Nederland Belastingparadijs
De EU heeft gisteren de zwarte lijst met belastingparadijzen gepubliceerd. Die is, eh, best wel kort. Van de 92 onderzochte landen zijn er maar 17 op de zwarte lijst gezet. 28 EU-lidstaten hebben hun criteria net zo lang versoepeld tot ze zelf buiten schot bleven.
Nederland Belastingparadijs, de politiek
Nederland is een van de grootste belastingparadijzen van de wereld. Politici in Den Haag vinden dit onwenselijk en roepen al jaren dat belastingontwijking moet worden aangepakt, maar achter de schermen blijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Miljarden gingen er afgelopen jaren richting Griekenland en Portugal om te voorkomen dat de landen zouden omvallen. Minister van Financien Dijsselbloem speelde als voorzitter van de Eurogroep een belangrijke rol: De belasting voor de Griekse en Portugese burgers ging flink omhoog om de schuld terug te betalen. Maar tegelijkertijd konden multinationals die belasting via Nederland ontwijken. En kregen de landen dus niet wat hen toekwam. Verantwoordelijk voor het Nederlandse fiscale beleid: dezelfde minister Dijsselbloem. Het is een van de voorbeelden van de dubbelheid van het Nederlandse beleid. Zembla onderzoekt het Nederlandse belastingparadijs en de rol van de politiek daarin. Nederland Belastingparadijs, de politiek
Trump help Nederland van belastingparadijs-imago af.
Dankzij de belastinghervormingen van president Trump vloeit er per kwartaal zo'n 70 miljard dollar minder vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Dit geld komt vaak van grote internationale ondernemingen en wordt via Nederland in landen als de Kaaimaaneilanden geinvesteerd, vertelt Laurens Berentsen, redacteur van het Financieel Dagblad. 'Het feit dat Nederland een fiscaal doorvoerland is geeft ons wel een slechte reputatie.' De maatregelen van Trump komen staatssecretaris Menno Snel daarom erg goed uit.
Trump help Nederland van belastingparadijs-imago af.
Belastingrulings
Gisteren 2-6-2017 debatteerde de Tweede Kamer over belastingrulings. Je gunt het niemand zo'n debat te moeten volgen. Maar goed, mijn verhaal van gisteren kwam er ook aan de orde, dus dan moet je luisteren ... Hier in ieder geval de wat summiere reactie van Eric Wiebes (VVD). Hoopgevend is in ieder geval dat er nu een politicus een plasje over heeft gedaan, dus misschien vinden andere media het dan ook interessant genoeg om er eens wat aandacht aan te geven. Want ja, dat Amerikaanse multinationals hier door een obscuur politiek besluit een half biljoen aan winst -vrijwel onbelast- hebben opgepot. Toch best belangrijk zou ik zeggen... Belastingrulings
Vleggeert is niet de enige jurist die stelt dat Nederland met deze regeling staatssteun geeft aan Amerikaanse bedrijven.
Om preciezer te zijn: hij stelt dat een besluit uit 2005 van staatssecretaris Joop Wijn (CDA, Financien) in strijd is met Europese staatssteunregels. Door zijn handelen werd grootschalige belastingontwijking door Amerikaanse multinationals mogelijk. Een onderzoek van de Europese Commissie naar dit besluit van Wijn zou de Apple-zaak qua omvang doen verbleken. Amerikaanse bedrijven, die vrijwel allemaal gebruikmaken van Wijns besluit, hebben sinds 2005 maar liefst 477 miljard dollar aan winst in Nederland opgepot.
Nederland belastingparadijs
In een ingezonden brief in de Volkskrant van 28 februari schreef de Groninger Tiddo Ekens dat Nederland het belastingparadijs is van vele duizenden buitenlandse bedrijven, waaronder Prada, U2, Tommi Hilfiger, Kadhafi's Oilinvest en de Rolling Stones. Nederland belastingparadijs
Kamerplantsafari: een uitje langs de foutste trustkantoren van Amsterdam We gaan op safari, naar de mooiste kamerplanten die Amsterdam-Zuid rijk is. Lege brievenbusbedrijven zijn op papier miljarden waard maar wie ze bezoekt ziet enkel een tafel met een plant ernaast en zeker geen personeel. De belastingdienst eist van de befaamde brievenbusbedrijven enkel dat ze aan wat simpele 'substance-eisen' voldoen, zoals vier keer per jaar in Nederland vergaderen en een kamerplant neerzettten. Het maakt niet uit of u een Angolese diamantmijn, Amerikaanse supermarktketen, Russische wapenboer of Oekraiense bankier bent, zelfs uw clandenstien verdiende vermogen mag u in het Amsterdamse stallen.
Kamerplantsafari: een uitje langs de foutste trustkantoren van Amsterdam
Anthony Migchels van de Florin
Interview met Anthony Migchels van de Florin over hoe op te lossen de woeker probleem: het wegwerken van de rente op geld is de kern van veel van de problemen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Anthony, is oprichter van de Florin, een nieuwe renteloze valuta die in Nederland wordt geintroduceerd. Om enige achtergrondinformatie over het werk van de Florin en Anthony als een monetaire refomer te krijgen, Kijk op zijn blog
Farah Karimi
Stop belastingparadijs Nederland.Nederland is op twee na grootste belastingparadijs ter wereld. In dit filmpje legt Farah Karimi, directeur Oxfam Novib en ambassadeur van De Grote Transitie, uit hoe Nederland als belastingparadijs grote multinationals helpt om zo min mogelijk belasting te betalen. Het resultaat is toenemende ongelijkheid binnen westerse landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven.
Juncker was de godfather van een van Europa grootste belastingkartels
Jean-Claude Juncker, oud-premier van belastingparadijs Luxemburg, verdedigde in Brussel belastingontwijking in zijn land. Bijna een kwart eeuw trok hij als premier en minister aan alle touwtjes in Luxemburg. Maar als hij wordt aangesproken op de belastingmoraal in Luxleaks land, is huidig Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich van geen kwaad bewust. Onmogelijk, volgens Fabio De Masi van de commissie Panama Papers in het Europees parlement, dat Juncker dinsdag ter verantwoording riep. Juncker was de architect en godfather van een van Europa grootste belastingkartels.
Juncker was de godfather van een van Europa grootste belastingkartels
Onthullingen belastingontwijking elite
De Belasting ontwijkende elite hebben we aan ons zelf te danken. Zolang er verschillende fiscale wetten zijn, maken mensen er gebruik van. Stront stroomt altijd naar het laagste punt.
Afschaffen dividendbelasting
Afschaffen dividendbelasting is een cadeautje voor de trustsector.Dividendbelasting afschaffen is helemaal niet goed voor het vestigingsklimaat van Nederland. Het is dan ook vreemd dat de regering dat als argument gebruikt.Omdat er tegelijkertijd maatregelen worden genomen om Nederland als fiscaalvriendelijk doorsluisland onaantrekkelijker te maken, is het beleid van Rutte-III op papier helemaal niet gek. Maar bij de uitwerking gaat het mis.
Afschaffen dividendbelasting is een cadeautje voor de trustsector.
Dividendtaks druppel op gloeiende plaat
Opnieuw een domper voor het kabinet. Ook grote beursgenoteerde bedrijven en beleggers steunen hun voorstel voor het afschaffen van de dividendbelasting niet.Uit een rondgang van het FD langs AEX-bedrijven en grote beleggers blijkt er nauwelijks steun is voor de maatregel. Terwijl premier Rutte blijft betogen dat buitenlandse bedrijven en beleggers Nederland mijden vanwege die dividend belasting. We hebben niemand gevonden die de steun voor de maatregel durft uit te spreken. Chipmachinemaker ASML, mediabedrijf Wolters Kluwer en tankopslagbedrijf Vopak zeggen allemaal dat de dividendbelasting geen rol speelt bij de afwegingen van hun plannen. Ook bij de keuze voor het vestigingsland van het hoofdkantoor speelt de taks niet mee, laten de bedrijven weten. BlackRock, met een belegd vermogen van ruim 6 biljoen dollar en de grootste aandeelhouder van Shell en Unilever, zegt tegen het FD dat dividendbelasting geen belangrijke overweging is bij het nemen van beleggingsbeslissingen. FD-journalist Joost Dobber: Voor beleggingen zijn zaken als de fundamentele positie en de toekomstperspectieven zo veel belangrijker; dividendbelasting is echt een druppel op een gloeiende plaat.
Dividendtaks druppel op gloeiende plaat
Het optreden van Unilever topman Polman bij de NOS is exemplarisch voor de verstrengeling van de Politiek en Multinationals. Unilever kreeg op primetime een tijdslot van de NOS aangeboden waarin Polman mocht uitleggen dat het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor ons allemaal. Wat een lef, wat een arrogantie; zo kenmerkend voor de macht achter de schermen. De NOS maakte er een mooie uitzending van politieke partijen van waarin Polman ongestoord leugens mocht verspreiden. Andere landen hebben dat (dividendtaks) niet pruilde de veelverdiener. Totale BS, zie het overzichtje dividendtaks omringende landen. De ware politieke macht ligt al sinds jaar en dag bij de banken en multinationals als Shell en Unilever, politici zijn stropoppen.
