Migratie

Uitgelegd: migratie is levensader voor Afrika, maar bedreiging voor Europa
Europa hoopt op minder migranten uit Afrika, maar voor veel Afrikaanse landen is migratie juist een bron van inkomsten. Een tegenstelling die vandaag en morgen zichtbaar wordt tijdens de EU-Afrika-top in Ivoorkust. De komst van migranten naar Europa is in bijna alle Europese landen al jaren een hot item. Hoe verschillend Europa en Afrika naar dat vraagstuk kijken, vertellen onze correspondenten.
Uitgelegd: migratie is levensader voor Afrika, maar bedreiging voor Europa


Lagos: De stad die uit haar voegen barst

De zuidelijkste grenspost van Europa is niet waar u denkt dat hij is...
Het budget dat Brussel beschikbaar stelt voor de bewaking van de Europese grenzen is de laatste jaren met miljarden gestegen. De reden: terrorisme en het toenemende aantal vluchtelingen. Nieuwe surveillance-technologie is een groeimarkt die letterlijk aan terrein wint door deals die Brussel met zogenoemde derde landen afsluit: In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met landen als Niger en Soedan en, als het aan de huidige EU-voorzitter Malta ligt, zo snel mogelijk ook met Libie. Geld, kennis en technologie in ruil voor het verleggen van grenzen van Europa.
De zuidelijkste grenspost van Europa is niet waar u denkt dat hij is...


Nederland stuurt asielzoekers terug de hel van Libie in
Ethiopische migranten en vluchtelingen worden tegen hun wil vastgehouden. Leert Nederland niet van het verleden? We vieren Keti Koti,de afschaffing van de slavernij in Nederland. Maar terwijl wij vieren dat het land waarin we wonen, toen we 150 jaar geleden eindelijk bij zinnen kwamen, stuurt ditzelfde land nu mensen terug naar de hel van slavenmarkten, martelingen en verkrachtingen.Enkele reis Europa; Wat komt er op ons af?
Het is een locomotief die niet meer te stoppen is. De vrouwen in Afrika willen minstens 2 tot 3 kinderen hebben anders worden ze een paria en tellen binnen hun cultuur niet mee. Het land is groot genoeg om het aan te kunnen maar daarvoor missen er enkele factoren. O.a. de energie is niet aanwezig voor echte industrialisatie terwijl de landbouw als minderwaardige arbeid gezien wordt. De vooruitzichten zijn dat aan het einde van deze eeuw de totale wereldbevolking ca. 11 miljard bewoners zal bedragen. De inschattingen zonder de invloed van migratie zijn, dat Europa wat zal terugvallen naar ca. 600 miljoen inwoners, terwijl Afrika een groei zal doormaken naar ca. 4 miljard inwoners. Volgens Niemoller komt er een enorme demografische ramp op ons af. Onderzoeksjournalist Peter Stuivenberg vertelt wat ons te wachten staat indien de EU de stroom aan vluchtelingen niet onder controle krijgt. Hij schetst een beeld over Noord- en Midden-Afrika. Over de armoede, rovers, jihadisten en oorlogen. De EU streeft een multicultureel beleid, met als gevolg de Brexit. Stuivenberg bezocht meer dan 50 landen, trok door woestijnen en oerwouden en zeilde over oceanen. Hij woonde in Nederland, Duitsland, Engeland, Suriname,de Azoren, Brazilie en Nigeria en sinds 12 jaar in Zuid-Afrika en Bonaire.Enkele reis Afrika
Volgens Peter Stuivenberg wordt er in Europa en door Brussel onvoldoende nagedacht hoe we met de toestroom van migranten/vluchtelingen om moeten gaan. Hij schreef het boek Europa en migranten waarin hij beschrijft wat ons te wachten staat indien de EU de stroom aan migranten/vluchtelingen niet onder controle krijgt. Zolang de EU top down het begrip migratie bepaald en aan de lidstaten de instroom dicteert, dit niet aan de lidstaten zelf overlaat, maakt het ook niet uit welk samengesteld kabinet we krijgen. Er komt dan geen oplossing in zicht voor dit enorme vraagstuk, stelt Stuivenberg. Zolang wij het Europese directief accorderen kunnen we hoog of laag springen maar zullen wij dit moeten uitvoeren, of anders net als de Britten uit de EU stappen. Stuivenberg zou eerst op dit dossier de EU buiten spel willen zien om daarna binnen een kabinet te werken aan oplossingen die daadwerkelijk namens het volk besloten worden.Griekenland

Gepubliceerd op 17 mrt. 2017 Een vluchtelingendeal met Turkije, was dat een goed idee? In deze video maken we na een jaar de balans op.
Meer over Brexit

Meer artikelen over de EU

Meer over CETA en TTIP

top