Milieu vervuiling is geen probleem van de toekomst. Nu al veroorzaakt vervuiling van de aarde schade aan ecosystemen en vallen er slachtoffers.
Milieu
Milieu
Luchtvervuiling treedt op wanneer schadelijke of overmatige hoeveelheden stoffen, waaronder gassen, deeltjes en biomoleculen, in de atmosfeer van de aarde worden geintroduceerd. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van natuurlijke bronnen of van menselijke bronnen. Overzicht in de wereldDe bossen in Duitsland zijn ernstig verzwakt.
Talloze oude bomen zijn gemarkeerd met een roze streep uit de spuitbus. Zo snel mogelijk rooien, betekent die streep, voordat de schorskever overspringt naar nog meer bomen. "Men beseft niet hoe groot de crisis is."De bossen in Duitsland zijn ernstig verzwakt.
Klimaatrechtszaken wereldwijd
Onze rechtszaak tegen Shell staat niet op zichzelf. Organisaties en overheden nemen steeds vaker de stap naar de rechter om maatregelen tegen klimaatverandering af te dwingen.
Bekijk het overzicht van 6 belangrijke klimaatrechtszaken.

Beerput Nederland
KRO NCRV Dokument "Beerput Nederland" from Paul Ruven on Vimeo.
Het blinde aanbidden van de heilige graal van de economie
Koomen hoopt dat zijn documentaire zal helpen om de discussie op gang te brengen over de heiligverklaring van het economisch belang. Net zoals de afschaffing van de dividendbelasting is ook dit een voorbeeld van hoe het grootkapitaal gefaciliteerd wordt en de burgers dit moeten betalen. Bovendien wordt er met twee maten gemeten. Aan de ene kant mogen oldtimers het centrum van Amsterdam niet meer in omdat dit teveel fijnstof zou produceren. Maar aan de andere kant stoten de 17 grootste zeeschepen ter wereld meer stikstofdioxide uit dan alle auto s ter wereld bij elkaar. En er zijn niet 17 van dit soort schepen, maar 50.000. In plaats van dat hier iets aan gebeurt krijgen deze bedrijven juist belastingvoordelen, legt de filmmaker uit. Steeds meer mensen zijn het zat dat alles alleen maar draait om economisch gewin en dat er met twee maten gemeten wordt. Dit doen overigens niet alleen de partijen die nu in de regering zitten maar ook de oppositie. Ook de PvdA en zelfs Groen Links maken zich hier schuldig aan. Zoals een van de sprekers in de documentaire de film afsluit: Als de overheid moet kiezen tussen economie en milieu, dan delft dat laatste altijd het onderspit.
Eind 2016 staat een Nederlandse inzamelaar van scheepsafvalstoffen voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht 30 miljoen liter giftig afvalwater uit Angola illegaal naar Nederland te hebben laten verschepen en te hebben gesjoemeld met transportdocumenten. Op papier is de giftige substantie keurig verwerkt, maar het gros van de betrokken afvalverwerkers kan volgens het strafdossier niet goed uitleggen wat ze met het afval hebben gedaan. De politie vermoedt dat een groot deel in het milieu is beland, wellicht ook in het IJ in Amsterdam. Hoe komt het dat frauduleuze afvalverwerkers al decennialang vrijwel ongestoord milieuregels en -wetten kunnen overtreden? Beerput Nederland
2Doc Beerput van Nederland
Roxane van Iperen
De documentaire Beerput riep vorige week, terecht, veel verontwaardiging op. Maar de gijzeling van de overheid door het bedrijfsleven is natuurlijk al veel langer een feit. Vreemd genoeg houden wij die gijzeling in stand, met het gehamer op dat O zo hippe duurzaam consumeren. Vintage, vegetarisch, minder vliegen: allemaal heel leuk voor je sociale status, maar de wereld gaan we er niet mee redden. Voor de grote thema s van deze tijd is grof geschut nodig. Stop playing by the rules, change the game.

Rot op met je vintage kleren: er is grof geschut nodig om echt iets te veranderen
Karin Spaink
In twintig jaar tijd hebben we nog nooit zoveel boze en wanhopige reacties gehad als op Beerput Nederland, meldde KRO/NCRV op Twitter. Die onthutsing was terecht. Ik heb die documentaire nu al drie keer gezien, en ben nog steeds ondersteboven. Beerput Nederland laat zien dat het ruimhartige vertrouwen waarmee de overheid de industriele afvalverwerking in Nederland al decennia achtereen tegemoet treedt, volkomen misplaatst is. De bedrijfstak is inmiddels te vaak op moedwillige, schrikbarende, milieuverwoestende fraude betrapt om ooit nog op enige coulance, van wie dan ook, te mogen rekenen. Karin Spaink over De Beerput
Er is geen gevaar voor de volksgezondheid
Toch was er nooit een gevaar voor de volksgezondheid. Brand bij Shell,brand bij Chemie-Pack, brand bij een willekeurig ander bedrijf op industrieterrein Moerdijk, stankoverlast van de ATM, illegale lozingen en andere overtredingen. Telkens was (is) de overheid er als de kippen bij om te melden dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid
Donderdag 14 dec. tijdens Algemeen Overleg Leefomgeving zijn door drie partijen kamervragen gesteld over Beerput Nederland. Wilfried Koomen (maker van de docu) postte er een paar tweets over met tijden erbij voor wie het terug wil kijken. 6:55 Suzanne Kroger van GroenLinks vraagt om een onafhankelijk onderzoek over betrokkenheid sector bij voorbereiding wetgeving. 20:39: Von Martels van CDA Sterke documentaire. Schetst een dramatisch beeld over inmengen van gevaarlijke stoffen in stookolie, die in de lucht komen en dus in de leefomgeving. Dat is verwerpelijk en moet worden voorkomen. 30:15: Wassenberg PvdD: Grote verbazing, verontwaardiging, woede zelfs n.a.v. de documentaire. Hoe gaat de staatssecretaris einde maken aan de langdurige illegale praktijken? En hoe voorkomen dat veroordeelde bedrijven invloed hebben op de nieuwe wettekst? Vanaf 1:21:35 reactie Van Veldhoven over de docu. Ze denkt dat de bedrijven in kwestie maar een keer veroordeeld zijn. In werkelijkheid maken ze zich al tientallen jaren schuldig aan milieucriminaliteit.
Vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.
In het AD: Vrijwel de totale grondoppervlak van de Hoeksche Waard is 'besmet' met de stof Perfluoroctaanzuur, beter bekend als PFOA of C8. De stof werd jarenlang uitgestoten door het vroegere chemiebedrijven DuPont, nu Chemours, in Dordrecht. Via wind en regen is de stof vanaf de fabriek in de Dordtse industrie verspreidt over de omliggende gebieden, zoals de Hoeksche Waard. Daar is PFOA, dat bij hoge concentraties kankerverwekkend kan zijn, neergedaald en in de bodem gezakt. In opdracht van de provincie Zuid-Holland onderzocht de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, waar de Hoeksche Waard onder valt, de aangrenzende gebieden van de 'bron'. In Strijen en Binnenmaas, die het dichtst tegen Dordrecht liggen, is een lage hoeveelheid PFOA gemeten: tussen de 0 en 10 microgram per kilo grond. In de westelijk gelegen gemeenten Cromstrijen, Oud-Beijerland en Korendijk ligt die hoeveelheid nog lager, en zit er nergens meer dan 2,5 microgram PFOA in een kilo grond. ,,In de hele Hoeksche Waard liggen de gemeten concentraties ver onder de risicogrenswaarden'', meldt de omgevingsdienst. De aanwezigheid van de stof geeft geen aanleiding tot paniek. De grond kan ik een moestuin worden gebruikt en ook kinderen kunnen er veilig in spelen. Contact met de stof kan bij hoge concentraties echter kankerverwekkend zijn. Daarnaast heeft de stof invloed op het voortplantingssysteem. Bovendien breekt de stof in het milieu vrijwel niet af en duurt het jaren voordat de stof het lichaam heeft verlaten. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen noemt PFOA dan ook een 'zeer zorgwekkende stof'.

Olie vervuiling in Nigeria door Shell
Shell in NigeriaGepubliceerd op 9 april 2017New gelekte e-mails zet Shell in het midden van miljard dollar omkoping regeling met betrekking tot een aantal van de meest krachtige ambtenaren in de meeste senior executives Nigeria.Shell's kregen te horen dat de betalingen voor massief olie blok zou gaan om een ??veroordeelde geld witwasser, en dan waarschijnlijk stroom naar de toenmalige president Goodluck Jonathan en anderen, maar toch ging door met de deal. Deel bloot te leggen. Shell in Nigeria
Het telefoongesprek is veelzeggend: Van Beurden en de financiele topman Simon Henry zijn ontspannen, ze wekken niet de indruk dat ze iets te verbergen hebben of dat ze iets strafbaars willen toedekken. Tegelijk zijn ze zich ervan bewust dat er materiaal naar buiten kan komen dat, in de woorden van Van Beurden, The New York Times schreef deze bondige samenvatting van de deal en het gelekte materiaal niet behulpzaam is. Hij doelt op e-mails van de oud-spionnen die Shell inhuurde, waaruit duidelijk blijkt dat Shell met Etete onderhandelde en wist dat hij van de deal zou profiteren. Zulke mails werden ook doorgestuurd naar topmannen in het bedrijf, waaronder toenmalig topman Peter Voser.
Telefoongesprek / New York Times
Shell wordt in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor tientallen jaren olielekkages in Nigeria. Meer dan 40.000 Nigerianen eisen actie van Shell om olieverliezen op te ruimen die gemeenschappen al tientallen jaren hebben verwoest. Aljazeera
De rechtszitting in Londen, die door twee Nigeriaanse gemeenschappen tegen Royal Dutch Shell is gebracht.
BIG MEN, een veelgeprezen en bekroonde documentairefilm, geeft een zeldzaam inzicht in het wereldwijde kapitalisme en de oliesector. Een zeldzame blik achter de schermen op de hoofdrolspelers en critici van de wereldwijde olie-industrie, met name in Afrika. Uitvoerend producent Brad Pitt, Big Men gaat over ambitieuze mensen die olie ontdekken in een van de armste plaatsen op aarde Sierra Madre. Een internationaal spannend verhaal met buitengewone toegang.
Nigerianen zoeken schadevergoeding voor olielekkages van Shell
Meer over Shell Nigeria op YouTube

Plastic Soep
TheOceanCleanupDe oceaan is groot. Het opruimen van de Great Pacific Garbage Patch met conventionele methoden - schepen en netten - zou duizenden jaren en tientallen miljarden dollars kosten om te voltooien. Onze passieve systemen zullen naar schatting in slechts vijf jaar de helft van de Great Pacific Garbage-patch verwijderen en dit voor een fractie van de kosten. Ons eerste opruimsysteem wordt in de zomer van 2018 ingezet. Zo werkt het.
1000 dagen plastic
Programmamaker Bahram Sadeghi verzamelde 1000 dagen lang al zijn plastic afval. Van wat hij niet mee naar huis kon nemen, maakte hij een foto. Resultaat: een muur van 150 vierkante meter met 472 foto s en een vloer van 250 vierkante meter met de inhoud van 41 zakken volgestampt met plastic. Bekijk hier de video s en lees de artikelen.1000 dagen plastic
Meer over Plastic Soup Surfer
Help de rode dood stoppen
Potvis aangespoeld aan de Spaanse kust met maar liefst 29 kilo plastic in zijn maag.
Een potvis die in februari aanspoelde in het Zuid-Spaanse kuststadje Cabo de Palos overleed doordat hij maar liefst 29 kilo plastic had binnengekregen. Dat blijkt uit het autopsieonderzoek van het dier. De hoeveelheid plastic verstopte de toegang tot het spijsverteringsstelsel van de potvis, waardoor het dier overleed.

Bron Newsmonkey.

Ontbossing
16 jaar geleden dumpten twee ecologen duizenden tonnen sinaasappelschillen in een ontbos gebied. Vandaag is het gebied volledig veranderd.Nederlanders beleggen via duurzame banken in foute palmoliesector.
Particuliere beleggers steken al jaren via Nederlandse banken onbewust geld in landroof, grootschalige milieuverontreiniging en de kap van regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door ABN AMRO, ING en Rabobank, investeren ze in palmoliebedrijven die zich daaraan schuldig maken. De drie banken profileren zich steeds meer met een duurzaam imago maar bieden aandelenfondsen aan die daar haaks op staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van SOMO in opdracht van Milieudefensie.
Nederlanders beleggen via duurzame banken in foute palmoliesector.
Uitzending gemist
We eten in hoog tempo de jungle leeg
Waar gejaagd wordt, is 58 procent van de vogels en 83 procent van de zoogdieren al verdwenen. In menig tropisch land zijn in het wild afgeschoten dieren, ook wel bekend als bushmeat, een belangrijke bron van eiwit voor de lokale bevolking. Biologen waarschuwen al langer dat onder meer chimpansees hierdoor snel zullen uitsterven. Een inventarisatie van honderden diersoorten komt nu voor het eerst met harde cijfers over de alarmerende tol die de jacht eist. We eten in hoog tempo de jungle leeg
Koppel weigert toe te geven aan ontbossing en herplant regenwoud op eigen houtje
Het aantal gezonde regenwouden in India neemt sinds enkele decennia pijlsnel af. Een koppel besloot 26 jaar geleden om de ontboste, droge gronden op te kopen en nieuwe bomen te planten. Het resultaat is verbluffend. In 1991 reisden Pamela Gale Malhotra en haar man, Anil Malhotra, naar India om het Sai Sanctuary op te richten: het enige privereservaat in India. Tussen de jaren zeventig en de jaren negentig was het aantal bossen in het land al met meer dan 50 procent afgenomen, waardoor het koppel enkel droge, ontboste gronden kon aankopen waar nagenoeg geen wilde dieren meer in huisden.
Lees verder
ING financierde Braziliaanse ontbossinglobby Een kritisch rapport over de banden tussen de Braziliaanse politieke elite en ontbossing van het Amazonewoud noemt de namen van verschillende Nederlandse importbedrijven en ook de Nederlandse bank ING. Die gaf een miljoenenlening aan de Braziliaanse sojagigant Amaggi, eigendom van de omstreden minister van Landbouw Blairo Maggi. Amazon Watch publiceert vandaag haar rapport waar het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo aan meewerkte. Criminoloog en consultant Tim Boekhout van Solinge, die al jaren in het Amazonewoud werkt, duidt de kritiek. Correctie: In het laatste gedeelte het gesprek werd gezegd dat de lening nog liep, maar dat is niet zo.

The Great Green Wall in Afrika

De grote groene muur van Afrika.
We schreven er al eerder over, maar het kan geen kwaad om The Great Green Wall weer eens onder de aandacht te brengen. In Afrika wordt hard gewerkt om een strook groen aan te leggen over de hele breedte van het continent om zo het oprukkende zand van de Sahara en de Sahel tegen te gaan. De muur van bomen doorkruist 11 landen en moet 8000 km lang worden. De grote groene muur van Afrika.
De groene muur tegen de woestijn werd een groene lappendeken. Met een groene muur van bomen wilden Afrikaanse leiders het oprukken van de woestijn bestrijden. De muur zal er niet komen. Maar een mozaiek van duizenden projecten helpt de lokale bevolking en de natuur. Lees meer
Wonen in China aan de rand van de Tengger woestijn
Mensen op de randen van de grote zeeen van zand wonen worden verdrongen door de klimaatverandering. Deze woestijn, genaamd de Tengger, ligt aan de zuidelijke rand van de enorme Gobi-woestijn, niet ver van de grote steden als Beijing. De voorttrekkende Tengger woestijn

Borealis
Borealis: reis mee de bossen in.Journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens trekken de komende vier jaar voor Trouw door de noordelijke bossen van de wereld, het boreale woud, in onder meer Japan, Canada, Alaska en Siberie. Elk jaar twee reizen, waarbij ze steeds een week op een plek blijven, op zoek naar verhalen uit het woud. Welke mensen leven er? Hoe wonen ze, en hoe beinvloedt het bos hun leven?
Borealis: reis mee de bossen in.

Google Earth Timelapse
De meest gedetailleerde weergave van de aarde door de ruimte en tijd In 2013 brachten Google Earth Timelapse, de meest uitgebreide beeld van het veranderen van het aardoppervlak. Deze interactieve veranderingen is nooit zo in beeld gebracht van Dubai's kunstmatige Palm Islands, de terugtrekking van Alaska's Columbia Glacier te kijken, en de indrukwekkende stadsuitbreiding van Las Vegas, Nevada te verkennen. Nu met vier extra jaren van beeldspraak, petabytes aan nieuwe gegevens, een scherpere weergave van de aarde van 1984 tot 2016. Google Earth Timelapse
Top 10 most cleanest cities and countries
Top 10 Most Beautiful Cleanest Cities in The WorldSchoon, schoner, schoonst.
Deze landen zijn op weg naar zero-waste. Binnen de Europese Unie is het sinds april dit jaar verplicht om afval te verminderen, meer te recyclen en producten opnieuw te gebruiken. Verpakkingsmateriaal, huishoudelijk afval en voedselafval; het moet allemaal een nieuwe bestemming krijgen. In Zweden zijn ze na een ware afval revolutie al bijna zero waste. Ze recyclen nu 99 procent van al het huishoudafval. Ze maken er nieuwe producten, grondstoffen, gas of warmte van. Schoon, schoner, schoonst.

Milieu algemeen
Milieuboete voor cruiseschepen Princess met illegale toverpijpCruisebedrijf Princess moet de Amerikaanse overheid 40 miljoen dollar (38 miljoen euro) betalen voor milieuovertredingen. Bij een van de cruiseschepen werd in 2013 voor de kust van Groot-Brittannie een toverpijp ontdekt, waarmee illegaal olie in zee werd geloosd.
Milieuboete voor cruiseschepen Princess met illegale toverpijp
Kolosaal Afrikaans zonnepanelen park
Honderden gebogen spiegels, elk zo groot als een bus, zijn gerangschikt in rijen met betrekking tot 1.400.000 vierkante meter (15m sq ft) van de woestijn, een gebied ter grootte van 200 voetbalvelden. De enorme complex bevindt zich op een zon-gestraald terrein aan de voet van de Hoge Atlas gebergte, op 10 km (6 mijl) van Ouarzazate - een stad de bijnaam de deur naar de woestijn. Met ongeveer 330 dagen zon per jaar, het is een ideale locatie. Kolosaal Afrikaans zonnepanelen park
Klimaat blog NRC
Milieudefensie sleept staat voor de rechter om gezondere lucht
Toen minister Schultz van Infrastructuur onlangs de maximumsnelheid op nog meer snelwegen verhoogde, laaide de discussie rond luchtkwaliteit weer op. Vaststaat dat door hogere snelheden meer giftige stoffen vrijkomen. Een daarvan is fijnstof. Uit onderzoek blijkt dat fijnstof onder andere longkanker kan veroorzaken. Volgens minister Schultz blijft de blootstelling aan fijnstof binnen de gestelde norm. Maar wetenschappers stellen dat er ook onder de norm gezondheidsschade voor mensen optreedt. Milieudefensie eist dat de rechter de staat zo snel mogelijk beveelt maatregelen te nemen om de lucht in Nederland gezonder te maken. De dagvaarding voor een kort geding is al naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. 23 augustus dient de zaak. Milieudefensie sleept staat voor de rechter om gezondere lucht
Autolobby bemoeilijkt naleving uitstootnormen
Vorige week keurde de Europese onderzoekscommissie, opgericht naar aanleiding van Dieselgate, haar eindrapport goed. Contacteerde Kathleen Van Brempt, voorzitster van de onderzoekscommissie, voor meer uitleg en vroeg hoe mistoestanden in de toekomst moeten worden vermeden.
Autolobby bemoeilijkt naleving uitstootnormen
Bodem kan fors bijdragen aan broeikaseffect
In de grond ligt enorm veel koolstof opgeslagen, vooral in het hoge noorden. Wat gebeurt er met die voorraad als het klimaat warmer wordt? Tot nu toe was daar geen antwoord op. Een groot onderzoek komt voor het eerst met een enigszins betrouwbare schatting: als we onbekommerd broeikasgassen blijven uitstoten, kan de bodem daar tot 2050 nog eens twaalf tot zeventien procent bovenop doen.
Bodem kan fors bijdragen aan broeikaseffect
Human Population Through Time
heet de video, de wereldpopulatie door de jaren heen. Dat klinkt ambitieus, en dat is het ook. Het American Museum of Natural History brengt in zes minuten 200.000 jaar menselijke drift in beeld.
Vervuiling in China
China is een land van duizend en een tegenstellingen waarin de technologische vooruitgang het probeert te winnen van de tradities en andersom. Op dezelfde manier worden natuurlandschappen bedreigd door de enorme industrialisatie, overbevolking en het gebrek aan interesse om de uitstoot van schadelijke stoffen in te perken. Vervuiling in China
Van grauwe uitstoot naar verse inkt
De afgelopen 150 jaar hebben we volop gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en daar zit een behoorlijk zwart randje aan. Zo komen er een hoop vervuilende stoffen vrij bij de verbranding van al die fossiele brandstoffen. Deze luchtvervuiling veroorzaakt niet alleen klimaatverandering maar ook allerlei longziekten en andere gezondheidsproblemen. Nu wordt er gelukkig druk gesleuteld aan groene innovaties en hernieuwbare bronnen, maar de lucht wordt op veel plekken nog elke dag een stukje vuiler. Een Indiase start-up heeft daar iets slims op bedacht. Van grauwe uitstoot naar verse inkt
De aarde redden met businessmodellen: Commonland doet het gewoon.
We bevinden ons in een ecologische crisis. Om de aarde leefbaar te houden moet de mens veel meer gaan samenwerken met de natuur. Met Commonland zet Willem Ferwerda bedrijven en projecten op die bouwen aan een ecologisch herstellende economie. Winst voor mens en planeet dus.
De aarde redden met businessmodellen: Commonland doet het gewoon.
Emeritus-hoogleraar Turkenburg over Fukushima
9 maart 2017. Emeritus-hoogleraar natuurwetenschappen en samenleving Wim Turkenburg (1947) staat bekend als de energie professor. Turkenburg heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de Fukushima ramp. Hij baseert zich daarbij op de feiten. Dit was voor De Vrije Media de aanleiding om contact met Turkenburg op te nemen. Het artikel Staat ons door Fukushima een ramp te wachten? heeft veel losgemaakt. Wat uiteindelijk overbleef waren een aantal onbeantwoorde vragen, waarop wel een antwoord nodig is, om een beter inzicht te krijgen in wat er werkelijk aan de hand is.
Emeritus-hoogleraar Turkenburg over Fukushima

Landschapspijn
Het moderne boerenland doet pijn; kleuren vervagen en geluiden sterven weg in het moderne land van zuivel, vlees en turbogras. Burgers maken zich grote zorgen over de teloorgang van bloemen, planten, vogels en insecten. Veehouders en akkerbouwers vechten voor hun bestaan. Een megastalboer zegt met ingehouden woede dat er maar weer eens een hongerwinter moet komen. 'Dan leren mensen ons tenminste opnieuw waarderen.' Deze groeiende kloof tussen landbouwers en burgers bemoeilijkt een gesprek over de toekomst van ons platteland. Door de perspectieven van beide kampen te laten zien hoopt Jantien de Boer bruggen te bouwen. We kunnen immers niet langer machteloos toezien hoe onze lentes jaar na jaar stiller en stiller worden. In Buitenhof een discussie tussen Jantien de Boer schrijfster van het boek Landschapspijn en VVD politicus Helma Lodders. Buitenhof 29 april: www.npo.nl/landschapspijn/29-04-2018/POMS_AT_13011607 Buitenhof 29 april:Landschapspijn.

Het Cruiseschip: de drijvende vervuiler
Zo rekende het Centraal Bureau voor de Statistiek uit dat een zeecruisepassagier gemiddeld 225 kg CO2 per dag uitstoot. Meer dan dubbel zo veel als iemand die een hotelletje neemt in het buitenland. Als je het vergelijkt met de uitstoot van iemand die een nachtje verblijft in een tentje op een camping, dan is een zeecruisepassagier zelfs tien keer zo vervuilend. Ook moet niet vergeten worden dat veel cruises niet vanuit Nederland vertrekken. Wil je op een cruiseschip het Middellandse Zeegebied verkennen, dan moet je eerst naar bijvoorbeeld Barcelona vliegen om daar aan boord te gaan. Dat is allemaal extra CO2-uitstoot per passagier.Het cruiseschip: de drijvende vervuiler. De cijfers liegen er niet om. De CO2 uitstoot van een groot cruiseschip staat gelijk aan die van 84.000 auto s en de uitstoot van fijnstof is te vergelijken met die van een miljoen auto s.Het duurzame alternatief Ecoship moet daar verandering in brengen.
Het cruiseschip: de drijvende vervuiler.

Rozen uit Afrika

Rekening rijden

Programma Aanpak Stikstof
Dossier StikstofuitspraakDe Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat projecten die door hun nieuwe uitstoot van stikstof de neerslag daarvan op een natuurgebied verhogen, voortaan niet zomaar zijn toegestaan. Sindsdien liggen veel bouwplannen in Nederland stil. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te beperken. Hoe schadelijk is stikstof eigenlijk? Zes vragen.
PAS OP DE PLAATS: Een wiebelige Jengatoren waaruit het onderste blokje is weggetrokken, zo kun je het stikstofbesluit van de Raad van State omschrijven. Jarenlang liet de overheid extra hoeveelheden vervuilende stikstof toe, als de uitstoter maar beloofde die in de toekomst te compenseren. Het Programma Aanpak Stikstof, het PAS: de zoveelste truc om de Nederlandse veehouderij op peil te houden. Maar sinds de Raad oordeelde dat elke activiteit die stikstof uitstoot daarvoor direct moet compenseren, ligt het hele systeem op zijn gat maar niet alleen de landbouw. Tientallen bouwprojecten en nieuwe wegen staan op de tocht. Vliegveld Lelystad is nog onzekerder geworden. De Grand Prix in Zandvoort zou wel eens kunnen sneuvelen. Het land dreigt stil te vallen, vertelde een ambtenaar. Perfecte timing. Durft iemand het taboe op een kleinere veestapel te slechten?
Pas op de plaats II: Landbouwcrises kennen ze inmiddels wel op LNV: zie de mestfraude, de fosfaatuitstoot, de pulsvisserij. Maar deze is anders, hoor je op het Binnenhof. Tot nu toe lieten de coalitiepartijen landbouw over aan hun landbouwwoordvoerders, die hun eigen ideeen konden doordrukken. Dat betekende bij VVD en CDA: nooit tornen aan de veehouderij. Maar nu, hoorden we van een anoniem Kamerlid, beginnen hele fracties zich ermee te bemoeien. Oke, vraag je dan: je wil de veehouderij beschermen. Dus wil je Lelystad dichthouden of snelwegen schrappen? Veehouders moeten vergunning inleveren Meerdere grote problemen, waar we al jaren tegenaan lopen, komen deze maand samen in politiek Den Haag. En er is eigenlijk een vrij heldere oplossing voor al die problemen, waar al heel lang bijna niemand zijn vingers aan wil branden: de inkrimping van de veestapel.
De Rekenkamer met een kritisch rapport over de veestapel.
De overheid beschermt de natuur onvoldoende tegen stikstof, oordeelt de Raad van State. Vergunningen zijn onterecht verleend.
Tientallen projecten dreigen te sneuvelen door stikstof-uitspraak Raad van State.
Spanning rond Lelystad Airport loopt op, coalitie nog sterk verdeeld.
Ook Arjen Lubach kan er niet omheen en zet op zijn eigen wijze uiteen hoe het zit met de stikstof waar de boeren het zo benauwd van krijgen. Boeren en Stikstof
Waarom liggen bouwprojecten stil? En 13 andere vragen over stikstof.
Bouwprojecten, Schiphol, wegverbredingen, melkkoeien en zelfs de Formule 1 liggen onder vuur door een ogenschijnlijk nieuwe boosdoener stikstof. De natuur en de mens hebben er last van. Hoe groot is het milieuprobleem? Waar komt het door? En hoe komen we er vanaf? De stikstofcrisis in veertien vragen en antwoorden. Waarom liggen bouwprojecten stil? En 13 andere vragen over stikstof.
Stikstof is een internationaal probleem.
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Stikstof houdt geen rekening met grenzen, dus Nederland kan dit niet volledig in zijn eentje oplossen, stelt bodemonderzoeker Hans Kros. Sinds afgelopen mei is Nederland in de ban van stikstof. Bouwprojecten liggen stil en boerenbedrijven mogen niet uitbreiden. Dat komt doordat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof ongeldig heeft verklaard. PAS is in strijd met de Europese natuurwetgeving.
Stikstof is een internationaal probleem. Vijf vragen over stikstof.
