zijn meldingen binnengekomen die er op duiden dat er in de afgelopen jaren aanzienlijke bedragen zijn uitgegeven om derden in te huren voor het opzetten van ict-projecten. Het is al langer bekend dat de Nederlandse overheid jaarlijks veel geld verspilt bij het opzetten van ict-projecten: een onderzoek onder leiding van een parlementaire commissie liet zien dat het gaat om een bedrag tussen de een en vijf miljard euro. Overigens begonnen het OM en de Autoriteit Consument en Markt al eerder met een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken in de ict-sector.
ICT rapport parlementaire commissie


top

Hacken

Hacken voor dummies
30 nov 2016.Kopieen van je paspoort, je wachtwoorden, je belastinggegevens; een klein beetje hacker kan er zo bij. Zembla ontdekt dat privacygevoelige informatie van particulieren maar ook zeer vertrouwelijke informatie van beursgenoteerde bedrijven en overheidsinstellingen voor het grijpen ligt. Zembla onderzoekt de oorzaken en de gevolgen.
Hacken voor dummies




Find my Phone - Nederlands from Anthony van der Meer on Vimeo

top

Blockchain

Bitcoins delven kost meer energie dan het delven van goud.  Cryptovaluta Digitale cryptomunten, zoals bitcoins, delf je, net als goud. Daarvoor blijkt meer energie nodig dan voor andere delfstoffen. De energiekosten die nodig zijn voor het delven van digitale cryptomunten, in de vorm van elektriciteit voor computerkracht, zijn soms groter dan de benodigde energiekosten voor het delven van delfstoffen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers maandag in een artikel in Nature Sustainability waarin ze de energiekosten van het digitaal delven vergelijken met die van delfstoffen als goud, koper en platinametalen.   Bitcoins delven kost meer energie dan het delven van goud.

Cryptocurrencies als een bevrijdende financiele kracht!
Cryptocurrency is een algemene Engelse term en betekent cryptogeld. Deze term bestaat uit twee delen: crypto en currency. Crypto verwijst naar het feit dat deze vorm van digitaal geld gebaseerd is op cryptografie (onkraakbare versleutelingssystemen) en speciaal ontwikkelde wiskundige algoritmes voor het verwezenlijken van een gedecentraliseerd, zelfwerkend, veilig, open en wereldwijd betalingsnetwerk. Het is een gedecentraliseerd betalingsnetwerk doordat het gebaseerd is op directe transacties tussen gelijkwaardige partijen (personen of peers) zonder tussenkomst van een andere derde partij. Cryptogeld is niet alleen geld, maar tegelijk ook een zogenaamd peere to peer netwerk dat buiten het zicht en de bemoeienis van de grootbanken en overheden valt. Er is dus geen derde partij meer nodig voor het bijhouden en controleren van de transacties in het grootboek van het netwerk. Dit grootboek bestaat uit een transactie-blokketen van alle uitgevoerde transacties, de zogenaamde blockchain. Dit grootboek (blockchain) wordt gekopieerd over het hele netwerk over alle deelnemers (nodes) binnen dit netwerk. Het onderhouden en valideren van alle kopieen van dit grootboek wordt gedaan met behulp van een consensus algoritme. Cryptocurrencies als een bevrijdende financiele kracht!








Rusland probeert bitcoin wind uit zeilen te halen met cryptoroebel




top

Sleepwet

Op 1 januari 2018 gaat de nieuwe WiV in, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat is de nieuwe wet die bepaalt wat de geheime diensten allemaal mogen. Daarin staat onder andere dat geheime diensten van de overheid massaal online communicatie mogen afluisteren, ook van niet verdachte burgers. Minister Plasterk, de baas van de AIVD, zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, maar de controle over de sleepwet blijft erg vaag.


  www.Sleepwet.nl

Sleepwet: het einde van je privacy? - Amnesty International.  Vijf dagen voordat duidelijk wordt of er wel of geen referendum over deze wet komt, organiseert Amnesty International een debat over het onderwerp. Voor- en tegenstanders gaan met elkaar in gesprek. We spreken hierover met Paul Abels (Bijzonder Hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, voormalig hoofd bij Nationaal Coordinator Terrorisme en Veiligheid), de studenten die de aanvraag voor een referendum over de sleepwet in gang hebben gezet, Ancilla van de Leest (privacy advisor Startpage.com), Peter Koop (electrospaces.net) en Nine de Vries (Amnesty International Nederland). Het debat staat onder leiding van Donatello Piras.











Oud-ombudsman: We worden voorbereid op minder democratie en rechtsstaat.
Wij worden voorbereid op het idee dat het allemaal wel wat minder rechtsstatelijk en democratisch kan, aldus oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer in het weekblad De Groene. Volgens hem zien steeds meer politici en beleidsmakers democratie als een probleem. Brenninkmeijer maakt zich zorgen over de toenemende macht van de overheid, die democratie maar lastig vindt. Zelf kreeg hij als kritische ombudsman (2005 tot 2013) te maken met kabinetsleden die hem binnenskamers probeerden de mond snoeren. Oud-ombudsman: We worden voorbereid op minder democratie en rechtsstaat.

Toneelstuk niksteverbergen - De Verleiders
Ze mogen alles van me weten, ik heb niks te verbergen. Een veelgehoorde opmerking als het gaat over privegegevens en het gebruik daarvan door tech-reuzen als Google en Facebook. Dat moest veranderen, dus besloten de verleiders er een toneelstuk over te maken. Na theaterprogramma over de vastgoedfraude, de bankencrisis, het zorgstelsel en de democratie wordt in niksteverbergen aangetoond dat je jouw data maar beter goed kunt bewaken. George van Houts, Tom de Ket, Leopold Witte, Victor Low en Pierre Bokma.  Toneelstuk #niksteverbergen - De Verleiders

TECHNOLOGISCHE SURVEILLANCESTAAT: Het werd in een praktisch lege Kamer als hamerstuk goedgekeurd: SyRI,  het opsporingssysteem voor uitkeringsfraude. In SyRI worden data uit verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld om op basis daarvan risicoprofielen op te stellen van mogelijke fraudeurs.  Maar inmiddels is SyRI omstreden. De rapporteur van de Verenigde Naties  stelt dat systemen als SyRI de technologische surveillancestaat mogelijk maakt waar fundamentele rechten worden ondermijnd. De gemeente Rotterdam wilde bijstandsfraude opsporen met het systeem, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb trok de stekker uit dat plan het is een moloch van een bureaucratisch ding, aldus Aboutaleb. En nu is er dus de rechtszaak, aangespannen door burgerrechtenorganisaties. Juristen stellen dat zij een goede zaak hebben  het zou zomaar kunnen dat de rechter een streep door SyRI zet. Dat zou een bom leggen onder andere systemen waarin ook data aan elkaar wordt gekoppeld zoals het wetsvoorstel dat nu bij de Raad van State ligt, waar ook data van private bedrijven zoals banken worden gebruikt. Dat lijkt geen grote klap voor de fraudebestrijding: afgelopen zomer meldde de Volkskrant dat het SyRI nog geen enkele fraudeur heeft opgespoord.

top

Algoritmes

Hoe algoritmes ons dagelijks leven bepalen
Ons leven wordt bestuurd door algoritmes, regeltjes achter de schermen. Deze wiskundige formules, gevoed door grote hoeveelheden data, sturen onze selectie van nieuws, entertainment en aankopen, vissen automatisch dieven en verdachten uit de massa.
De Formule


top

Big Data

De mens als grondstof
Surveillancekapitalisme: Een parasitaire economie.
Het oogsten van informatie over individuen en ze op basis daarvan diensten en producten aanbieden: zie hier de kern van wat Shoshana Zuboff het surveillancekapitalisme noemt. Techbedrijven hebben de menselijke autonomie gereduceerd tot het minimum en de mens tot wandelende portemonnee. Harvard-professor Shoshana Zuboff schreef een monumentaal boek over de nieuwe economische orde: The Age of Surveillance Capitalism. In deze uitzending van VPRO Tegenlicht trekt Zuboff de sluiers weg van Google en Facebook, en onthult ze een genadeloze gedaante van het kapitalisme waarin niet natuurlijke hulpbronnen, maar de burger zelf als grondstof fungeert. Hoe kunnen burgers de zeggenschap over hun data terugkrijgen?

Het is 2000 en de dot.com-crisis heeft diepe wonden geslagen. Zal de dan nog startup Google het knappen van de internetbubbel overleven? Oprichters Larry Page en Sergey Brin zitten met de handen in het haar. En dan, bij toeval, ontdekt Google dat de restdata die mensen achterlaten bij hun zoekopdrachten op het internet zeer waardevol en verhandelbaar zijn.

Tegenlicht:  Hoe kunnen we de zeggenschap over onze data terugkrijgen?

Tips om jezelf tegen dataroof te beschermen
Om ons te beschermen tegen dataroof van grote techbedrijven hebben we betere collectieve regels nodig. Maar tot het zover is, kunnen we zelf ook betere keuzes maken. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Vijf bevlogen wetenschappers praten je volledig bij over Big Data. Want hoewel dit zo'n beetje de oplossing lijkt voor al onze problemen, kunnen maar weinig mensen je uitleggen wat deze magische term nou precies inhoudt.

Wat is er Big aan Big Data?

Hoe krijgen we met Big Data allemaal ons persoonlijke weerbericht?

Waarom ben jij voor de overheid niets meer dan een nummertje?

Hoe schrijft een algoritme jouw nieuws bij elkaar?

Hoe kan een slimme computer de arts helpen bij zijn beslissingen?

top

Quantumcomputers

Met de quantumcomputer is geen geheim meer veilig.
Een werkende quantumcomputer is er nog niet, toch waarschuwen experts al voor de gevaren van deze nieuwe rekenmachine. Want de versleuteling die we nu gebruiken kan in een wip gekraakt worden met quantumcomputer. De onheilspellende naam voor deze digitale ramp: de Cryptocalypse. In deze aflevering van Onbehaarde Apen alles over qubits, quantumsleutels en of het al tijd is om je geld van de bank te halen.
Met de quantumcomputer is geen geheim meer veilig.


De race naar een quantumcomputer
De quantumcomputer spreekt enorm tot de verbeelding, maar gold lang als toekomstmuziek. De systemen die er zijn, bevinden zich veelal in laboratoria en zijn opgebouwd uit een complexe wirwar van leidingen en kabels, met onderdelen die tot enkele graden boven het absolute nulpunt gekoeld moeten worden. De stellages voldoen niet aan het beeld dat mensen van een computer hebben. Heel veel toepassingen voor de rekenmonsters waren er lange tijd niet en de toepassingen die wetenschappers bedachten, waren hoe dan ook theoretisch. De race naar een quantumcomputer

Quantumcomputers (1): Makkelijk of moeilijk?
Quantumcomputers zijn hot. Grote bedrijven zoals Google en Microsoft zetten nu ook groots in op de belofte van deze magische apparaten. Maar hoe werken quantumcomputers eigenlijk? In dit dossier zullen we in drie delen uitgebreid antwoord geven op deze vraag. Quantumcomputers (1): Makkelijk of moeilijk?

Quantumcomputers (2): Encryptie, bits en qubits
In het vorige deel van dit dossier over quantumcomputers hebben we gezien dat er een fundamenteel onderscheid bestaat tussen makkelijke en moeilijke problemen. Sommige problemen die voor een gewone computer in de categorie moeilijk vallen, vallen voor quantumcomputers juist in de categorie makkelijk. Dit stelt quantumcomputers mogelijk in staat om een van de veelgebruikte encryptiemethoden te kraken. We zullen in dit deel zien hoe dat mogelijk is. Quantumcomputers (2): Encryptie, bits en qubits

De Quantumcomputer
Bouwstenen voor een revolutionair rekenapparaat. De wereldwijde race naar de quantumcomputer is in volle gang. Deze computer kan rekenklussen aan waarvan we nu alleen maar dromen, zoals het razendsnel vinden van eiwitten die als medicijn kunnen dienen. Leidse natuurkundigen ontdekten hoe je het Majorana-deeltje als bouwsteen voor deze quantumcomputer zou kunnen inzetten. Samen met onderzoeksgroepen in Delft hopen zij de eerste quantumcomputer ter wereld te bouwen.
De Quantumcomputer

De race.
Hoe bouw je een quantumcomputer? De nano-wetenschapper Leo Kouwenhoven heeft met zijn team uit Delft een voorsprong in een internationale race die uiteindelijk moet leiden tot de quantumcomputer, de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden? Vijfenzeventig jaar nadat Ettore Majorana het mysterieuze Majoranadeeltje voorspelde, werd het pas in 2012 voor de eerste keer waargenomen door natuurkundige Leo Kouwenhoven en zijn team. Het deeltje is mogelijk de sleutel tot het bouwen van een quantumcomputer, vergeleken waarbij de computer zoals wij die kennen niet meer dan een telraam is. Iedereen is het erover eens dat een quantumcomputer een volgende wetenschappelijke en economische revolutie zal ontketenen. Regisseur David Kleijwegt volgde Kouwenhoven en zijn team vanaf 2012.  De Race.

top