Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst. Nu al veroorzaakt de opwarming van de aarde schade aan ecosystemen en vallen er slachtoffers.Waddenzee /  Bossen /  College klimaat verandering /  Website's over klimaat verandering

Hoe weten we zo zeker dat de aarde opwarmt /  Klimaatsceptici / 

Klimaat

De aarde is op voor dit jaar: vanaf vandaag 2 augustus 2017 leven we op krediet
Het is vandaag Earth overshoot day, de dag waarop we voor dit jaar met zijn allen evenveel grondstoffen hebben opgesoupeerd als de aarde in een jaar kan opbrengen. Om aan onze huidige levensstijl te voldoen hebben we eigenlijk 1,7 planeten nodig. De mens verbruikt meer grondstoffen dan onze planeet per jaar kan produceren en we creeren meer afvalstoffen dan de aarde kan verwerken. Vandaag is het Earth overshoot day. Dat wil zeggen dat we voor dit jaar het maximum hebben bereikt wat onze planeet kan verwerken of produceren zonder aan de reserves te zitten. Vanaf vandaag leven we met andere woorden op krediet.


Dit zijn de eerste klimaatvluchtelingen uit de Poolgebieden
Christiane moest haar huis 100 meter verplaatsen, omdat de grond letterlijk onder haar wegzakte. Regen kende ze op de eilandengroep Spitsbergen nauwelijks.Nu regent het bijna iedere maand. Op Spitsbergen zijn de winters nu gemiddeld 10 graden te warm en is de temperatuur al meer dan 6 jaar boven het gemiddelde. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners van het eiland. Wat is er aan de hand en hoe ernstig is de situatie? We vroegen het aan Maarten Loonen, bioloog en poolonderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bemant al 28 zomers een arctisch onderzoeksstation op het Noorse Spitsbergen.   Dit zijn de eerste klimaatvluchtelingen uit de Poolgebieden

Opwarming in het kwadraat - Spitsbergen
Brandpunt is in zijn geheel gewijd aan de opwarming van de aarde. De klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd, maar wat betekent dat concreet?
Opwarming in het kwadraat - Spitsbergen


Klik een olifant bij elkaar en red de wereld
Nederland heeft afgesproken om in 2030 40% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Per inwoner komt dat neer op een vermindering van zo'n 4.000 kilogram per jaar, het gewicht van een olifant. Klik in het huis hieronder jouw bijdrage bij elkaar.   Klik een olifant bij elkaar en red de wereld

Het is te laat om klimaatverandering om te keren (en tijd voor hoop zonder optimisme)
"We zijn te laat in actie gekomen om ingrijpende klimaatverandering deze eeuw tegen te gaan. Hoe erg het wordt hebben we nog wel in de hand." Het is te laat, luidt de constatering van klimaatwetenschapper Richard Westbrook over de mogelijkheid om klimaatverandering om te keren. In seizoen 3 van The Newsroom (HBO) gaat hij in gesprek met televisiehost Will McAvoy (gespeeld door Jeff Daniels). De scene is duister en hilarisch tegelijkertijd. Wat we zien is een pijnlijk en absurd gesprek tussen een tv-journalist, die met man en macht lichtpuntjes uit het betoog van de wetenschapper probeert te trekken, en aan de andere kant een gelaten man die deze lichtpuntjes met geen mogelijkheid meer ziet.
Het is te laat om klimaatverandering om te keren
Jaag de milieu-onverschillige burger schrik aan
In 2012 schreef ik een boek over het nieuws achter het nieuws: wat er allemaal goed gaat met de mensheid. Meer democratie, minder oorlog, geen overbevolking, genoeg energie uit alle bronnen. Oke, klimaatverandering dat is een mega-probleem ja, dat niet zomaar opgelost kan worden, maar we hebben wel vaker onmogelijke problemen opgelost. De titel was, niet verbazingwekkend: Het Gaat Geweldig. Nu, vijf jaar later, ben ik bezig met een revisie. De oorlog in Syrie is geescaleerd, het aantal democratieen in de wereld slinkt, de dictatuur China floreert terwijl de democratie in de VS aftakelt; ijsbergen kalven af, permafrost ontdooit. De werktitel is, niet verbazingwekkend, Gaat Het Geweldig?
De lange omweg naar waterstofstroom


Chemtrails: de geheime oorlog (Nederlands ondertiteld)
(Tanker Enemy) Italiaanse documentaire over geo-engineering/chemtrails, onze gezondheid, de verwoesting van het milieu, wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd; met een oproep aan artsen, biologen, journalisten, familie etc. om hiernaar te kijken en er iets aan te doen voordat het echt te laat is. Chemtrails worden door nietsvermoedende burgers voor gewone vliegtuigsporen aangezien, maar dat zijn ze niet. Het zijn chemische ladingen die door speciaal hiervoor uitgeruste vliegtuigen over ons hoofd uitgestort worden. Deze ladingen hebben als doel om de bevolking ziek te maken en hun ontwikkeling te remmen. Onderstaande Italiaanse documentaire gaat daar verder op in. Irma Schiffers zorgde voor de vertaling.
Bestaanszekerheid en genoeg banen door werk te verdelen. 100% duurzame energie. Schone productieprocessen die slim en zuinig omgaan met schaarse grondstoffen. Een lokale democratie waarbij mensen weer centraal staan. We hebben alles in huis om dit te verwezenlijken: de juiste kennis en technologieen, het geld, de instrumenten en de organisatiekracht. Wat houdt ons dan nog tegen?
De grote transitie

Transities zijn fundamenteel onomkeerbaar
Transities zijn maatschappelijke omwentelingen die leiden tot fundamentele onomkeerbare veranderingen. Die omwentelingen ontstaan vanuit kleine initiatieven van kleine groepjes individuen die een andere weg inslaan.De grootste probleem voor de klimaatverandering strijd is geen technologie - het is menselijke psychologie.Dit is de eerste aflevering van Climate Lab, een zes-delige serie Geproduceerd door de Universiteit van Californie in samenwerking met Vox. Gehost door Emmy-genomineerde natuurbewaarder Dr. M. Sanjayan, de video's verken de verrassende elementen van ons leven die bijdragen tot klimaatverandering en het baanbrekende werk dat wordt gedaan om terug te vechten. Met gesprekken met deskundigen, wetenschappers, gedachtegeleiders en activisten neemt de serie wat een overweldigend probleem lijkt en breekt het in beheersbare delen: van schone energie tot voedselafval, religie aan smartphones.6 MANIEREN WAAROP KLIMAATVERANDERING JOU RAAKT
Klimaatverandering een ver-van-je-bed show? Absoluut niet. We merken de effecten van de opwarming van de aarde op verschillende manieren in ons dagelijks leven. Denk aan extremere weersomstandigheden, een grotere kans op overstromingen, maar ook meer droogte. Voor mensen met allergieen is klimaatverandering ook slecht nieuws. Door luchtvervuiling heb je meer last van astma en allergieen.
Lees verder


Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens. De wetenschappers die het tegendeel beweren zijn in zijn ogen niet te vertrouwen. Net zoals in alle andere complottheorieen kan dat georkestreerd zijn, vertelt Paymans. Hij is van mening dat multinationals achter het complot zitten. 'Shell en Heineken zijn voor niets aan het vergroenen, want dat is waar de subsidies te halen zijn. Paymans is niet de enige bij de VVD die hier zo over denkt. Ook fractievoorzitter Tiemen Brill sluit een klimaatcomplot niet uit. Dat zou zomaar eens kunnen, stelt hij. Er zijn signalen die die kant op wijzen. Ook hij is van mening dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is waaruit zou blijken dat klimaatverandering door de mens te beinvloeden is.
Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens.


De drie, nee, vier fases van klimaatontkenning
Het klimaatdebat is een interessant debat. Allereerst natuurlijk omdat het geen echt debat is. Aan de ene kant staan halve en vooral hele leken die maar wat roepen, en aan de andere kant het overgrote deel van de wetenschappelijke gemeenschap die inmiddels al vele malen en op vele manieren onafhankelijk bewezen hebben dat de aarde opwarmt en dat dat komt door de mens. De verhoudingen in het debat laten zich het best als volgt samenvatten:Meer op Sargasso


Festival der Vooruitgang 2015 - Marjan Minnesma from De Correspondent on Vimeo.top

Waddenzee

Zonder ingrijpen verdrinkt de Waddenzee
Wetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm deed zeer belangwekkend literatuuronderzoek voor de Waddenvereniging over bodemdaling en zeespiegelstijging. Beide hangen samen met fossiele energie: gaswinning zorgt voor bodemdaling, de verbranding van gas veroorzaakt klimaatverandering en draagt dus bij aan de stijging van de zeespiegel. Zowel de bodemdaling als de stijging van de zeespiegel worden volgens Schuttenhelm onderschat. De gangbare methodes die instituten als TNO gebruiken om te bepalen of er naar gas mag worden geboord op de Wadden, zijn totaal achterhaald. Wat betekent dat veel boorvergunningen onrechtmatig zouden kunnen zijn. Zonder ingrijpen verdrinkt de Waddenzee deze eeuw, stelt de Waddenvereniging, die vorige week ook al een rapport van de NAM aangreep om duidelijk te maken dat gaswinning onder de Waddenzee echt niet veilig kan.
Bron: Jelmer Mommers van De CorrespondentMeer op Waddenvereniging

De natuur op aarde groeit als kool
Mondiaal dertig procent meer fotosynthese dankzij meer CO2, NOx en opwarming. Wie al bijna depressief is van alle verhalen over gekapt regenwoud en vernietiging van ecosystemen zal ervan opkijken: de natuur op aarde is productiever dan ooit. In de twintigste eeuw steeg de totale jaarlijkse fotosynthese door planten met dertig procent. Dat legde tientallen miljarden tonnen koolstof vast, en dempte de klimaatverandering. Volgens de modellen zal die groei deze eeuw doorgaan, maar hoe lang nog?
De natuur op aarde groeit als kool


Klimaatwetenschapper Velders in Time invloedrijkste 100 personen ter wereld.


Jan Juffermans: klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter. Dat zegt Jan Juffermans, pleitbezorger van de Voetafdruk die de milieugebruiksruimte meet. Jan Juffermans was meer dan dertig jaar verbonden aan duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde. Nu, na zijn pensionering, is hij nog altijd actief binnen het Platform duurzame en solidaire economie, de Werkgroep Voetafdruk Nederland en Transition Town Boxtel. Omdat onze gebruiksruimte meetbaar is, ziet hij de mogelijkheid om, in navolging van de Klimaatzaak van Urgenda en de rechtszaak voor gezonde lucht door Milieudefensie, ook klimaatrechtvaardigheid bij de rechter af te dwingen.
Klimaatrechtvaardigheid moeten we afdwingen voor de rechter.


top

Bossen

Borealis: reis mee de bossen in.
Journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens trekken de komende vier jaar voor Trouw door de noordelijke bossen van de wereld, het boreale woud, in onder meer Japan, Canada, Alaska en Siberie. Elk jaar twee reizen, waarbij ze steeds een week op een plek blijven, op zoek naar verhalen uit het woud. Welke mensen leven er? Hoe wonen ze, en hoe beinvloedt het bos hun leven?
Borealis: reis mee de bossen in.


Moving the Giants
In 1991 had, boomverzorger David Milarch een bijna-dood-ervaring. Hij werd tot een persoonlijke zoektocht geinspireerd om onze planeet te herbebossen. Hij zou de genetica van de oudste bomen in de wereld te oogsten, het initiatief tot het planten van bomen inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan, en helpen herstellen van de gezondheid van de planeet. Opvallend is dat hij doet precies dat. Het verplaatsen van de Giants volgt een man, David Milarch, omdat hij een aantal van werelds oudste en grootste levende wezens Klonen de kust sequoia van Californie en herplant ze in Oregon. Deze inspanning dient twee doelen: ten eerste, de aarde opwarmt en de voorwaarden voor deze redwoods veranderen hun zuidelijke bereik, is het waarschijnlijk dat veel van deze bomen sterven. Door het klonen en herbeplanting ze verder naar het noorden op plaatsen waar ze ooit bloeide maar manifeste geweest, zal Milarch deze majestueuze reuzen te behouden. Ten tweede,Redwood bomen behoren tot de meest effectieve koolstofvastlegging instrumenten in de wereld. Door het planten van deze zaailingen, Milarch neemt deel aan een wereldwijde inspanning om een van de meest indrukwekkende prestaties van de natuur te gebruiken om opnieuw in kaart te brengen een positieve koers voor de mensheid.

Moving the Giants from Michael Ramsey on Vimeo.

Bos als brandstof
Energiebedrijf Engie zegt in een interview met de NOS zo snel mogelijk te willen stoppen met het verstoken van steenkool. Om de uitstoot van CO2 sterk te verlagen wil het bedrijf volledig overschakelen op het verstoken van 'bio-reststromen'. Engie gaat hiermee veel verder dan andere energieleveranciers met kolencentrales. Het bedrijf ondervangt de kritiek die er is op het gebruik van biomassa door gebruik te maken van afval uit de industrie of landbouw. Het bedrijf verwacht dat daarvan voldoende voorhanden is. Biomassa heeft een natuurlijke oorsprong en bestaat bijvoorbeeld uit geperste houtkorrels.
Bos als brandstof


Dit is geen leuk verhaal (maar je wilt het wel weten)
Ze probeerde ze te negeren, berichten over de klimaatverandering . Maar journalist Pauline Bijster kan er niet meer omheen: als we zo doorgaan, hebben we in 2050 vier keer de aarde nodig om in onze behoeften te voorzien. Is de wereld nog te redden?
Lees verder.

Is earth fucked? Climate change needs action Jelmer Mommers | TEDxMaastricht


top

College klimaat verandering

(5/5)Kun je de opwarming van de aarde ook tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?
Je auto laten staan en minder op vliegvakantie gaan is een begin, maar om de opwarming van de aarde echt tegen te gaan, kunnen we beter out-of-the-box denken. Zouden duizenden zwevende spiegels tussen de aarde en de zon de opwarming tegen kunnen gaan door simpelweg het zonlicht te weerkaatsen? In dit college zoekt Herman Russchenberg (TU Delft) met je uit wat wel gaat werken, en wat juist niet.(4/5) Waarom krijgen we in Nederland meer extreme buien?

(3/5) Hoe zorgen wolken ervoor dat je langer leeft?

(2/5) Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?

(1/5) Hoe weten we zo zeker dat de mens zorgt voor klimaatverandering?

top

Hoe weten we zo zeker dat de aarde opwarmt

Prof. dr. ir. Herman Russchenberg TU Delft
Zo nu en dan hoor je een klimaatscepticus zeggen: klimaatverandering? Nee hoor,niks aan het handje. Klimaatonderzoeker Herman Russchenberg (TU Delft) zet voor jou in dit college alle zin en onzin over klimaatverandering op een rijtje, zodat je eindelijk komt te weten hoe het écht zit.Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Noordpool /  Shell: An Inconvenient Truth /  Opwarming van de aarde /  Energievoorziening / 

Duurzaamheid /  Voedsel /  Milieu /  Klimaat akkoorden Parijs /  Artikelen over het klimaat
top