Het zichtbare heelal omvat dat deel van het heelal waarvan sinds het "begin der tijden" licht ons heeft kunnen bereiken en dat we daardoor om ons heen kunnen waarnemen. Omdat de snelheid van het licht eindig is, is ook het zichtbare heelal gemeten vanaf het "begin der tijden" eindig.



Het Heelal /  Buitenaards leven? /  College Inleiding Astrofysica /  NewScientist /  Stephen Hawking / 

Is een botsing met een andere planeet de oorzaak geweest voor leven op aarde?  

Ontstaan zonnestelsel /  Quantummechanica /  Leven wij in meerdere werelden /  Zwarte gaten / 

Universum

Is Erik Verlinde de nieuwe Einstein? Verlinde gooit de donkere materie uit Einsteins relativiteitstheorie radicaal overboord en stelt dat het heelal enkel uit informatie bestaat.





Begin juli 2012 wordt in Cern het Higgs-deeltje gedetecteerd. (1/5)
De vondst is wereldnieuws en Peter Higgs, die vijf decennia eerder de theorie voor het bestaan van het Higgsdeeltje optekende, krijgt zelfs de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Professor Linde maakte deel uit van het team wetenschappers die de ontdekking deed. In dit college legt hij uit hoe we dankzij het Higgs-deeltje de wereld om ons heen beter kunnen begrijpen.



Waarom is kosmische straling levensgevaarlijk voor astronauten? (2/5)
Onze aarde is in het gelukkige bezit van een dampkring. Deze beschermlaag om onze planeet zorgt niet alleen voor de nodige zuurstof, maar beschermt ons ook tegen schadelijke straling uit de ruimte. Voor astronauten vormt kosmische straling dan ook een serieus probleem. Volgens professor Linde kunnen mensen die van plan zijn een reisje naar Mars te boeken zich dan ook beter twee keer bedenken voordat ze in een raket stappen.
Waarom is kosmische straling levensgevaarlijk voor astronauten? (2/5)


Hoe kun je van een biljartbal een banaan maken? (3/5)
Antimaterie klinkt als sciencefiction, maar wordt in ziekenhuizen al toegepast in een PET-scanner om bijvoorbeeld een tumor te lokaliseren. Ook professor Frank Linde maakt als elementaire deeltjes fysicus gebruik van anti-deeltjes. Hij legt in dit college uit hoe hij met antimaterie in de deeltjesversneller in Cern nieuwe materie kan maken.
Hoe kun je van een biljartbal een banaan maken? (3/5)


Hoe kunnen natuurkundigen zien wanneer de zon is opgebrand? (4/5)
Het licht van de zon doet er precies acht minuten en achttien seconden over om ons te bereiken. De weg die het licht daarvoor heeft afgelegd van de kern naar de rand van de zon is er een van honderdduizenden jaren. Natuurkundigen kunnen de deeltjes die vrijkomen bij dit proces meten. Professor Linde vertelt in dit college hoe wetenschappers deze deeltjes detecteren en wat ze ons vertellen.
Hoe kunnen natuurkundigen zien wanneer de zon is opgebrand? (4/5)

Wat maakt donkere materie zo spannend? (5/5)
Jaarlijks betalen we per persoon een zak patat om fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes in Cern mogelijk te maken. Wat krijgen we daarvoor terug? Volgens professor Frank Linde niet alleen een beter beeld hoe de wereld om ons heen in elkaar zit, maar ook de kennis om computers en elektrische apparatuur te bouwen die ons leven een stuk gemakkelijker maken. Als je je dan bedenkt dat wetenschappers slechts twintig procent van de materie in beeld hebben gebracht, ligt er nog een wereld aan mogelijkheden voor ons.
Wat maakt donkere materie zo spannend? (5/5)



top

Het heelal

Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuum waarin wij bestaan.



 Als het heelal uitdijt, waarin dijt het dan uit? (2/5)

 Hoe weten we zo zeker dat er een oerknal was? (3/5)

 Is er iets voorbij oneindig? (4/5)

 Waarom moet er buitenaards leven zijn in de buurt van Jupiter? (5/5)



Het was Albert Einstein zelf
die in 1935 een fundamentele vraag stelde over ons universum: Kan, zoals de theorie van de kwantummechanica voorspelt, het waarnemen van een object instantaan gevolgen hebben voor een ander object, zelfs als dat zich aan de andere kant van de Melkweg bevindt? Einstein weigerde dat laatste te accepteren, en noemde het spookachtige invloed op afstand.





top

Buitenaards leven?

Fermi s paradox
Waar is iedereen? vroeg Enrico Fermi. Het was begin jaren vijftig en de natuurkundige zat aan de lunchtafel met zijn collega s. Zijn vraag overviel hen, maar ze wisten meteen wat hij bedoelde: waar waren de buitenaardse wezens? Fermi, Nobelprijswinnaar en ontwerper van de eerste kernreactor, was geen zweverig type. Zijn uitspraak was gebaseerd op waterdichte logica. Het heelal is enorm groot, stelde hij, en veel sterren zijn veel ouder dan onze zon. Statistisch gezien is het bijna onmogelijk dat er geen intelligent leven bestaat buiten onze planeet. Maar waarom hebben we het nog niet gevonden? Of waarom hebben zij ons nog niet gevonden?

The Fermi Paradox, Where Are All The Aliens? (1/2)



The Fermi Paradox II, Solutions and Ideas, Where Are All The Aliens?





 Meer van Govert Schilling weten

 Alles over sterrenkunde.nl





Stephen Hawking heeft ons gewaarschuwd over contact opnemen met vreemdelingen, maar
Deze astronoom zegt dat het te laat is

 Ex CIA medewerker praat over buitenaards leven op sterfbed



top

College Inleiding Astrofysica

Dit college vormt de basis voor de studie Sterrenkunde en dient als inleiding op alle volgende sterrenkunde colleges. Na een korte inleiding over de geschiedenis van de Sterrenkunde tot aan de wetten van Kepler en Newton, komen alle onderwerpen aan bod. We beginnen, na een recap van de eigenschappen van licht en energie, met een tour door ons zonnestelsel. Daarna behandelen we de zon en de werking van sterren en de verschillende fasen in het leven van sterren. Vervolgens verkennen we ons eigen melkwegstelsel en nemen dat als uitgangspunt voor de studie van sterrenstelsels om ons heen. We sluiten het college af met de beginselen van de kosmologie - de studie van het universum als geheel.

Opnames hoorcollege
De hoorcolleges worden opgenomen op film. Hieruit worden stukjes geknipt met duidelijke onderwerpen, welke op youtube worden gezet. Het beste kun je op de youtube links klikken, op fullscreen-mode met de resolutie op 1080p (HD). Opnames hoorcollege

top

NewScientist

 NewScientist 9 nov 2017

De Cassini-Huygens ruimtesonde
De Cassini-Huygens ruimtesonde welke werd ingezet voor de gelijknamige missie die een studie maakte van Saturnus en zijn manen heeft een paar opmerkelijke foto s opgeleverd. Op een van die foto s is iets vreemds te zien, iets wat wellicht hetzelfde is wat ook in onze atmosfeer is waargenomen.
De Cassini-Huygens ruimtesonde

top

Stephen Hawking

Stephen Hawking, de bekendste natuurkundige van zijn generatie, overleden.
Hoe vaak het een haar gescheeld heeft of Stephen Hawking zou zijn overleden weet niemand, maar ditmaal is het raak. De bekendste natuurkundige van zijn generatie, de man met de versteende grimas en de metalen computerstem die scheef in zijn rolstoel zat, stierf vanochtend vroeg in zijn huis in Cambridge,Engeland. Hij werd 76 jaar.
Stephen Hawking, de bekendste natuurkundige van zijn generatie, overleden.



Stephen Hawking heeft ons gewaarschuwd over contact opnemen met vreemdelingen, maar
Deze astronoom zegt dat het te laat is



top

Onstaan zonnestelsel

Hoe is het zonnestelsel ontstaan?
Zo n 4,5 miljard jaar is er op de plek van ons zonnestelsel alleen een grote wervelende wolk van gas en stof. Op een gegeven moment bezwijkt de wolk onder zijn eigen zwaartekracht, met een implosie als gevolg. In het centrum zorgt de druk en temperatuur er voor dat er kernfusie optreedt, waardoor waterstofdeeltjes worden omgezet in helium . Bij dit proces komt een grote hoeveelheid energie vrij in de vorm van licht en warmte. Een ster is gevormd: onze zon. Hoe is het zonnestelsel ontstaan?

top

Is een botsing met een andere planeet de oorzaak geweest voor leven op aarde?

Lange tijd werd gedacht dat meteorieten de bouwstenen voor leven naar de aarde hebben gebracht, maar onderzoekers uit Houston hebben hier een hele andere verklaring voor. De verhouding tussen de bouwstenen koolstof en stikstof op de meteorieten die op onze aarde zijn ingeslaan, is niet hetzelfde als de verhouding op aarde. En dus, beargumenteren de onderzoekers: de meteorieten kunnen het niet zijn geweest. Maar wat dan wel? Na jaren van experimenten en berekeningen denken ze nu dat een botsing met een andere planeet zo groot als Mars - waarbij ook onze maan is ontstaan - de veroorzaker is geweest. Is een botsing met een andere planeet de oorzaak geweest voor leven op aarde?  

Meer over het Origins Center vind je hier.

top

Quantummechanica

Alle ballen op de eerste qubit.
In een laboratorium in Delft werkt natuurkundige Leo Kouwenhoven aan een computer met onvoorstelbaar meer rekenkracht dan de beste supercomputer van nu. Deze quantumcomputer kan voor een technologische revolutie zorgen. Er is een mondiale race gaande om de eerste quantumcomputer te produceren. Leo Kouwenhoven, hoogleraar quantumtransport aan de TU Delft en leider van het Delftse Quantumlab van Microsoft, heeft met zijn team goede kaarten in handen. Filmmaker David Kleijwegt volgde hem zes jaar lang op de voet. In de televisiedocumentaire De Race is te zien welke weg hij heeft afgelegd om te komen waar hij nu staat. Die weg was niet zonder obstakels.
Alle ballen op de eerste qubit.


De race
Hoe bouw je een quantumcomputer? De nano-wetenschapper Leo Kouwenhoven heeft met zijn team uit Delft een voorsprong in een internationale race die uiteindelijk moet leiden tot de quantumcomputer, de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden? Vijfenzeventig jaar nadat Ettore Majorana het mysterieuze Majoranadeeltje voorspelde, werd het pas in 2012 voor de eerste keer waargenomen door natuurkundige Leo Kouwenhoven en zijn team. Het deeltje is mogelijk de sleutel tot het bouwen van een quantumcomputer, vergeleken waarbij de computer zoals wij die kennen niet meer dan een telraam is. Iedereen is het erover eens dat een quantumcomputer een volgende wetenschappelijke en economische revolutie zal ontketenen. Regisseur David Kleijwegt volgde Kouwenhoven en zijn team vanaf 2012.
De race.


Kouder dan koud experiment om quantumeffecten te betrappen.
In Leiden doen natuurkundigen experimenten om de vreemde fundamenten van de quantummechanica te doorgronden. Lees verder. Quantummechanica beschrijft met grote precisie het gedrag van de allerkleinste deeltjes. Je kan er de fijnste structuren van atomen en moleculen mee beschrijven en chemische reacties mee voorspellen. Maar de vertaling van die quantumtheorie naar de klassieke realiteit die wij zien en ervaren, is soms wat tegenintuitief.
Kouder dan koud experiment om quantumeffecten te betrappen.


Waarom Microsoft vol inzet op het quantumcomputerlab van deze Nederlandse natuurkundige.
21-02-2019 Opende koning Willem-Alexander in Delft het gloednieuwe Microsoft Quantum Lab. Daar werkt de Nederlandse natuurkundige Leo Kouwenhoven met Amerikaanse miljoenen aan de computer van de toekomst. Wereldwijd kijken natuurkundigen en ceo s van techreuzen gespannen toe. Als het werkt, zal deze quantumcomputer de concurrentie wegvagen.
Waarom Microsoft vol inzet op het quantumcomputerlab van deze Nederlandse natuurkundige.




top

Leven wij in meerdere werelden

Wij leven in drie parallelle werelden tegelijk.
We leven niet in een wereld, maar in drie parallelle werelden tegelijk. Met dat bizarre inzicht wil de Nederlandse natuurkundige Walter van Suijlekom ons begrip van de werkelijkheid compleet overhoop gooien. In New Scientist staat een exclusief verhaal over die baanbrekende ideeen.
Wij leven in drie parallelle werelden tegelijk




top

Zwarte gaten

Monster Black Hole traceert de levenscyclus van een zwart gat, van het gewelddadige begin in het vroege universum tot zijn groei tot superzware proporties in het centrum van een sterrenstelsel en zijn dood in diepe tijd.



Meer artikelen over universum
top