Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst. Nu al veroorzaakt de opwarming van de aarde schade aan ecosystemen en vallen er slachtoffers.
Akkoorden van Parijs
De wereld ligt niet op de juiste koers voor het Parijs-akkoord. De cijfers 2016-2017 van CO2 uitstoot, energieverbruik, olie en kolen... Alles gaat omhoog. www.iea.org
Onze aanpak van klimaatverandering is failliet. Wanneer worden we wakker?
Is het klimaat gered?
In Parijs hebben alle deelnemers aan de klimaatonderhandelingen ingestemd met de slotverklaring. In het verdrag staan afspraken die de temperatuurstijging "ruim onder de 2 graden" moeten houden. Staatssecretaris Sharon Dijksma schrijft in een verklaring: "12 december is de dag dat we groene historie schrijven".
Is het klimaat gered, met video
Hoofdpunten klimaatakkoord Parijs
Nep akkoord Parijs
Maar oud NASA-wetenschapper en toonaangevend klimaatwetenschapper James Hansen noemt het akkoord in The Guardian een 'nep-akkoord'. "Het zijn holle woorden. Er is geen actie, alleen beloften. Zolang fossiele brandstoffen de goedkoopste brandstoffen blijven, zal de wereld ze blijven verbranden", zegt de wetenschapper die een cruciale rol speelde in de bewustwording van klimaatverandering.
Nep akkoord Parijs
Politiek en klimaat
Postcast over Klimaatverandering en armoede in verkiezingstijdDe VVD publiceerde een filmpje met actiepunten om echt iets te doen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld schone technologie ontwikkelen en de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs nakomen. Maar de punten die de VVD in het filmpje maakt, staan lijnrecht tegenover het stemgedrag van de VVD in de Tweede Kamer. Ik heb het stemgedrag en de programma s van alle partijen geanalyseerd en concludeer in een artikel dat maandag verschijnt dat juist de VVD weinig aan klimaatactie doet. Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik het VVD-filmpje zag. De beloftes die de partij in het filmpje doet, staan haaks op het eigen stemgedrag van de afgelopen kabinetsperiode.
Lees hier punt voor punt
Jan Juffermans: klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter. Dat zegt Jan Juffermans, pleitbezorger van de Voetafdruk die de milieugebruiksruimte meet. Jan Juffermans was meer dan dertig jaar verbonden aan duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde. Nu, na zijn pensionering, is hij nog altijd actief binnen het Platform duurzame en solidaire economie, de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transition Town Boxtel. Omdat onze gebruiksruimte meetbaar is, ziet hij de mogelijkheid om, in navolging van de Klimaatzaak van Urgenda en de rechtszaak voor gezonde lucht door Milieudefensie, ook klimaatrechtvaardigheid bij de rechter af te dwingen.
Klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter.

Wie betaald de rekening
De rijkste tien procent van de Nederlanders betaalt slechts 1,5 procent.De reden? Omdat de armste groep twaalf keer minder besteedbaar inkomen heeft dan de rijkste tien procent, zijn de armsten relatief het grootste deel van hun inkomen kwijt aan het klimaatbeleid. Nogal wiedes: lage inkomens betalen relatief meer voor (groenere) energie, omdat hun energierekening een groter deel uitmaakt van hun totale uitgaven. Dat lijkt mij niet zozeer een reden om dan maar met groene energie te stoppen, als wel een goede reden om voor de hand liggende maatregelen te nemen zodat de stijgende kosten van klimaatbeleid datzelfde beleid op de lange termijn niet ondermijnen. Grootverbruikers zouden bijvoorbeeld eerlijk belast moeten worden voor de energie die ze afnemen (nu krijgen ze meer korting als ze meer energie verbruiken). Bron: Nieuwsuur
Kabinet zet omstreden subsidie kolencentrales door
Kolencentrales krijgen 3,6 miljard euro voor bijstook biomassa
Het pleidooi van Jan Terlouw
In zijn kindertijd hingen er touwtjes uit brievenbussen om deuren te openen. Nu is het 2016. Er is veel veranderd. Nu wordt je fiets zelfs gestolen wanneer er drie sloten omheen hangen. Jan Terlouw maakt zich zorgen over de samenleving. Het gebrek aan vertrouwen is de oorzaak van de winst van Trump, de Brexit en het populisme dat wereldwijd toeslaat. Vanavond zit Jan Terlouw bij ons aan tafel. Een pleidooi voor 'het touwtje in de brievenbus'. Politiek klimaat.
Het pleidooi van Jan Terlouw
De Correspondent: Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jan Terlouw
