Voedsel
milieuvervuiling op voedsel /
Voedselvoorziening
De (angstaanjagende) feiten over bevolkingsgroei.Als je wilt begrijpen waarom we de Voedselzaak zijn begonnen, moet je deze datavisualisatie bekijken. Al scrollend ontdek je hoe de bevolking van Afrika gaat verdubbelen, terwijl de beschikbare landbouwgrond steeds minder wordt.
De (angstaanjagende) feiten over bevolkingsgroei.
De Voedsel Zaak
Lees meer over voedsel in Afrika
In Senegal is het eigen rijst eerst
Waarom voedsel importeren, als je het ook in eigen land kunt verbouwen? De regering van Senegal spoort boeren en importeurs aan om Azie links te laten liggen en rijst binnen de eigen landsgrenzen te verbouwen. En met succes. In Senegal is het eigen rijst eerst
Ontdek de (angstaanjagende) feiten
Over dertig jaar zijn er 10 miljard mensen op aarde, en dat is een probleem. Want hoe gaan we al die monden voeden? In deze verhelderende datavisualisatie zetten we de (angstaanjagende) feiten uiteen. Ontdek de (angstaanjagende) feiten
Niek Koning is verbonden aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid en voormalig universitair docent bij de leerstoelgroep agrarische economie en plattelandsbeleid. Hij noemt zichzelf een sociaal wetenschappelijke alleseter, gericht op de internationale landbouwpolitiek en voedselzekerheid. Voedselzekerheid moet je niet aan de vrije mark willen overlaten. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning, die tegelijk pleit voor een nieuwe technologische revolutie. Dertig, veertig jaar geleden klonken er nog schrille waarschuwingen voor een bevolkingsexplosie en stevige pleidooien voor een Groene Revolutie. Nu krijg je alleen te horen dat productie van voedsel geen probleem is, alleen de verdeling ervan. Volgens neoliberalen kun je wereldvoedselvoorziening het best overlaten aan het private initiatief. Koning is het daar niet mee eens. Volgens hem dwingen actuele en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid in met name Afrika tot grootschalig ingrijpen in de vrije markt. Hij schreef er een boek over. Food security, Agricultural policies and economic growth.
Voedsel verbouwen
Overal ter wereld zijn mensen bezig met de vraag: hoe voeden we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking? De initiatieven die ze ontplooien, zijn fascinerend. Het lijkt het ei van Columbus: voedselflats in de stad. Een voedselflat is een stapeling van kassen die geen daglicht nodig hebben. Zo dicht mogelijk bij de consument wordt zo efficient en zo vers mogelijk voedsel verbouwd. Je avocado komt dan niet uit Israel of Ivoorkust, maar uit een verlaten fabriek op een afgelegen bedrijventerrein aan de rand van de stad. Of, als het om rooftop gardening gaat, van het dak van je appartementencomplex, de school van je kinderen of het kantoor van je baas.
Fascinerende documentaire over mensen die ons voedsel in de stad willen verbouwen

Louise O. Fresco
Louise O. Fresco over het meest waardevolle erfgoed van de mensheid: zaden en gewassen. De Russische botanicus Nicolai Vavilov beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn werk zou honger wereldwijd nog veel breder verspreid zijn. De inzichten, de daadkracht, de moed van Vavilov inspireerden Louise O. Fresco, in haar levenslange strijd tegen de wereldwijde voedselarmoede. Louise O. Fresco over het meest waardevolle erfgoed.
E-nummers
Waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken.We gaan niet dood aan conserveermiddelen, we gaan niet dood aan E-nummers en we gaan niet dood aan kleurstoffen! We leven in een technologische wereld en er is geen 'natuurlijk'. Het 'natuurlijk' is een hype, een leugen! Rosanne Hertzberger studeerde Life science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Zij is een microbioloog, schrijfster en columnist en schreef Ode aan de e-nummers. Een spraakmakend boek dat geldt als een van de opvallendste tegenstemmen van de hedendaagse gezonde voedselindustrie. "Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een magnetronlasagne. Geen grotere zonde dan voorgesneden aardappeltjes, groenten uit blik, of kunstmatige kleurstoffen". Hoe de biochemie een toepassing heeft in ons voedsel. Van Michael Pollan tot Rens Kroes: allen bepleiten een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt. Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan die van zelfgekookte, onbespoten piepers van de boerenmarkt en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die chemie in onze voedselproductie heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.
Zelf koken? Slecht voor portemonnee, planeet en emancipatie
Naar de biologische supermarkt om zelf thuis te koken? Da's slecht voor de portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie. Aldus NRC-columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in haar nieuwe boek 'Ode aan de E-nummers'.

Voedsel van de toekomst?
Universiteit van Nederland: Eten we straks insecten als borrelnootjes? "Kan iemand mij de schaal met sprinkhanen doorgeven?" Volgens Catriona Lakemond (Wageningen University) duurt het niet lang voordat deze zin op feestjes en partijen te horen valt. Want insecten zijn niet alleen hartstikke voedzaam, ze zijn ook nog eens makkelijk om te produceren en met de juiste dipsaus heerlijk om te eten.Meer over voeding
Conserveren van voedsel
Coco Conserven: Blik is beter voor een houdbaar voedselsysteem Als je aan een duurzaam voedselbedrijf denkt, dan denk je waarschijnlijk niet aan een conservenfabriek. Maar waarom eigenlijk niet? Volgens de creatieve ondernemers van Coco Conserven is inblikken pas echt duurzaam. En het kan ook nog eens ontzettend lekker zijn. Iedereen denkt dat vers het beste is. Maar blik is beter! Lees verder over Coco Conserven
Verdelgingsmiddelen en invloed milieuvervuiling op voedsel
Voedsel wordt minder voedzaam door CO2-uitstootStijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en mais minder voedzaam worden, blijkt uit een nieuwe studie. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen de gewassen minder zink en ijzer bevatten tegen het midden van deze eeuw. "Twee miljard mensen hebben al te maken met lage niveaus zink en ijzer. Dat is een enorme last voor de wereldwijde gezondheid", zegt Samuel Myers van de Harvard School of Public Health in Boston, coauteur van de studie Increasing CO2 threatens human nutrition die woensdag is gepubliceerd in Nature. Tekorten aan zink en ijzer kunnen verschillende gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, inclusief grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ's. Meer dan 2,4 miljard mensen krijgen hun belangrijkste voedingsstoffen uit rijst, tarwe, mais, sojabonen, erwten en sorghum, zegt Myers, die met zijn collega's gegevens uit 143 experimenten verwerkte. Bij die experimenten groeiden gewassen in een omgeving met honderd keer meer CO2 dan in het pre-industriele tijdperk.
Greenpeace houdt spiegel voor met omgekeerde boodschap over bijen.
Sinds kort geldt er in Europa een verbod op drie bestrijdingsmiddelen in de hoop zo de bijensterfte tegen te gaan. Maar volgens veel deskundigen is dat bij lange na niet genoeg om de bijenpopulatie te redden. Uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) bleek dat het verbod nauwelijks invloed heeft op het totale gifgebruik in de Nederlandse land- en tuinbouw. Volgens het CLM valt maar 15 procent van al het gebruikte gif nu onder dit verbod. Wat te doen? Greenpeace besloot het probleem eens op een heel andere manier aan te pakken: ze lieten een zogenaamde 'antibijen organisatie' een propagandafilm maken tegen de bij. Want soms is de tegenovergestelde boodschap de beste manier om te laten zien hoe de vork in de steel zit. 'Death to all bees' is een confronterend filmpje laat zien hoe vreemd we met de bij omgaan en hoe groot de noodzaak is dat we actie ondernemen. Het is gemaakt door Studio Smack. Hoe groot de noodzaak is dat we iets doen, liet deze week ook de Amerikaanse supermarkt Whole Foods Market zien. De winkel had de supermarkt gefotografeerd hoe die eruit zou zien als er helemaal geen bijen meer zouden zijn. Bijna de helft van het assortiment op de groente- en fruitafdeling zou dan niet verkrijgbaar zijn.

Bijen hebben onze hulp nodig
Honingbijen bestaan meer dan 50 miljoen jaar, elke kolonie 40 tot 50.000 individuen gecoordineerd in een verbluffende harmonie. Dus waarom,zeven jaar geleden, begonnen kolonien massaal te sterven? Marla Spivak onthult vier redenen die in wisselwerking staan met tragische gevolgen. Dit is niet eenvoudig een probleem omdat bijen een derde van de gewassen van de wereld bestuiven. Zou deze ongelooflijke soort een spiegel voor ons kunnen ophouden?Propagandafilm 'Dood aan de bijen' slaat aan
Moord op de honingbij II.
In moord op de honingbij zien wij dat van alle Europese landen Nederland de grootste bijensterfte heeft. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. Moord op de honingbij II.

Monsanto
Omstreden chemiebedrijf wint prestigieuze World Food Prize.Het omstreden bedrijf Monsanto, het Amerikaanse chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert en over de hele wereld aan de man brengt via koppelverkoop, heeft de prestigieuze World Food Prize gewonnen. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de landbouw genoemd en bestaat uit een geldprijs van 250.000 dollar. Monsanto wint de prijs omdat volgens juryleden genetische aanpassingen tot grotere oogsten hebben geleid en planten die beter tegen ziektes en extreem weer bestand zijn. In mei vonden nog wereldwijd protesten tegen Monsanto plaats. De winnaars zijn de Vlaamse bio-onderzoeker Marc van Montagu en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton en Rob Fraley. De prijs is in 1987 ingesteld door Nobelprijswinnaar Norman Borlaug en is bedoeld voor bedrijven die zich bezighouden met oplossingen voor voedselproblematiek. Eerder ging de prijs naar een oplossing tegen runderpest en een oplossing tegen aardappelziekte. Dit jaar valt de eer aan het omstreden Monsanto. De laatste tijd ligt het bedrijf internationaal onder vuur omdat het de voedselketen in gevaar brengt. Volgens tegenstanders komt bijvoorbeeld de bijenstand in gevaar door het gebruik van het landbouwgif van Monsanto. Ook over het patentrecht op zaden wordt flink gediscussieerd. Kwekers die zaden van Monsanto gebruiken, mogen de zaden die een plant afgeeft niet gebruiken voor een volgende oogst. Erg gek is het overigens niet dat Monsanto-wetenschappers de prijs winnen. Monsanto zelf is een belangrijke sponsor is van de prijs. The World Food Prize Foundation kreeg in 2008 5 miljoen dollar van de Amerikaanse chemiereus zodat het jaarlijkse internationale World Food Prize Symposium verder gezet kon worden. Tijdens dat symposium wordt de prijs ook uitgereikt. Dat meldt De Wereld Morgen. Eind mei besloot Monsanto in Europa de handdoek in de ring te gooien. Alle protesten en kritieken hadden hun werk gedaan en het bedrijf besloot zijn lobby te staken.Bron:Joop.nl
Lees ook op Joop: Daarom wordt geprotesteerd tegen Monsanto
FoodGuerrilla besloot dezelfde truc uit te proberen op een heel alledaags, niet erg sexy maar voornamelijk gezond product. Ze lieten werelds beste reclamemensen nadenken over een campagne voor.Broccoli
Big Bang Broccoli Commercial from Boomerang Motion on Vimeo.

Bio-industrie
Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn?Omdat ze te weinig vlees aan de botten hebben? Juist, worden die gedood. En wat gebeurt er met de kadavers van deze stieren? Die worden gebruikt om groene stroom mee op te wekken voor de Nederlandse consumentenmarkt, zo ontdekt Rambammer Jelte Sondij. Met deze kennis op zak gaan de presentatoren op onderzoek uit. Welke leveranciers van groene stroom gebruiken dode dieren in hun biomassa? En weten politici en afnemers van groene stroom hier wel van? Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn?
Boeren mogen zeldzame koeien houden
Jay, een bijzondere veeboer (video)
Jay komt uit een familie die al heel lang vleesrunderen fokt. Nadat zijn vader overleden is wordt er van hem verwacht dat hij de boerderij overneemt en het werk als veeboer voortzet.
Er is alleen een probleem, Jay is vegetarier.
160.000 koeien verplicht naar de slacht.
Wat een schande! Maar: ze vertellen er niet bij dat dit een plan was van de boerenorganisaties zelf. In Onze Boerderij is Yvon Jaspers bij een boer die 30 koeien naar de slacht moet sturen. De overheid en een milieumaatregel krijgen de schuld. Wie de echte schuldigen zijn wordt angstvallig verzwegen. Wil jij weten wie er verantwoordelijk is voor het laten bloeden van de dieren? Esther legt uit!
Ik ben een moeder, ik ben een echtgenote en nu ben ik een ex-melkveehouder.
De meeste boeren die ik ken zijn goede, hardwerkende mensen en zij geloven serieus dat ze goed zijn voor hun dieren en zij hun dieren een goed leven bezorgen. Net zoals ik geloofde dat ik goed voor mijn dieren was. Maar eigenlijk is er niets goed aan de melkveehouderij. Ik ben degene die op de trekker reed wanneer moeders gescheiden werden van hun kalfjes. De kalveren zijn bang. Ze proberen wanhopig bij hun moeder terug te komen en de koeien zijn buiten zichzelf van angst. Melkkoeien moeten dit jaar na jaar meemaken, alweer en alweer en alweer. Een melkkoe heeft vanaf het moment dat ze geboren wordt geen enkele controle over wat wij met haar en al haar kalfjes doen. Ze kan niet kiezen of ze drachtig wil worden of een kalf wil baren. De meeste mensen hebben geen flauw idee waar hun melk echt vandaan komt of wat een dier moet doorstaan om die fles melk in de koelkast te krijgen.

Voedsel fraude
Rapporten VoedselfraudeMet geavanceerde opsporingstechnieken - onder andere gebaseerd op DNA-analyse - kwamen we hier achter. Zo is bijvoorbeeld bij bijna de helft van de restaurants en slagers lamsvlees niet 100% lam maar (minstens) 40% ander vlees, zoals kalkoen. En bestaat de kostbare manukahoning, die bijzonder is door de antibacteriele eigenschappen, niet (alleen maar) uit manukahoning.
Gesjoemel met eten
Sjoemelvlees: zo belandt het op je bord
Varkenskoppen in worsten, karton in verwerkt kippenvlees en martelpraktijken in slachthuizen: onlangs werd weer duidelijk hoe verziekt de vleesindustrie is.Greenpeace roept om radicale maatregelen, zowel in de industrie als bij jou aan tafel. De Belgische federatie voor slachthuizen pleit voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Dat deed ze nadat gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis. Vlak daarvoor werd bekend dat er weer vlees op de markt is gebracht waarvoor het Amazoneregenwoud gekapt wordt en dat Braziliaanse inspecteurs valse certificaten afgeven voor sjoemelvlees. Met chemicalien werd de stank van rottend vlees verbloemd en belandde misschien wel op jouw bord. Want een van de grootste vleeshandelaren ter wereld (JBS) zit er tot over zijn oren in. Diezelfde inspecteurs stonden trouwens ook toe dat varkenskoppen aan worsten werden toegevoegd en karton aan verwerkt kippenvlees. Alles voor de winst.
Sjoemelvlees: zo belandt het op je bord
Hoe een krachtige lobby ervoor zorgt dat er sluipsuikers in ons eten zitten.
De kracht van de suikerlobby is groter dan gedacht. Uit een rapport van de lobbywaakhond CEO blijkt dat lobbyisten in Brussel druk uitoefenen op Europarlementariers. Hierdoor komt anti-suikerwetgeving vaak niet door de stemmingen in het Europees Parlement. Ook wordt er betaald om wetenschappelijke onderzoeken te beenvloeden in het voordeel van de suikerfabrikanten. Bij elkaar opgeteld geven de grote snoep-, frisdrank-, en snackproducenten jaarlijks 21 miljoen euro uit aan de pro-suikerlobby.
Hoe een krachtige lobby ervoor zorgt dat er sluipsuikers in ons eten zitten (video).

What the Health
Documentaire over de onthullingen van voeding.Uiteraard kan de documentaire op de nodige kritiek rekenen van de overheid en de bijhorende instanties. Maar het feit blijft dat het allemaal om geld blijkt te draaien. Want de zuivel- en vleesindustrie zijn namelijk de grootste geld leveranciers. En dan mogen we natuurlijk ook nog de farmaceutische industrie niet vergeten, die ook tot een van die grote sponsors behoort. En als je deze documentaire bekijkt, zal dat geen verrassing zijn. Hoeveel mensen worden er ziek op de wereld en krijgen daarvoor allerhande medicatie voorgeschreven? Een pilletje voor de bloeddruk, een pilletje tegen een depressie, een pilletje tegen de pijn, en ga zo maar door. Natuurlijk gaan de grote spelers kritiek uiten op What the Health, want als iedereen dit voorbeeld gaat volgen, raken zij hun bron van inkomsten kwijt. &nbgsp; What the Health

Mens versus dier
In deze Nederlandse gemeenten zijn wij Homo sapiens in de minderheid. Ons land telt 105 miljoen kippen; grofweg zes keer zoveel als menselijke inwoners. Waar ben je als mens eigenlijk een minderheid, en wat zegt dat over de omvang van onze veeteelt? We zochten 't uit.Mens versus dier
Drop Dairy: De realiteit van de zuivelindustrie.
In deze korte documentaire, uit een campagne van Animal Liberation en Animal Liberation TAS, wordt getoond wat het betekent om een melkkoe te zijn in de zuivelindustrie. Deze documentaire gaat over de Australische zuivelindustrie, maar in Nederland gaat het niet veel anders. Drop Dairy: De realiteit van de zuivelindustrie.

Wat voor invloed heeft vlees op het milieu?
1 week leven als vegetarier. Doe jij mee? ?????? Vandaag 5 maart 2018 begint de eerste Nationale Week Zonder Vlees. Wat voor invloed heeft het op het milieu als je wel of geen vlees eet? Alle feiten op een rijtje?
De Staat van de Boer
Fipronil-eieren, het melkquotum, bijengif, mestfraude; het agrarisch bedrijf haalt de afgelopen jaren met grote regelmaat de kolommen van de krant, en vaak in negatieve zin. In de debatten die daarop volgen wordt vooral over de boer gesproken, niet met hem. Volgens Trouw is het tijd die boer eens op te zoeken. Hoe gaat het anno 2018 met hen? De Staat van de BoerMeer artikelen over voedsel, duurzaamheid en milieu

Slachthuizen
Let op: beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.In Nederland worden ruim 1,7 miljoen dieren per dag geslacht. Dat slachtproces is verschrikkelijk, maar in slachthuizen is nog meer aan de hand dan alleen dierenleed. De instantie die moet controleren of alles goed gaat doet zelf niet alles goed: er is een groot onderzoek gedaan waaruit blijkt dat niet alle controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich aan de regels houden.
VATD-blog
VATD staat voor Verzamelpunt Acties Tegen Dierenleed (subtitel: Veganisme, Activisme, Dierenleed). VATD-blog is begonnen als een Facebook pagina over dieren en dierenleed. Over de bio-industrie, bonthandel, vivisectie, jacht, misbruik van dieren voor entertainment, de gruwelijke tradities waarvoor dieren worden misbruikt, etc. etc. VATD-blog
Slachthuis 23 maakt een puinhoop van het doden van varkens.
Misstanden zoals hier vorig jaar in Belgie, komen ook voor in Nederland. In een onderzoek naar misstanden in slachthuizen sprong een bedrijf eruit. Hier gaat het keer op keer mis en lijkt men lak te hebben aan het dierenwelzijn. Zo worden dieren soms niet goed gedood, wat tot gruwelijke taferelen leidt. Slachthuis 23 maakt een puinhoop van het doden van varkens.
Zo gaat de controle op de slacht van 15 miljoen varkens per jaar in Nederland
Er is veel mis bij enkele slachthuizen in Nederland. Uit voorbeelden uit rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat dieren zwaar te lijden hebben. Zo gaat de controle op de slacht van 15 miljoen varkens per jaar in Nederland
Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen.
Beelden uit Belgie die ook in Nederland voor een schok zorgden. In Nederland blijkt het niet veel beter. Varkens die gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. En kalveren en schapen die levend worden gevild. Dit soort dierenleed komen inspecteurs tegen in de Nederlandse slachthuizen. Dat blijkt uit rapporten die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen

De Voedsel Zaak
Onder de noemer De Voedselzaak maakt de Volkskrant de komende maanden verhalen, in de krant en online, over de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom dit onderwerp belangrijk is voor de Volkskrant. In 2050 wonen naar verwachting bijna 10 miljard mensen op aarde. De grootste bevolkingsexplosie vindt plaats in Afrika. Dat is toevallig ook het continent waar klimaatverandering het hardst toeslaat: woestijn, droogteperioden en overstromingen. Meer mensen dus op minder vruchtbare grond. Hoe moeten al die monden straks worden gevoed?
We moeten aan onze verslaving van goedkoop voedsel af
Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? De Volkskrant begint groot onderzoek.

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?
Dat is de vraag geweest in onze serie de Voedselzaak. Onze voedselproductie dreigt meer te vragen van de planeet dan zij aankan. Gelukkig is daar iets aan te doen. Maar alleen met een uiterste inspanning. Ons dagelijks brood dreigt de aarde te verzwelgen. Nu al legt de wereldwijde voedselproductie een onevenredig groot beslag op natuurlijke hulpbronnen zoals zoet water, grond en schone lucht en is zij een belangrijke aanjager van de opwarming van het klimaat. Als de ontwikkelingen doorgaan zoals nu met een groeiende wereldbevolking, stijgende welvaart en dientengevolge de vraag naar meer voedsel dan lopen we het gevaar dat we de draagkracht van de aarde overstijgen. Met alle risico s van dien: de zeespiegel stijgt, bossen verdwijnen, de biodiversiteit brokkelt af, zowel te land als te water. Ecosystemen raken uit balans, waardoor natuurlijke kringlopen van levensbelang voor de mens in gevaar komen.
Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?

Voedsel verspilling
We gooien jaarlijks een rij vrachtwagens van hier tot Spanje vol voedsel weg
We gooien met z'n allen nog steeds heel veel voedsel weg: een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. De consument is daarbij de grootste verspiller. Die neemt 42 procent voor zijn rekening en gooit jaarlijks 41 kilo aan eten weg. En dan zijn er nog de supermarkten, horeca en andere instellingen. Volgens expert voedselverspilling Toine Timmermans gaat het door de hele keten heen om zo'n 5 miljoen kilo voedsel per dag dat wordt weggegooid. Als je bedenkt hoeveel dat per jaar is! Dat gaat om een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Allemaal goede producten die bedoeld waren om te eten. Brood is in Nederland het meest verspilde product: dagelijks vinden 800.000 broden hun weg naar prullenbak. Het doel is om voor 2030 de voedselverspilling in Nederland met de helft te verminderen. En dat is geen gemakkelijke opgave. Volgens Timmermans was de afname de afgelopen jaren minimaal. Voedsel verspilling
Meer artikelen over klimaat /