Voedsel

E-nummers /  Voedsel van de toekomst? /  Conserveren van voedsel /  Bio industrie

Fraude met voedsel /  Verdelgingsmiddelen en invloed milieuvervuiling op voedsel / 

Voedselvoorziening



Niek Koning is verbonden aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid en voormalig universitair docent bij de leerstoelgroep agrarische economie en plattelandsbeleid. Hij noemt zichzelf een sociaal wetenschappelijke alleseter, gericht op de internationale landbouwpolitiek en voedselzekerheid. Voedselzekerheid moet je niet aan de vrije mark willen overlaten. Dat zegt landbouweconoom Niek Koning, die tegelijk pleit voor een nieuwe technologische revolutie. Dertig, veertig jaar geleden klonken er nog schrille waarschuwingen voor een bevolkingsexplosie en stevige pleidooien voor een Groene Revolutie. Nu krijg je alleen te horen dat productie van voedsel geen probleem is, alleen de verdeling ervan. Volgens neoliberalen kun je wereldvoedselvoorziening het best overlaten aan het private initiatief. Koning is het daar niet mee eens. Volgens hem dwingen actuele en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid in met name Afrika tot grootschalig ingrijpen in de vrije markt. Hij schreef er een boek over.   Food security, Agricultural policies and economic growth.



Voedsel verbouwen
Overal ter wereld zijn mensen bezig met de vraag: hoe voeden we op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking? De initiatieven die ze ontplooien, zijn fascinerend. Het lijkt het ei van Columbus: voedselflats in de stad. Een voedselflat is een stapeling van kassen die geen daglicht nodig hebben. Zo dicht mogelijk bij de consument wordt zo efficient en zo vers mogelijk voedsel verbouwd. Je avocado komt dan niet uit Israel of Ivoorkust, maar uit een verlaten fabriek op een afgelegen bedrijventerrein aan de rand van de stad. Of, als het om rooftop gardening gaat, van het dak van je appartementencomplex, de school van je kinderen of het kantoor van je baas.
Fascinerende documentaire over mensen die ons voedsel in de stad willen verbouwen





top

E-nummers

Waarom e-nummers, kant-en-klaar-maaltijden en conserveermiddelen ons leven beter maken.
We gaan niet dood aan conserveermiddelen, we gaan niet dood aan E-nummers en we gaan niet dood aan kleurstoffen! We leven in een technologische wereld en er is geen 'natuurlijk'. Het 'natuurlijk' is een hype, een leugen! Rosanne Hertzberger studeerde Life science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Zij is een microbioloog, schrijfster en columnist en schreef Ode aan de e-nummers. Een spraakmakend boek dat geldt als een van de opvallendste tegenstemmen van de hedendaagse gezonde voedselindustrie. "Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een magnetronlasagne. Geen grotere zonde dan voorgesneden aardappeltjes, groenten uit blik, of kunstmatige kleurstoffen". Hoe de biochemie een toepassing heeft in ons voedsel. Van Michael Pollan tot Rens Kroes: allen bepleiten een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt. Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Rosanne Hertzberger bewijst het tegendeel en laat op overtuigende wijze zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat aardappelpuree uit een zakje niet per se slechter is dan die van zelfgekookte, onbespoten piepers van de boerenmarkt en dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Hertzberger beschrijft de enorme impact die chemie in onze voedselproductie heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.



Zelf koken? Slecht voor portemonnee, planeet en emancipatie
Naar de biologische supermarkt om zelf thuis te koken? Da's slecht voor de portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie. Aldus NRC-columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in haar nieuwe boek 'Ode aan de E-nummers'.



top

Voedsel van de toekomst?

Universiteit van Nederland: Eten we straks insecten als borrelnootjes? "Kan iemand mij de schaal met sprinkhanen doorgeven?" Volgens Catriona Lakemond (Wageningen University) duurt het niet lang voordat deze zin op feestjes en partijen te horen valt. Want insecten zijn niet alleen hartstikke voedzaam, ze zijn ook nog eens makkelijk om te produceren en met de juiste dipsaus heerlijk om te eten.Meer over voeding



top

Conserveren van voedsel

Coco Conserven: Blik is beter voor een houdbaar voedselsysteem Als je aan een duurzaam voedselbedrijf denkt, dan denk je waarschijnlijk niet aan een conservenfabriek. Maar waarom eigenlijk niet? Volgens de creatieve ondernemers van Coco Conserven is inblikken pas echt duurzaam. En het kan ook nog eens ontzettend lekker zijn. Iedereen denkt dat vers het beste is. Maar blik is beter! Lees verder over Coco Conserven

top

Verdelgingsmiddelen en invloed milieuvervuiling op voedsel

Voedsel wordt minder voedzaam door CO2-uitstoot
Stijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en mais minder voedzaam worden, blijkt uit een nieuwe studie. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen de gewassen minder zink en ijzer bevatten tegen het midden van deze eeuw. "Twee miljard mensen hebben al te maken met lage niveaus zink en ijzer. Dat is een enorme last voor de wereldwijde gezondheid", zegt Samuel Myers van de Harvard School of Public Health in Boston, coauteur van de studie Increasing CO2 threatens human nutrition die woensdag is gepubliceerd in Nature. Tekorten aan zink en ijzer kunnen verschillende gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, inclusief grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ's. Meer dan 2,4 miljard mensen krijgen hun belangrijkste voedingsstoffen uit rijst, tarwe, mais, sojabonen, erwten en sorghum, zegt Myers, die met zijn collega's gegevens uit 143 experimenten verwerkte. Bij die experimenten groeiden gewassen in een omgeving met honderd keer meer CO2 dan in het pre-industriele tijdperk.
 Lees verder


Greenpeace houdt spiegel voor met omgekeerde boodschap over bijen.
Sinds kort geldt er in Europa een verbod op drie bestrijdingsmiddelen in de hoop zo de bijensterfte tegen te gaan. Maar volgens veel deskundigen is dat bij lange na niet genoeg om de bijenpopulatie te redden. Uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) bleek dat het verbod nauwelijks invloed heeft op het totale gifgebruik in de Nederlandse land- en tuinbouw. Volgens het CLM valt maar 15 procent van al het gebruikte gif nu onder dit verbod. Wat te doen? Greenpeace besloot het probleem eens op een heel andere manier aan te pakken: ze lieten een zogenaamde 'antibijen organisatie' een propagandafilm maken tegen de bij. Want soms is de tegenovergestelde boodschap de beste manier om te laten zien hoe de vork in de steel zit. 'Death to all bees' is een confronterend filmpje laat zien hoe vreemd we met de bij omgaan en hoe groot de noodzaak is dat we actie ondernemen. Het is gemaakt door Studio Smack. Hoe groot de noodzaak is dat we iets doen, liet deze week ook de Amerikaanse supermarkt Whole Foods Market zien. De winkel had de supermarkt gefotografeerd hoe die eruit zou zien als er helemaal geen bijen meer zouden zijn. Bijna de helft van het assortiment op de groente- en fruitafdeling zou dan niet verkrijgbaar zijn.

Propagandafilm 'Dood aan de bijen' slaat aan


Huh? Monsanto wint 'Nobelprijs voor de landbouw'



Omstreden chemiebedrijf wint prestigieuze World Food Prize.
Het omstreden bedrijf Monsanto, het Amerikaanse chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert en over de hele wereld aan de man brengt via koppelverkoop, heeft de prestigieuze World Food Prize gewonnen. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de landbouw genoemd en bestaat uit een geldprijs van 250.000 dollar. Monsanto wint de prijs omdat volgens juryleden genetische aanpassingen tot grotere oogsten hebben geleid en planten die beter tegen ziektes en extreem weer bestand zijn. In mei vonden nog wereldwijd protesten tegen Monsanto plaats. De winnaars zijn de Vlaamse bio-onderzoeker Marc van Montagu en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton en Rob Fraley. De prijs is in 1987 ingesteld door Nobelprijswinnaar Norman Borlaug en is bedoeld voor bedrijven die zich bezighouden met oplossingen voor voedselproblematiek. Eerder ging de prijs naar een oplossing tegen runderpest en een oplossing tegen aardappelziekte. Dit jaar valt de eer aan het omstreden Monsanto. De laatste tijd ligt het bedrijf internationaal onder vuur omdat het de voedselketen in gevaar brengt. Volgens tegenstanders komt bijvoorbeeld de bijenstand in gevaar door het gebruik van het landbouwgif van Monsanto. Ook over het patentrecht op zaden wordt flink gediscussieerd. Kwekers die zaden van Monsanto gebruiken, mogen de zaden die een plant afgeeft niet gebruiken voor een volgende oogst. Erg gek is het overigens niet dat Monsanto-wetenschappers de prijs winnen. Monsanto zelf is een belangrijke sponsor is van de prijs. The World Food Prize Foundation kreeg in 2008 5 miljoen dollar van de Amerikaanse chemiereus zodat het jaarlijkse internationale World Food Prize Symposium verder gezet kon worden. Tijdens dat symposium wordt de prijs ook uitgereikt. Dat meldt De Wereld Morgen. Eind mei besloot Monsanto in Europa de handdoek in de ring te gooien. Alle protesten en kritieken hadden hun werk gedaan en het bedrijf besloot zijn lobby te staken.Bron:Joop.nl

 Lees ook op Joop: Daarom wordt geprotesteerd tegen Monsanto

FoodGuerrilla besloot dezelfde truc uit te proberen op een heel alledaags, niet erg sexy maar voornamelijk gezond product. Ze lieten werelds beste reclamemensen nadenken over een campagne voor.Broccoli

top

Bio-industrie

Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn?
Omdat ze te weinig vlees aan de botten hebben? Juist, worden die gedood. En wat gebeurt er met de kadavers van deze stieren? Die worden gebruikt om groene stroom mee op te wekken voor de Nederlandse consumentenmarkt, zo ontdekt Rambammer Jelte Sondij. Met deze kennis op zak gaan de presentatoren op onderzoek uit. Welke leveranciers van groene stroom gebruiken dode dieren in hun biomassa? En weten politici en afnemers van groene stroom hier wel van?  Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn?




Na 22 jaar kippen voor Perdue was een dappere fabrieksboer Craig Watts op zijn breekpunt en deed het iets dat niemand eerder gedaan heeft. Hij nodigde ons, als advocaten voor dierenwelzijn voor dieren, uit naar zijn boerderij om te filmen en vertelde zijn verhaal.



Boeren mogen zeldzame koeien houden

Jay, een bijzondere veeboer (video)
Jay komt uit een familie die al heel lang vleesrunderen fokt. Nadat zijn vader overleden is wordt er van hem verwacht dat hij de boerderij overneemt en het werk als veeboer voortzet.
Er is alleen een probleem, Jay is vegetarier.


top

Voedsel fraude

Rapporten Voedselfraude
Met geavanceerde opsporingstechnieken - onder andere gebaseerd op DNA-analyse - kwamen we hier achter. Zo is bijvoorbeeld bij bijna de helft van de restaurants en slagers lamsvlees niet 100% lam maar (minstens) 40% ander vlees, zoals kalkoen. En bestaat de kostbare manukahoning, die bijzonder is door de antibacteriele eigenschappen, niet (alleen maar) uit manukahoning.
Gesjoemel met eten

Sjoemelvlees: zo belandt het op je bord
Varkenskoppen in worsten, karton in verwerkt kippenvlees en martelpraktijken in slachthuizen: onlangs werd weer duidelijk hoe verziekt de vleesindustrie is.Greenpeace roept om radicale maatregelen, zowel in de industrie als bij jou aan tafel. De Belgische federatie voor slachthuizen pleit voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Dat deed ze nadat gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis. Vlak daarvoor werd bekend dat er weer vlees op de markt is gebracht waarvoor het Amazoneregenwoud gekapt wordt en dat Braziliaanse inspecteurs valse certificaten afgeven voor sjoemelvlees. Met chemicalien werd de stank van rottend vlees verbloemd en belandde misschien wel op jouw bord. Want een van de grootste vleeshandelaren ter wereld (JBS) zit er tot over zijn oren in. Diezelfde inspecteurs stonden trouwens ook toe dat varkenskoppen aan worsten werden toegevoegd en karton aan verwerkt kippenvlees. Alles voor de winst.
Sjoemelvlees: zo belandt het op je bord

Hoe een krachtige lobby ervoor zorgt dat er sluipsuikers in ons eten zitten.
De kracht van de suikerlobby is groter dan gedacht. Uit een rapport van de lobbywaakhond CEO blijkt dat lobbyisten in Brussel druk uitoefenen op Europarlementariers. Hierdoor komt anti-suikerwetgeving vaak niet door de stemmingen in het Europees Parlement. Ook wordt er betaald om wetenschappelijke onderzoeken te beenvloeden in het voordeel van de suikerfabrikanten. Bij elkaar opgeteld geven de grote snoep-, frisdrank-, en snackproducenten jaarlijks 21 miljoen euro uit aan de pro-suikerlobby.
Hoe een krachtige lobby ervoor zorgt dat er sluipsuikers in ons eten zitten (video).

Meer artikelen over voedsel, duurzaamheid en milieu

Meer artikelen over klimaat /  Milieu /  Noordpool /  Klimaat /  Klimaat akkoorden Parijs
top