Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst. Nu al veroorzaakt de opwarming van de aarde schade aan ecosystemen en vallen er slachtoffers.
Klimaat
Druppel, gloeiende plaat.De coronacrisis is een wake-upcall, zo heet het. Maar of de crisis een opmaat is naar een beter natuur- en klimaatbeleid is zeer de vraag. Eerder het tegendeel, vreest Paul Luttikhuis. In de VS versoepelt president Trump per decreet de milieu en klimaatwetgeving, om het herstel van de economie ruim baan te geven. Ook in Nederland, China, India, Canada en Brazilie lijkt economie weer boven het klimaat te gaan. Alleen Duitsland heeft een evenwichtiger program. Van de 12.000 miljard dollar die wereldwijd voor coronasteun zijn uitgetrokken heeft 18 miljard een duidelijk groen doel.Dat is, schrik niet, 0,15 procent.Milieu ondergeschikt aan economisch herstel
Landen besloten afgelopen week (juni 2020) om per decreet milieu- en klimaatwetgeving juist te versoepelen.
Waterlanders In de AD serie Waterlanders maken Jeannette den Boer en Stefan Coppers een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Waterlanders is een vijfdelige serie waarin de kijker wordt geconfronteerd met de wereldwijde wateruitdaging. In de eerste aflevering gaan Stefan en Jeannette, het team achter Waterlanders, naar Groenland, waar ze met eigen ogen zien wat de gevolgen van klimaatverandering zijn op de ijskappen. De ijskap in Groenland is de laatste decennia meer dan ooit gesmolten. Door opwarming van de aarde breken er steeds meer en sneller ijsbrokken af. Deze verdwijnen in de oceaan waardoor de zeespiegel stijgt. Stefan en Jeannette gaan naar Illulissat, een dorpje waar dit proces goed te zien is, omdat zich hier een van de grootste en meest actieve gletsjers van Groenland bevindt. Bekijk alle afleveringen hier.
Zonder twijfel is klimaat het belangrijkst
Als mensheid opwarming van aarde tot 1,5 graad Celsius wil beperken, zijn snel grote veranderingen nodig. Klimaattop in Katowice: elk land zijn eigen smoes. En: De mens stootte nog nooit zo veel CO2 uit als dit jaar. Ja, de wereld weet wat er gedaan moet worden om de opwarming te beperken. De boodschap van het befaamde IPCC-rapport van oktober is duidelijk: er moet meer gebeuren. Maar op het moment dat we de afspraken wat harder willen maken (de top van Katowice in december), duiken landen weg voor hun verantwoordelijkheid. Het gevolg: we stoten dit jaar alweer 3 procent meer broeikasgas uit dan een jaar geleden. Zonder twijfel is klimaat het belangrijkst.
Wij zullen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs niet halen. Dat zegt klimaatexpert Andre Berger van de UCL in "Terzake". Maar dat wil niet zeggen dat we niets moeten doen. Eind 2015 sloten 195 landen in Parijs een klimaatakkoord met als doel de opwarming van de aarde te beperken tot maximum 2 graden. Maar nu al kunnen we zeggen dat die doelstelling niet gehaald zal worden, zegt Berger. "Volgens mij is de temperatuurstijging tot 2 graden beperken onmogelijk, omdat we al na drie jaar aan een stijging van 1 tot 1,2 graden zitten." "En die trend zet zich door", aldus Berger. "De uitstoot van broeikasgassen, vooral van CO2, blijft stijgen en de belangrijkste oorzaken - het verkeer en de verwarming van huizen - gaan nog altijd meer en meer naar omhoog. De grote bosbranden die we nu meemaken zijn dramatisch, maar die woeden gelukkig niet over de hele aarde," zegt Berger, "maar de stijging van de zeespiegel is een drama dat wel de hele wereld aanbelangt. De zeespiegel stijgt 3 millimeter per jaar, of drie centimeter per tien jaar." Wij zullen de doelstellingen van Parijs niet halen
Protestsong met buslading wereldsterren roept op van de Aarde te houden.
Een hele reeks artiesten van wereldfaam werkte mee aan een gelikte videoclip van Lil Dicky waarin hij oproept in actie te komen tegen de dreigende klimaatramp. Onder hen onder meer Leonardo diCaprio die te zien is op de boeg van de Titanic. De planeet is immers hard op weg de ondergang tegemoet te gaan als dat onzinkbaar geachte schip. Er rest nog 12 jaar om de ergste gevolgen af te wenden maar dan moet er nu drastisch ingegrepen worden. Grote bedrijven, rechtse partijen en permanent ontevreden kiezers proberen steevast te voorkomen dat er maatregelen genomen worden die diep ingrijpen.
Thema Klimaatverandering:
Onze toekomst op een planeet die steeds warmer wordt.
Klimaatverandering
De aarde is op voor dit jaar: vanaf vandaag 2 augustus 2017 leven we op krediet
Het is vandaag Earth overshoot day, de dag waarop we voor dit jaar met zijn allen evenveel grondstoffen hebben opgesoupeerd als de aarde in een jaar kan opbrengen. Om aan onze huidige levensstijl te voldoen hebben we eigenlijk 1,7 planeten nodig. De mens verbruikt meer grondstoffen dan onze planeet per jaar kan produceren en we creeren meer afvalstoffen dan de aarde kan verwerken. Vandaag is het Earth overshoot day. Dat wil zeggen dat we voor dit jaar het maximum hebben bereikt wat onze planeet kan verwerken of produceren zonder aan de reserves te zitten. Vanaf vandaag leven we met andere woorden op krediet.
Dit zijn de eerste klimaatvluchtelingen uit de Poolgebieden
Christiane moest haar huis 100 meter verplaatsen, omdat de grond letterlijk onder haar wegzakte. Regen kende ze op de eilandengroep Spitsbergen nauwelijks.Nu regent het bijna iedere maand. Op Spitsbergen zijn de winters nu gemiddeld 10 graden te warm en is de temperatuur al meer dan 6 jaar boven het gemiddelde. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners van het eiland. Wat is er aan de hand en hoe ernstig is de situatie? We vroegen het aan Maarten Loonen, bioloog en poolonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bemant al 28 zomers een arctisch onderzoeksstation op het Noorse Spitsbergen.
Dit zijn de eerste klimaatvluchtelingen uit de Poolgebieden
Klimaatverandering brandt de Himalaya regio en bedreigt miljoenen.
Meer dan 200 wetenschappers werkten samen aan een rapport dat een goede toekomst voorspelt voor de hoge bergen van Azie. De toppen en dalen van de Hindu Kush Himalaya bergketens zijn enkele van de meest ontoegankelijke, afgelegen gebieden in de wereld van vandaag, maar zelfs de meest geisoleerde valleien zijn geraakt door de klimaatverandering, zeggen de auteurs van een uitgebreid nieuw rapport over de uitgestrekte regio. De veranderingen hebben het leven al gecompliceerd gemaakt voor de 240 miljoen mensen die tussen de rotsen en pieken leven, zeggen de auteurs, en de effecten zullen in de toekomst waarschijnlijk sneeuwballen.
Klimaatverandering brandt de Himalaya regio en bedreigt miljoenen.
Het is te laat om klimaatverandering om te keren (en tijd voor hoop zonder optimisme)
We zijn te laat in actie gekomen om ingrijpende klimaatverandering deze eeuw tegen te gaan. Hoe erg het wordt hebben we nog wel in de hand. Het is te laat, luidt de constatering van klimaatwetenschapper Richard Westbrook over de mogelijkheid om klimaatverandering om te keren. In seizoen 3 van The Newsroom (HBO) gaat hij in gesprek met televisiehost Will McAvoy (gespeeld door Jeff Daniels). De scene is duister en hilarisch tegelijkertijd. Wat we zien is een pijnlijk en absurd gesprek tussen een tv-journalist, die met man en macht lichtpuntjes uit het betoog van de wetenschapper probeert te trekken, en aan de andere kant een gelaten man die deze lichtpuntjes met geen mogelijkheid meer ziet.
Het is te laat om klimaatverandering om te keren
De Aarde Draait Door
De strijd is verloren.Denker en schrijver Paul Kingsnorth stond al vroeg op de barricades als natuurbeschermer. Zowel dichtbij huis in Engeland als aan de andere kant van de wereld in Papua-Nieuw-Guinea verzette hij zich tegen de onstilbare honger van de globaliserende wereld voor meer land, grondstoffen en spullen. Kingsnorth was een van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. En toen kwam hij tot inkeer. Hij viel van zijn geloof dat de mensheid de wereld kon redden. In zijn gebundelde essays Confessions of a recovering environmentalist (2017) beschrijft hij hoe de rekenaars van deze wereld de groene beweging van binnen uitholden en de barricades verruilden voor stropdas en vergadertafels. Het beperken van CO2-uitstoot werd het nieuwe gospel, omdat het meetbaar en te berekenen was. Maar volgens Kingsnorth is dat een illusie. Hij vindt dat de groene beweging van nu de nog overgebleven wilde natuur in een overwinningsroes inruilt voor een windmolenpark of zonnepanelen farm. De strijd is verloren.
Wat als je gelooft dat het klimaat niet meer te redden valt?
Een nieuwe filosofie voor mens en natuur, een portret van schrijver Paul Kingsnorth Windmolenparken, zonnefarms en elektrische auto. Allemaal pogingen om ons leven duurzamer in te richten. Maar wat als je niet meer gelooft dat de mensheid de wereld kan redden? Wat als het onmogelijk is om klimaatverandering te stoppen? Voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth gelooft dat we ons al midden in de klimaatcatastrofe bevinden. Zolang we de natuur exclusief als gebruiksmiddel voor de mensheid blijven beschouwen, zijn we gedoemd. Windmolenparken bouwen om onze huidige levensstijl te behouden maakt nog steeds gebruik van dezelfde mentaliteit die ons in de eerste plaats in deze problemen gebracht heeft. We moeten ons dus niet afvragen met welke technologie we op dit pad kunnen blijven, maar eerder: hoe slaan we een ander pad in? Meetup De Aarde Draait Door
Jaag de milieu-onverschillige burger schrik aan
In 2012 schreef ik een boek over het nieuws achter het nieuws: wat er allemaal goed gaat met de mensheid. Meer democratie, minder oorlog, geen overbevolking, genoeg energie uit alle bronnen. Oke, klimaatverandering dat is een mega-probleem ja, dat niet zomaar opgelost kan worden, maar we hebben wel vaker onmogelijke problemen opgelost. De titel was, niet verbazingwekkend: Het Gaat Geweldig. Nu, vijf jaar later, ben ik bezig met een revisie. De oorlog in Syrie is geescaleerd, het aantal democratieen in de wereld slinkt, de dictatuur China floreert terwijl de democratie in de VS aftakelt; ijsbergen kalven af, permafrost ontdooit. De werktitel is, niet verbazingwekkend, Gaat Het Geweldig?
De lange omweg naar waterstofstroom
Chemtrails: de geheime oorlog (Nederlands ondertiteld)
(Tanker Enemy) Italiaanse documentaire over geo-engineering/chemtrails, onze gezondheid, de verwoesting van het milieu, wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd; met een oproep aan artsen, biologen, journalisten, familie etc. om hiernaar te kijken en er iets aan te doen voordat het echt te laat is. Chemtrails worden door nietsvermoedende burgers voor gewone vliegtuigsporen aangezien, maar dat zijn ze niet. Het zijn chemische ladingen die door speciaal hiervoor uitgeruste vliegtuigen over ons hoofd uitgestort worden. Deze ladingen hebben als doel om de bevolking ziek te maken en hun ontwikkeling te remmen. Onderstaande Italiaanse documentaire gaat daar verder op in. Irma Schiffers zorgde voor de vertaling.

Bestaanszekerheid en genoeg banen door werk te verdelen. 100% duurzame energie. Schone productieprocessen die slim en zuinig omgaan met schaarse grondstoffen. Een lokale democratie waarbij mensen weer centraal staan. We hebben alles in huis om dit te verwezenlijken: de juiste kennis en technologieen, het geld, de instrumenten en de organisatiekracht. Wat houdt ons dan nog tegen?
De grote transitie
Transities zijn fundamenteel onomkeerbaar
Transities zijn maatschappelijke omwentelingen die leiden tot fundamentele onomkeerbare veranderingen. Die omwentelingen ontstaan vanuit kleine initiatieven van kleine groepjes individuen die een andere weg inslaan.
De grootste probleem voor de klimaatverandering strijd is geen technologie - het is menselijke psychologie.Dit is de eerste aflevering van Climate Lab, een zes-delige serie Geproduceerd door de Universiteit van Californie in samenwerking met Vox. Gehost door Emmy-genomineerde natuurbewaarder Dr. M. Sanjayan, de video's verken de verrassende elementen van ons leven die bijdragen tot klimaatverandering en het baanbrekende werk dat wordt gedaan om terug te vechten. Met gesprekken met deskundigen, wetenschappers, gedachtegeleiders en activisten neemt de serie wat een overweldigend probleem lijkt en breekt het in beheersbare delen: van schone energie tot voedselafval, religie aan smartphones.
6 MANIEREN WAAROP KLIMAATVERANDERING JOU RAAKT
Klimaatverandering een ver-van-je-bed show? Absoluut niet. We merken de effecten van de opwarming van de aarde op verschillende manieren in ons dagelijks leven. Denk aan extremere weersomstandigheden, een grotere kans op overstromingen, maar ook meer droogte. Voor mensen met allergieen is klimaatverandering ook slecht nieuws. Door luchtvervuiling heb je meer last van astma en allergieen.
Lees verder
Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens. De wetenschappers die het tegendeel beweren zijn in zijn ogen niet te vertrouwen. Net zoals in alle andere complottheorieen kan dat georkestreerd zijn, vertelt Paymans. Hij is van mening dat multinationals achter het complot zitten. 'Shell en Heineken zijn voor niets aan het vergroenen, want dat is waar de subsidies te halen zijn. Paymans is niet de enige bij de VVD die hier zo over denkt. Ook fractievoorzitter Tiemen Brill sluit een klimaatcomplot niet uit. Dat zou zomaar eens kunnen, stelt hij. Er zijn signalen die die kant op wijzen. Ook hij is van mening dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is waaruit zou blijken dat klimaatverandering door de mens te beinvloeden is.
Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens.
De drie, nee, vier fases van klimaatontkenning
Het klimaatdebat is een interessant debat. Allereerst natuurlijk omdat het geen echt debat is. Aan de ene kant staan halve en vooral hele leken die maar wat roepen, en aan de andere kant het overgrote deel van de wetenschappelijke gemeenschap die inmiddels al vele malen en op vele manieren onafhankelijk bewezen hebben dat de aarde opwarmt en dat dat komt door de mens. De verhoudingen in het debat laten zich het best als volgt samenvatten:
Meer op Sargasso
Festival der Vooruitgang 2015 - Marjan Minnesma from De Correspondent on Vimeo.

Antropoceen
AntropoceenDe term is in 2001 bedacht door de Nederlandse Nobelprijswinnaar chemie Paul Crutzen. Overbevolking, ontbossing en milieuvervuiling hebben volgens Crutzen de planeet zodanig veranderd dat we het officiele geologische tijdperk van het holoceen hebben verlaten en het antropoceen zijn ingegaan.
Hoe de mens in het Antropoceen zelf verantwoordelijkheid kan nemen.
Een oceaan die net zoveel plastic als vis bevat, een atmosfeer volgepompt met CO2 en het massaal uitsterven van dieren. De vernietigende invloed van de mens zal minstens zo desastreus zijn als de asteroide inslag die ooit de dinosauriers van de planeet deed verdwijnen. Reden voor de Nederlandse wetenschapper Paul Crutzen om een nieuw geologisch tijdvak te introduceren: het Antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens. De Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt (1769-1859) was een van de eersten die doorzag hoe alles in een ecosysteem met elkaar verbonden is. Von Humboldt introduceerde het idee van de aarde als levend organisme in het Westers denken, wat uiteindelijk de basis werd voor de latere milieubeweging. Ook geologen van nu zien de gevolgen van de menselijke impact in steeds hoger tempo toeslaan: klimaatopwarming, plasticsoep, nucleaire fall-out, een verstoorde waterhuishouding door erosie en teerzanden, hogere CO2-concentraties en afnemende biodiversiteit.
Het Antropoceen: een nieuw tijdperk
De collectieve impact van de mens op de aarde is zo groot, dat we een catastrofale geologische kracht zijn geworden. Dat vrezen steeds meer wetenschappers. Na het Holoceen, zou nu het Antropoceen zijn begonnen: het tijdperk van de mens. Wat betekent deze invloed van de mens op de aarde? En brengen we alleen destructie, of doen we ook goede dingen voor de planeet? In Buitenhof een gesprek met Jason Moore, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Binghamton en autoriteit op het gebied van de verhouding tussen mens en planeet, en Willem Schinkel, hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit. Het Antropoceen: een nieuw tijdperk

Waddenzee
Zonder ingrijpen verdrinkt de WaddenzeeWetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm deed zeer belangwekkend literatuuronderzoek voor de Waddenvereniging over bodemdaling en zeespiegelstijging. Beide hangen samen met fossiele energie: gaswinning zorgt voor bodemdaling, de verbranding van gas veroorzaakt klimaatverandering en draagt dus bij aan de stijging van de zeespiegel. Zowel de bodemdaling als de stijging van de zeespiegel worden volgens Schuttenhelm onderschat. De gangbare methodes die instituten als TNO gebruiken om te bepalen of er naar gas mag worden geboord op de Wadden, zijn totaal achterhaald. Wat betekent dat veel boorvergunningen onrechtmatig zouden kunnen zijn. Zonder ingrijpen verdrinkt de Waddenzee deze eeuw, stelt de Waddenvereniging, die vorige week ook al een rapport van de NAM aangreep om duidelijk te maken dat gaswinning onder de Waddenzee echt niet veilig kan.
Bron: Jelmer Mommers van De Correspondent
Meer op Waddenvereniging
De natuur op aarde groeit als kool
Mondiaal dertig procent meer fotosynthese dankzij meer CO2, NOx en opwarming. Wie al bijna depressief is van alle verhalen over gekapt regenwoud en vernietiging van ecosystemen zal ervan opkijken: de natuur op aarde is productiever dan ooit. In de twintigste eeuw steeg de totale jaarlijkse fotosynthese door planten met dertig procent. Dat legde tientallen miljarden tonnen koolstof vast, en dempte de klimaatverandering. Volgens de modellen zal die groei deze eeuw doorgaan, maar hoe lang nog?
De natuur op aarde groeit als kool
Klimaatwetenschapper Velders in Time invloedrijkste 100 personen ter wereld.
Jan Juffermans: klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter. Dat zegt Jan Juffermans, pleitbezorger van de Voetafdruk die de milieugebruiksruimte meet. Jan Juffermans was meer dan dertig jaar verbonden aan duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde. Nu, na zijn pensionering, is hij nog altijd actief binnen het Platform duurzame en solidaire economie, de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transition Town Boxtel. Omdat onze gebruiksruimte meetbaar is, ziet hij de mogelijkheid om, in navolging van de Klimaatzaak van Urgenda en de rechtszaak voor gezonde lucht door Milieudefensie, ook klimaatrechtvaardigheid bij de rechter af te dwingen.
Klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter.

Bossen
Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos, topische bossen zijn schatkamers van biodiversiteitDe wereldwijde ontbossing is vorig jaar versneld tot gemiddeld een voetbalveld tropisch bos per 6 seconden. Dat blijkt uit analyse van satellietbeelden. In de tropen ging in 2019 bijna 12 miljoen hectare bos verloren, waarvan 3,8 miljoen hectare dichtbegroeide oerwouden. Die zijn niet alleen belangrijke schatkamers van biodiversiteit, maar spelen ook een cruciale rol bij de opslag van CO2. Het verlies van primaire bossen lag zo 2,8 procent hoger dan in 2018. De ontbossing blijft al twee decennia hoog, ondanks toenemende inspanningen over de hele wereld om wouden te beschermen. De ontbossing in 2019 ging gepaard met minstens 1,8 gigaton CO2, stelt het World Resources Institute. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 400 miljoen auto s. Elke 6 seconden verdwijnt voetbalveld tropisch bos.
De onbekende schatten van het Amazonewoud
De afgelopen vier jaar hebben wetenschappers meer dan 600 nieuwe soorten planten en dieren in de Amazone gedocumenteerd. De meeste soorten worden nu al bedreigd door menselijk handelen. Met ontbossing en natuurvernietiging verdwijnt dus veel meer natuur dan wij tot nu toe weten. dat het verdwijnen van de wereldwijde biodiversiteit duizend keer sneller verloopt dan wat natuurlijk is. Ruim 1 miljoen plant en diersoorten dreigen voor altijd te verdwijnen als er geen ambitieuze maatregelen worden genomen om de aanjagers van biodiversiteitsverlies in te dammen. In slechts vier jaar tijd zijn 600 nieuwe diersoorten gedocumenteerd in de Amazone, ondanks alle moeilijkheden waarmee wetenschappers worden geconfronteerd met onderzoek in Brazilie en bezuinigingen op natuurbescherming. Het Emilio Goeldi Museum een wetenschappelijk onderzoeksinstituut in Brazilie was verantwoordelijk voor de ontdekking van 301 van deze diersoorten, naast 60 nieuwe plantensoorten. Stel je voor hoeveel andere soorten onderzoekers zouden hebben gecatalogiseerd als de regering dit gebied prioriteit had gegeven? De onbekende schatten van het Amazonewoud
Borealis: reis mee de bossen in.
Journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens trekken de komende vier jaar voor Trouw door de noordelijke bossen van de wereld, het boreale woud, in onder meer Japan, Canada, Alaska en Siberie. Elk jaar twee reizen, waarbij ze steeds een week op een plek blijven, op zoek naar verhalen uit het woud. Welke mensen leven er? Hoe wonen ze, en hoe beinvloedt het bos hun leven?
Borealis: reis mee de bossen in.
Moving the Giants
In 1991 had, boomverzorger David Milarch een bijna-dood-ervaring. Hij werd tot een persoonlijke zoektocht geinspireerd om onze planeet te herbebossen. Hij zou de genetica van de oudste bomen in de wereld te oogsten, het initiatief tot het planten van bomen inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan, en helpen herstellen van de gezondheid van de planeet. Opvallend is dat hij doet precies dat. Het verplaatsen van de Giants volgt een man, David Milarch, omdat hij een aantal van werelds oudste en grootste levende wezens Klonen de kust sequoia van Californie en herplant ze in Oregon. Deze inspanning dient twee doelen: ten eerste, de aarde opwarmt en de voorwaarden voor deze redwoods veranderen hun zuidelijke bereik, is het waarschijnlijk dat veel van deze bomen sterven. Door het klonen en herbeplanting ze verder naar het noorden op plaatsen waar ze ooit bloeide maar manifeste geweest, zal Milarch deze majestueuze reuzen te behouden. Ten tweede,Redwood bomen behoren tot de meest effectieve koolstofvastlegging instrumenten in de wereld. Door het planten van deze zaailingen, Milarch neemt deel aan een wereldwijde inspanning om een van de meest indrukwekkende prestaties van de natuur te gebruiken om opnieuw in kaart te brengen een positieve koers voor de mensheid.
Moving the Giants from Michael Ramsey on Vimeo.
Bos als brandstofEnergiebedrijf Engie zegt in een interview met de NOS zo snel mogelijk te willen stoppen met het verstoken van steenkool. Om de uitstoot van CO2 sterk te verlagen wil het bedrijf volledig overschakelen op het verstoken van 'bio-reststromen'. Engie gaat hiermee veel verder dan andere energieleveranciers met kolencentrales. Het bedrijf ondervangt de kritiek die er is op het gebruik van biomassa door gebruik te maken van afval uit de industrie of landbouw. Het bedrijf verwacht dat daarvan voldoende voorhanden is. Biomassa heeft een natuurlijke oorsprong en bestaat bijvoorbeeld uit geperste houtkorrels.
Bos als brandstof
De foute belegging van het ABP in een palmoliebedrijf.
Zaterdag 5 mei 2018
Het ABP, het grootste pensioenfonds in Nederland waarbij alle werknemers bij overheid en onderwijs zijn aangesloten, investeert in een omstreden palmolieplantage in Papua. Ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud is al verdwenen, dat is een oppervlak groter dan de gemeente Amsterdam. De helft daarvan is ongerept regenwoud waar unieke en beschermde diersoorten leven zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe. Die worden in voortbestaan bedreigd. De kap en andere activiteiten van het palmoliebedrijf PT BIA hebben geleid tot ernstige milieuvervuiling en het verdwijnen van een belangrijk deel van de leefomgeving van de plaatselijke bevolking. Lokale protesten worden in de kiem gesmoord. De foute belegging van het ABP in een palmoliebedrijf.
Dit is geen leuk verhaal (maar je wilt het wel weten)
Ze probeerde ze te negeren, berichten over de klimaatverandering . Maar journalist Pauline Bijster kan er niet meer omheen: als we zo doorgaan, hebben we in 2050 vier keer de aarde nodig om in onze behoeften te voorzien. Is de wereld nog te redden?
Lees verder.
Is earth fucked? Climate change needs action Jelmer Mommers | TEDxMaastricht

College klimaat verandering
(5/5)Kun je de opwarming van de aarde ook tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?Je auto laten staan en minder op vliegvakantie gaan is een begin, maar om de opwarming van de aarde echt tegen te gaan, kunnen we beter out-of-the-box denken. Zouden duizenden zwevende spiegels tussen de aarde en de zon de opwarming tegen kunnen gaan door simpelweg het zonlicht te weerkaatsen? In dit college zoekt Herman Russchenberg (TU Delft) met je uit wat wel gaat werken, en wat juist niet.
(4/5) Waarom krijgen we in Nederland meer extreme buien?
(3/5) Hoe zorgen wolken ervoor dat je langer leeft?
(2/5) Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?
(1/5) Hoe weten we zo zeker dat de mens zorgt voor klimaatverandering?

Hoe weten we zo zeker dat de aarde opwarmt
Prof. dr. ir. Herman Russchenberg TU DelftZo nu en dan hoor je een klimaatscepticus zeggen: klimaatverandering? Nee hoor,niks aan het handje. Klimaatonderzoeker Herman Russchenberg (TU Delft) zet voor jou in dit college alle zin en onzin over klimaatverandering op een rijtje, zodat je eindelijk komt te weten hoe het echt zit.
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5

Toerisme
Toerisme is de planeet steeds meer kapot aan het maken.Leuk hoor, al die verre vakanties, maar je doet er de planeet geen goed mee, zo blijkt uit onderzoek uit Australie. Het globale toerisme blijkt inmiddels verantwoordelijk voor bijna een tiende van de broeikasgassen die vrijkomen. Dat blijkt een drie keer hoger percentage dan dat eerst gedacht werd. De onderzoekers becijferden dat de toerisme-industrie ongeveer 4,5 gigaton aan CO2 uitstoot. Het grootste gedeelte daarvan komt van transport, shoppen en voedselvoorziening en het gros daarvan wordt veroorzaakt door het reizen door en vanuit rijke landen als Nederland. En wij zijn het vooral schuld.
Reizen is het nieuwe roken.
Er lijkt geen einde te komen aan de groei van het massatoerisme; steeds meer mensen willen op vakantie en kunnen dat ook steeds goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen en lokale bewoners moeten verhuizen, lijkt een grens bereikt. Hoe dit tij te keren? Op vakantie gaan lijkt een grondrecht geworden en de toerist verwacht steeds meer dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes. Zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet vraagt zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? VPRO Tegenlicht over het fenomeen 'overtourism en de toekomst van het reizen. Reizen is het nieuwe roken.
De stad en de toerist
Massatoerisme in Amsterdam. De oorzaken van die massale trek naar de stad, hoe het de stad heeft veranderd, maar vooral ook: dat het hier geen natuurverschijnsel betreft, waarbij we lijdzaam moeten toezien, maar dat het tij wel degelijk gekeerd kan worden. Tom Reijner interviewde hierover Floor Milikowski, onderzoeksjournalist bij de Groene Amsterdammer en geograaf, met speciale aandacht voor stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en stedelijke cultuur. De stad en de toerist
De stad en de toerist
De prijs van vliegen
De constante stroom toeristen brengt geld in het laatje, maar gaat ten koste van het milieu en de maatschappij. Zijn er alternatieven? Massatoerisme is een van de zegeningen die de groeiende welvaart ons bracht. Waar het bereizen van verre oorden ooit alleen voor de rijken der aarde was weggelegd, kan nu iedereen Machu Picchu, Petra of Angkor Wat met eigen ogen bewonderen. En als je het een beetje handig plant, vlieg je voor een paar tientjes naar de meeste Europese bestemmingen. Dat doen we dan ook massaal. Een weekje bakken op de stranden van de Canarische Eilanden blijkt een uitstekende remedie tegen de lange Nederlandse winter. En voor een vrijgezellenfeest ga je idealiter naar Riga, Boedapest of Praag. Het bier is er lekker goedkoop. De prijs van vliegen
Kan Schiphol blijven groeien?
De grenzen van de Nederlandse luchtvaart. De geschiedenis begint op 19 september 1916 als er voor het eerst twee militaire vliegtuigen landen op een nog hobbelig veld. Het is de start van ruim honderd jaar Schiphol. Gelegen op de plek van de voormalige Haarlemmermeer, wordt dit vliegveld in eerste instantie alleen in gebruik genomen voor militaire doeleinden. Maar na de Eerste Wereldoorlog worden vanuit Schiphol ook post, vracht en passagiers vervoerd. Kan Schiphol blijven groeien?
Eerlijk over vliegen
Eerlijk over vliegen laat de feiten zien over het vliegen; geen valse claims, eerlijke metingen en heldere analyses van uitspraken die door de luchtvaartsector en politiek worden gedaan. Als je de besluitvorming doet op basis van de echte feiten, en je eerlijk bent over vliegen, dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat het vliegverkeer in Nederland niet verder kan groeien.Eerlijk over vliegen
CO2 compenseren. Klopt dat wel?
Als je vliegt, vervuil je het milieu. Een vliegtuig stoot tijdens de vlucht CO2 (koolstofdioxide) uit, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Er zijn allerlei bedrijven die de CO2-uitstoot van jouw reis berekenen en compenseren. Je hoeft alleen maar je portemonnee te trekken en je kunt met een gerust hart vliegen. Maar klopt dit wel? CO2 compenseren. Klopt dat wel? Artikel

Klimaatpraat met Bas Eickhout
Alle podcasts kun je hier beluisteren.
Het Filosofisch Kwintet over het klimaat
Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen straat? Clairy Polak in gesprek met haar vier tafelgasten. Naast Philipp Blom in deze aflevering: Johan van de Gronden, filosoof en bestuurder. Hij was directeur bij het Wereld Natuur Fonds en schreef in zijn essaybundel (Wijsgeer in het wild)over de verhouding tussen de mens en natuur en de ethische grondslagen van die relatie. Verder: Maarten Hajer, planoloog, politicoloog en curator van de tentoonstelling Places of hope. En: Filosoof Elize de Mul, medeauteur van Onszelf voorbij' en schrijfster van Dansen met een plasticzak, over onze relatie met plastic.
Oceanen
De oceaan in verval (deel 1)Eten uit de oceaan is niet meer echt aan te bevelen. 80.000 gifstoffen maar wel verantwoordelijk voor 40% van de zuurstofproductie op aarde. De oceaan is daarmee de belangrijkste zuurstof producent en wordt tegelijk ernstig bedreigt. Winkel merkte tijdens zijn duiktochten, de biologische veranderingen onder water. Hij constateerde na jaren van onderzoek dat niet de natuur zelf, maar de mens de oorzaak was van de razendsnelle verschraling van het leven in de oceaan. Diversiteit van vis en plantensoorten loopt razendsnel terug; hele populaties verdwijnen. Het zeezout, wat over heel de wereld gewonnen wordt voor consumptie, blijkt uit een onlangs verricht onderzoek microfibers te bevatten.
De oceaan in verval (deel 2)
Tirso Frances en Dos Winkel in de tweede aflevering over het levensbelang van de oceaan en de stand van zaken. In deze aflevering gaat het over de bedreigingen van de kraamkamers in het ecosysteem; de mangrovebossen. Geleidelijk aan, maar met steeds grotere snelheid, verdwijnen deze. Mangroven zijn bomen of struiken die in mangroveleefomgevingen (biomen, dit zijn grote ecosystemen) voorkomen. De mangrove wordt door het WWF gezien als het 14e bioom. Het omspant slechts 0,3% van het landoppervlak en is daarmee het kleinste landbioom. Mangroven zijn belangrijk voor de biodiversiteit, dankzij de beschutting is het vaak een kraamkamer voor vissen en vogels. Er bestaan wereldwijd 54 verschillende soorten mangroven. Deze groeien het beste op zoute slikgronden. Wat zijn de bedreigingen en wat de consequenties? Dos Winkel is van oorsprong een innoverend orthopedische fysiotherapeut die vanaf 1988 in de oceaan is gaan duiken en meer dan 5000 uur onder water heeft geleefd. In 2008 richtte hij SeaFirst op met het doel zich in te zetten voor het behoud van de oceaan.
Podcast deel2
SeaFirst
Het slechte nieuws

Een klimaatakkoord, heeft dat zin?
Wat is het doel van het akkoord van Parijs?Waarom is het klimaatakkoord zo belangrijk?
Wat ging er vooraf aan het klimaatakkoord?
Wie lopen er voorop op het gebied van klimaat?
Waarom zijn de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord gestapt?
Houden landen zich aan het klimaatakkoord?
Heeft het klimaatakkoord toch zin?
In het kort:
In december 2015 wordt in Parijs het wereldwijde klimaatakkoord gesloten. Het wordt gezien als het meest baanbrekende akkoord op klimaatgebied. Toch zijn er ook barsten in de vreugde. Een van de werelds grootste vervuilers, de Verenigde Staten, stappen er na anderhalf jaar uit. En van de afspraken vragen milieuorganisaties zich af of ze wel genoeg zoden aan de dijk zetten. Heeft een klimaatakkoord zin?

Stijging van de zeespiegel

De laatste keer dat de aarde 2 tot 3 graden warmer was, stond het water in de Middellandse Zee maar liefst 16 meter hoger, zegt een team van Amerikaanse en Spaanse geologen. Ze verwijzen ruim drie miljoen jaar terug in de geschiedenis van de aarde, naar een periode die volgens klimaatwetenschappers de beste vergelijking biedt met het toekomstige, warmere klimaat.
Situatie is goed vergelijkbaar met nu.
Deze periode, het plioceen, biedt een goede vergelijking voor klimaatonderzoekers omdat de continenten en oceanen al ongeveer dezelfde vorm en ligging hadden als in de huidige situatie op aarde. Dit in tegenstelling tot de veel diepere geologische geschiedenis. Daarnaast viel het plioceen nog precies voor de relatief koude periode waarin ijstijden voorkwamen. Rond de polen bevond zich in het plioceen dan ook maar weinig ijs - en dus bevatten de oceanen meer water. Hoeveel meer precies is lange tijd erg onzeker geweest, schrijven de onderzoekers in hun publicatie in Nature: de schattingen van eerdere studies liepen tientallen meters uiteen. Zeespiegelstanden afgelezen uit druipsteen in Spaanse grot.
Die onzekerheid hebben ze geprobeerd te verkleinen door afzettingen uit de periode te onderzoeken. Die vonden ze in druipsteen in een grot op het Spaanse eiland Mallorca. Daar waren kalkafzettingen die goed vielen te dateren, en waar de waterlijn op af te lezen viel. Zo konden de onderzoekers zes meetpunten van zeespiegelstanden definieren, elk daterend van tussen de 4,4 en 3,3 miljoen jaar geleden. Door zeer geleidelijke geologische verschuivingen, waaronder het sluiten van de landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika, gingen de oceanen tijdens het Plioceen iets anders stromen en meer CO2 opnemen. Ook nam het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar toe. Daardoor konden ijskappen zich uitbreiden, werd meer zonlicht weerkaatst en koelde de aarde geleidelijk af. De warmste periode uit het plioceen is dan ook het begin. Het was toen gemiddeld 4 graden warmer dan het 'pre-industriele klimaat' (dus 3 graden warmer dan nu). De zeespiegels lagen toen maar liefst 23,5 meter hoger, zo schrijven de onderzoekers. In de Middellandse Zee dan, want uiteindelijk zijn de metingen in deze studie maar afkomstig van een locatie. Ook huidige opwarming kan uiteindelijk tientallen meters zeespiegelstijging veroorzaken.
De temperaturen van het late en ook het nog warmere vroege plioceen kunnen opnieuw bereikt worden in de huidige eeuw. Alhoewel het politieke doel van het klimaatakkoord van Parijs ernaar streeft de opwarming te beperken tot ruim onder 2 graden is dat niet waar we met de huidige emissies van broeikasgassen op afkoersen. Onder voortzetting van het huidige beleid in de wereld wordt het deze eeuw naar schatting 2,5 tot 4,4 graden warmer. Dat betekent niet dat de zeespiegel deze eeuw ook gelijk tientallen meters omhoog komt. Afsmelting van ijskappen is een uiterst traag proces, dat duizenden jaren duurt. Maar als de emissies deze eeuw hoog blijven en de temperatuur meerdere graden stijgt, kan dat op de zeer lange termijn opnieuw resulteren in een tientallen meters hogere zeespiegelstand - zo toont een andere studie in Nature aan. Dat is opnieuw met een grote onzekerheid: 19 tot 55 meter.
Plioceen leert ons hoeveel warmer het zal worden.
Van het plioceen valt nog een andere belangrijke klimaatles te leren: hoeveel warmer het zal worden. Aan het einde van het plioceen lag de CO2-concentratie rond het huidige niveau. Toch was het toen nog een of twee graden warmer dan nu. Klimatologen kunnen daar mede uit afleiden dat net als zeespiegelstijging ook opwarming door de stijging van broeikasgassen vertraagd plaatsvindt en lang kan na-ijlen. Dit is een begrip dat bekend staat als klimaattraagheid: zelfs als de huidige CO2-concentratie vanaf morgen niet verder toeneemt, zal de opwarming nog vele decennia doorgaan.

Soms kunnen gletsjermeren ineens leeglopen en zo een ramp veroorzaken
Koele meren des doods, hoog in het Andesgebergte. Geologie Soms kunnen gletsjermeren ineens leeglopen en zo een ramp veroorzaken. Door klimaatverandering zal dat vaker gaan gebeuren. In Peru lopen 28.000 mensen gevaar in de stad Huaraz. Maar ook in de Alpen bestaan het risico.Koele meren des doods