De grootste bedreiging voor de voedselveiligheid is tegenwoordig de kokende mens zelf.


Minimalisme /  Voedsel /  Dossier Monsanto

Duurzaamheid

Einde van bezit met Thomas Rau.
Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken? Een Tegenlicht Lab met Thomas Rau. We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen loopt op zijn eind. We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten. Wat betekent dat voor de manier waarop producten worden gemaakt, hoe wij bouwen, voor innovatie en voor economische groei? Een VPRO Tegenlicht Lab met Thomas Rau, de meest radicale bouwmeester van Nederland.  Zie hele aflevering van Einde bezitUnilever en Albert Heijn geven lesje groene marketing met Doe Maar Lekker Duurzaam

Create to Regenerate - 6/7 Doughnut Economics


It's time for Planetary EconomicsUitdagers & aanpakkers
De afgelopen maand vroeg VPRO Tegenlicht jullie allemaal om uitdagers en aanpakkers aan te dragen voor onze webapp. Mensen die verandering organiseren buiten de gebaande paden. Dankzij jullie overweldigende input is er een database ontstaan met een schat aan vernieuwende initiatieven en ideeen waar we bij VPRO Tegenlicht nog geen weet van hadden. Mensen die bezig zijn met onderwijsvernieuwing, duurzaamheid en gezondheid. Vloggers, innovatieve doeners en denkers. Lees meer over de drie publieksfavorieten en twee wildcard kandidaten gekozen door de redactie.
Klik hier om alle uitdagers en aanpakkers te bekijken!


De prijsvechter
In de driedelige documentaireserie 'De prijsvechter' onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust. Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van de goedkope spulletjes is niet te weerstaan. Prijsvechters als Action, Big Bazar en Flying Tiger doen goede zaken. Een cadeautje voor jezelf of de kinderen. Spulletjes die de boel meer kleur geven of gemak. Maar steeds vaker knaagt er iets bij de kassa. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap. En tegen welke prijs? Zijn we van de consumptiemaatschappij in de wegwerpmaatschappij terechtgekomen?   De PrijsvechterDuurzaam zullen we alles delen
De deeleconomie is minder milieuvriendelijk dan je denkt Deze publicatie is onderdeel van het thema: Naar een duurzame toekomst De deeleconomie lijkt in eerste instantie ontzettend duurzaam. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobilisten minder vaak de trein. Waar komt dat paradoxale gedrag vandaan?
Duurzaam zullen we alles delen
 Bron:Desiree HovingDuurzame club in voormalige energiecentrale
De kiezelstenen worden vervangen door zand voor de Zandbar || Foto: Laisa Maria Een zero-waste beleid, meubels uit een 3D-printer, voedselresten die energie opwekken en een dak vol zonnepanelen. Op Goede Vrijdag wordt in Rotterdam een duurzame club geopend, en dat allemaal in een voormalige energiecentrale.
Duurzame club in voormalige energiecentrale


De waarde van een ijsbeer
Volkert Engelsman, directeur van Eosta, wil het economische systeem opnieuw inrichten. Onze economie heeft een enorme blinde vlek, stelt hij. De manier waarop we kosten en baten berekenen en waarde toekennen heeft volgens hem desastreuze gevolgen voor de planeet. Dus kwam hij in actie.
De waarde van een ijsbeer


De Whanganui-rivier
Voor het eerst in de geschiedenis heeft een rivier dezelfde wettelijke status als een mens gekregen. De Whanganui-rivier, de op drie na grootste rivier in Nieuw-Zeeland, heeft sinds woensdag officieel evenveel rechten en plichten als een mens. De rivier wordt door de Maori's beschouwd als een levende voorouder.Hoezo, Tragedy of the Commons?
Amancay, een kleine inheemse gemeenschap in Peru, zat tot vorig jaar met een probleem: overbegrazing. De grond behoort er toe aan de gemeenschap, privegrond waarop de dieren per familie grazen bestaat er niet. De gemeenschap stond voor een keuze. Hun verhaal leest als een schoolvoorbeeld van de tragedy of the commons, een economische theorie die stelt dat scenario s als deze automatisch leiden tot uitputting van de grond, met twee mogelijke uitwegen: privatiseren of reguleren. Voor Amancay was de keuze snel gemaakt.    Lees verder

Bekijk hoe de wereldpopulatie in 200.000 jaar de miljard bereikte. En in tweehonderd jaar de 7 miljard. 
200.000 jaar menselijke drift in zes minuten
Opnieuw discussie over schadelijkheid Glyfosaat
Het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) oordeelt woensdag dat het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat niet kankerverwekkend is. Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

Opnieuw discussie over schadelijkheid Glyfosaat


top

Minimalisme

Wat ik leerde na 6 jaar minimalistisch leven
Het produceren en transporteren van spullen heeft een enorme verborgen impact op de aarde. Je ziet de vervuiling niet omdat onze spullen aan de andere kant van de wereld gemaakt worden. Alles wat daar gemaakt wordt moet vervolgens naar ons toe worden gebracht. De zestien grootste zeecontainerschepen op de wereld stoten evenveel CO2 uit als alle auto s in de wereld bij elkaar en het produceren zorgt voor veel chemische stoffen die in de lucht, het water en de bodem van de aarde terechtkomen. Minder kopen is dus beter voor de wereld, maar het volgende is voor jou belangrijk.
Wat ik leerde na 6 jaar minimalistisch leven (Video)

GROWTHINKERS - Meer over minimalistisch leven

top

Voedsel

Meer dan de helft van de Nederlandse varkens is besmet met het Hepatitis E-virus.
27% van de Nederlanders heeft het virus bij zich of heeft het ooit gehad. Gelukkig merken de meeste mensen er weinig van. In de afgelopen 5 jaar werden er alleen al in het Erasmus MC 200 mensen opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Daar overlijden elk jaar 1 of 2 mensen daadwerkelijk aan de gevolgen van de ziekte.  Volksgezondheid tegenover boerenbelang.

 Hepatitis-e-denieuwe Q koorts?

Is dit het ei van Columbus?
Na jaren van plannen, onderzoeken en bouwen opende de eerste dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld afgelopen vrijdag haar deuren voor het publiek. Mede-initiatiefnemer Maurits Groen vertelt wat Kipster zo bijzonder maakt. We doen werkelijk alles anders.
Lees alles over KipsterDe zin en onzin van voedselfeitjesAdriaan Straathof pakt 2.188.939,00 euro per jaar met varkens martelen.
Straathof is mogelijk de grootste varkensboer van Europa. Onomstreden is hij niet, hij zou zich niet aan de regels houden volgens Brandpunt. Dat programma maakte onder meer dit item over hem.   925.nl

top

Dossier MonsantoMonsanto en glyfosaat, de macht van een chemiereus.
Het is het meest verkochte en ook meest controversiele bestrijdingsmiddel ter wereld: glyfosaat, beter bekend onder Monsanto s merknaam Roundup. Wat is er zo omstreden aan? Hoe groot is de macht van deze chemiereus? En hoe kan het dat glyfosaat, door  Dossier Monsanto

Meer artikelen over voedsel, duurzaamheid en milieu

Meer artikelen over klimaat Voedsel /  Milieu /  Noordpool /  Klimaat /  Klimaat akkoorden Parijs
top