Sinds het jaar 2000 heeft de centrale bank in de Verenigde Staten (FED) de rente stapsgewijs verlaagd. Hierdoor konden bedrijven en particulieren makkelijk en goedkoop geld lenen. Banken verkochten bijvoorbeeld hypotheken met een variabele rente aan particulieren die het zich eigenlijk niet konden veroorloven.
Huizenbubbel
Amsterdam heeft minst betaalbare huizen ter wereld
Dat de Amsterdamse huizenprijzen gigantisch zijn, weten we natuurlijk al lang. Maar Amsterdam als stad met de minst betaalbare huizen ter wereld? Onze hoofdstad staat echt op 1, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse consultancybureau Knight Frank. In het overzicht werd de stijging van de huizenprijzen van 32 steden in de afgelopen 5 jaar afgezet tegen de inkomensstijging. In Amsterdam stegen de prijzen, gecorrigeerd voor inflatie, met zo'n 63,6 procent, terwijl het inkomen maar 4,4 procent toenam. Amsterdam wordt in het rijtje gevolgd door Berlijn, Dublin en Vancouver, waar de huizenprijzen ook flink stegen sinds 2013. Niet voorbereid op barsten levensgevaarlijke zeepbel. We hebben te maken met een grote zeepbel in Nederland, en het is levensgevaarlijk, waarschuwt Ewald Engelen, hoogleraar financiele geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam heeft minst betaalbare huizen ter wereld
De Nederlandse huizenmarkt is een zeepbel die op ontploffen staat, zegt econoom Ewald Engelen.
2007: stijgende rente en de gevolgen
Zolang de rente laag bleef, konden huiseigenaren hun hypotheek opbrengen. Maar in 2007 steeg de rente weer. Toen konden deze huiseigenaren de hypotheek niet meer betalen. Ze werden gedwongen hun huis te verkopen. Er kwamen te veel huizen op de markt. Daardoor, brachten veel huizen minder op dan het bedrag dat de banken ervoor aan lening hadden uitstaan. Banken leden grote verliezen doordat de huizenbezitters de hypotheken niet konden aflossen. Door deze ontwikkelingen konden banken niet meer aan hun verplichtingen voldoen. Zij leenden elkaar geen geld meer. De overheden hebben toen ingegrepen. Anders waren de geldstromen (tussen de banken onderling en naar burgers en bedrijven) stilgevallen.
Nationale Hypotheekschuld

Aflossingsvrije hypotheken
Financiele ellende dreigt voor deel aflossingsvrije hypotheken.Meer dan een miljoen mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Het leek zo voordelig, maar nu lopen tienduizenden mensen het risico hun huis uitgezet te worden als ze niet iets doen. Aan het eind van de looptijd moet je namelijk je hypotheekschuld ineens aflossen bij de bank. Bij een op de vijf blijft een restschuld achter. Een op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek komt in de financiele problemen aan het einde van de looptijd. Zij hebben niet genoeg gespaard om hun hypotheek af te lossen. Een nieuwe hypotheek afsluiten is vaak geen optie.
Financiele ellende dreigt voor deel aflossingsvrije hypotheken.
Tienduizenden huiseigenaren in gevarenzone door aflossingsvrije hypotheek.
Vastgoedzeepbel: Arnoud Boot: Spaarhypotheken zijn gelegaliseerde diefstal.
Gepubliceerd op 16 mrt. 2012
Spaarhypotheken zijn niks minder dan gelegaliseerde diefstal. Ze bestaan alleen maar dankzij fiscale subsidies, en daar moet het maar eens mee afgelopen zijn, vindt Arnoud Boot. De econoom van de Universiteit van Amsterdam richt zich daarmee nadrukkelijk tot de onderhandelaars in het Catshuis. Hij spreekt van onnodige fiscale spielerei en beschouwt de fiscale subsidies als een bedreiging voor de Nederlandse overheidsfinancien.
Aflossing
Het probleem is dat mensen veel meer kunnen aftrekken dan eigenlijk zou moeten op basis van hun aflossing, meent Boot. Je mag bij een spaarhypotheek doen alsof je niks hebt afgelost, ook al is dat wel zo. Je hebt een fiscale subsidie of gelegaliseerde diefstal, want de overheid heeft het mogelijk gemaakt waarmee je de schatkist en dus de andere belastingbetalers een onvoorstelbaar groot nadeel geeft.
Hypotheekrente
"Het laatste jaar van de hypotheek heb je van de bijvoorbeeld 100.000 euro al 95.000 euro afbetaald, dus je hebt nog maar 5.000 euro uitstaan. Bij een hypotheekrente van 6 procent zou je 300 euro van de belasting mogen afrekken. Maar van de Belastingdienst mag je doen alsof er nog 100.000 euro uitstaat. Dus over de 5.000 euro die je nog open hebt staan krijg je 3.000 euro terug van de overheid." En daar zeg je als huiseigenaar natuurlijk geen nee tegen. Dit soort spielerei haalt de hele schatkist onderuit. Omdat de overheid nou eenmaal een bepaalde hoeveelheid geld nodig heeft voor wegen, uitkeringen en dergelijke, moeten de mensen zonder spaarhypotheek voor deze diefstal opdraaien, meent Boot.
Te hoge belasting
Hans Andre de la Porte van de Vereniging Eigen Huis is het met Boot eens dat de Nederlandse belastingtarieven te hoog zijn door de grote bedragen die aan renteaftrek worden betaald. Dat is echt het rondpompen van geld. De spaarhypotheek is inderdaad een fiscaal interessante hypotheekvorm. Dat past in het aloude systeem van hypotheekrenteaftrek. Iedereen is het er volgens Andre de la Porte wel over eens dat dat een verouderd systeem is, maar de kwalificatie diefstal vindt hij toch te ver gaan. Wat er gebeurt is dat voor de huiseigenaar de hypotheekschuld dertig jaar lang hoog blijft. Aan de andere kant ben je op een spaarrekening geld aan het opbouwen om aan het eind van die dertig jaar in een keer de hypotheekschuld af te lossen. Je betaalt wel degelijk hypotheekrente over de uitstaande hypotheekschuld. Daarover blijven Andre de la Porte en Boot het duidelijk oneens. Voor de fiscus los je niet af. Het spaarpotje bij de bank heeft de bank allang gesaldeerd. Wat er gebeurt, is dat de spaarrente die je krijgt over het potje waarmee je de aflossing gedaan hebt belastingvrij is en de rente die je op de hypotheek betaalt - en die je niet eens meer hebt wel aftrekbaar is. En dat veroorzaakt het verschil tussen 150 en 3.000 euro, benadrukt Boot nog maar eens.
Vervroegd aflossen hypotheek vaak nog te duur.
Verschillende hypotheekaanbieders brengen nog altijd te veel geld in rekening bij consumenten die vervroegd willen aflossen. Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat meerdere huizenbezitters gedupeerd zijn door de opgelegde boeterente. De AFM overweegt om een aantal aanbieders aan te pakken. Vervroegd aflossen hypotheek vaak nog te duur.
De mythe van de woningmarkt Jarenlang heeft de overheid ons verteld dat het beter is voor de samenleving om een woning te kopen in plaats van te huren. Maar klopt dit eigenlijk wel? Journalist Jeroen Smit onderzoekt waarom we ons zo lang hebben blind gestaard op het eigenwoningbezit in plaats van op woongenot. Uitzending gemist VARA EZ?

Wat doen de huizen in 2038?

Vastgoedbubbel
Arnoud Boot: Er is geen woningmarkt.Huren in Amsterdam een wachtlijst van 8/ 9 jaar? Ik sta 12 jaar ingeschreven en nog sta ik voor een doos van 40 vierkante meter a 680 euro p.m. (ex. gas/licht) op de 40e plaats. En? huren is per oktober 2011 is ook nog eens duurder geworden omdat die vastgoed/investeringsmannetjes huilend naar hun vriendjes in Den Haag zijn gehold met het gejammer dat ze niks meer verdienen aan koophuisjes dus dan maar de huurders aub een beetje meer uitknijpen.