Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst. Nu al veroorzaakt de opwarming van de aarde schade aan ecosystemen en vallen er slachtoffers.
Noordpool
Noordpoolgebied verliest record aan zee-ijsHet zee-ijs in het noordpoolgebied smelt en duikt onder de 6 miljoen vierkante kilometer. Dat is de laagste waarde ooit tijdens deze periode van het smeltseizoen. De noordpool warmt tot drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Noordpoolgebied verliest record aan zee-ijs
De strijd om de smeltende Noordpool is losgebarsten.
Nu de Noordpool aan het smelten is, staan landen in de rij om ervan te kunnen profiteren, klimaatverandering of niet. Waar het er vroeger altijd netjes aan toe ging als het de ijsmassa betrof, wordt de sfeer steeds grimmiger.Door Ko Colijn. De strijd om de smeltende Noordpool is losgebarsten.
Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren. Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners. Een verslag in beeld, door fotografen Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev. Waar de een zich zorgen maakt, ziet de ander kansen: het barst er van de grondstoffen, die voor het eerst kunnen worden gewonnen. Olie, goud, nikkel. Rusland, Canada, de VS, en China breken het ijs en planten hun vlaggen in de sneeuw. Nu er wat te halen valt, moeten we ons wel afvragen: van wie is de Noordpool eigenlijk?Van wie is de Noordpool eigenlijk?
In april was de Noordpool warmer dan Nederland
We begrijpen nog niet alle processen van klimaatverandering, maar juist om die reden is het van groot belang om extra voorzichtig te zijn. Natuurlijk hebben er altijd klimaatveranderingen plaats gevonden, alleen de tijdschaal waarop het nu gebeurd is vele malen korter. Het gaat niet meer om processen van honderden jaren, maar eerder om tientallen jaren. Ecosystemen hebben daardoor minder tijd om zich aan te passen. Massasterfte is daarom zeer waarschijnlijk in dit scenario. De oceaan is het vliegwiel van het klimaatsysteem. Het heeft een enorme capaciteit om warmte op te nemen en transporteert een groot gedeelte van de warmte van de evenaar naar de beide Polen voor haar rekening. Daarnaast is het voor meer dan de helft de leverancier van de zuurstof op aarde. Een gesprek over de consequenties en vooruitzichten van ons ecosysteem en het het leven op aarde.
NOS journaal van 21 november 2016.
Temperatuur op Noordpool 20 graden Celsius boven normaal. De temperaturen zijn zo hoog dat de totale hoeveelheid drijfijs afneemt in plaats van toeneemt, zoals rond deze tijd van het jaar normaal is. De totale opppervlakte drijfijs op de Noordpool is nog nooit zo laag geweest. De reeds bestaande trend van een uiteindelijk geheel ijsvrije Noordpool binnen enkele decennia wordt hierdoor versterkt. Aangezien dit Arctisch drijfijs het ijsblokje van zowel de Grote Oceaan als van de Atlantische Oceaan is, zal de temperatuur van de oceanen stijgen wanneer dat ijsblokje steeds kleiner wordt, waardoor het klimaat nog verder op zal warmen dan door de CO2-lozingen van de mens nu al het geval is. Om met Pipo de Clown te spreken: "Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen".
Jim Hansen: Hell Will Break Loose
Het belangrijkste punt dat ik wil maken betreft de dreiging van onherstelbare schade, ik heb het gevoel dat we nog niet goed genoeg gecommuniceerd hebben.
Meer regen, minder sneeuw op Noordpool
Aan het einde van deze eeuw zal er op de Noordpool meer regen dan sneeuw vallen. Dat hebben klimaatonderzoekers van het KNMI berekend. Al eerder was bekend dat er, door de opwarming van de aarde, tot 60 procent meer neerslag zal vallen in het Noordpoolgebied. De onderzoekers stellen nu dat dat vooral om regen gaat, terwijl wetenschappers er altijd van uitgingen dat om sneeuw zou gaan.
Meer regen, minder sneeuw op Noordpool
2Doc Klimaatontkenners 10 oktober 2016
Gideon Levy duikt in de wereld van de klimaatontkenners. Gideon Levy duikt in de wereld van de klimaatontkenners. We volgen de sporen van het geld in de industrie van de klimaatscepsis. Van oliebedrijven die malle wetenschappers betalen, tot de denktanks die de memo's schrijven voor de journalisten van FOX. En tot slot: Een federale overheid die wetten aanneemt om klimaatsceptische lessen op school mogelijk te maken. Klimaatontkenners
Cruciale gletsjer op Antarctica breekt van binnenuit
De Pine Island-gletsjer, een cruciale gletsjer op Antarctica, is van binnenuit aan het breken. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldwijde stijging van de zeespiegel. Mondiaal nieuws
Amerikaanse fotograaf James Balog en zijn team reisden in Groenland rond. Ze hadden camera's opgesteld rondom de noordpoolcirkel en brachten meerdere jaren door met het verzamelen van de veranderingen in het ijs. Toen ze hun apparatuur opstelden voor een documentaire, hoopten ze gewoon op goed weer en een paar prachtige beelden van het indrukwekkende gletsjerlandschap. Ze hadden niet kunnen dromen dat het zo spannend zou worden. Plotseling begon deel van de ijskap zich te verschuiven, recht voor hun ogen...
Onderzoekers film Een gigantische gletsjer terwijl het zinkt
Geen ijs meer op de polen
Donderdag 1 december 2016
Met Trump in het Witte Huis zal het klimaat het zwaar te verduren krijgen. Terwijl het klimaat juist nog sneller lijkt op te warmen dan verwacht. Neem bijvoorbeeld het boek A Farewell to Ice van topwetenschapper Peter Wadhams. Hij luidt de noodklok harder dan ooit tevoren. Hij stelt dat in de zomer van 2017 er geen ijs meer op de Polen zal zijn. Poolreizigster Bernice Notenboom kwam vanochtend terug uit Antarctica, waar ze het boek las. Ze kan het alleen maar met hem eens zijn.
Francesca Vanthielen reist met Greenpeace naar de Noordpool.
Francesca Vanthielen reist met Greenpeace naar de Noordpool (2)
Francesca Vanthielen reist met Greenpeace naar de Noordpool (3)
Francesca Vanthielen reist met Greenpeace naar de Noordpool (4)
Francesca Vanthielen reist met Greenpeace naar de Noordpool (5)
Lees en beluister dit betoverende drieluik van Ramsey Nasr, over wat er verloren gaat nu de Noordpool smelt
Kantelpunten in het smeltgedrag van ijskappen.
De ijskappen aan de rand van Groenland zijn de afgelopen jaren verrassend snel gesmolten. Langer geleden, in 2002, was ook het opbreken en in zee verdwijnen van ijsplaat Larsen-B op Antarctica een onverwacht snelle gebeurtenis. In beide gevallen werd dan ook een kantelpunt overschreden, waardoor voorheen geleidelijke processen plotseling in een stroomversnelling raakten. Poolklimaatwetenschapper Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht legt uit hoe dit werkt.
Kantelpunten in het smeltgedrag van ijskappen.

Permafrost
Smelten ijs op de Noordpool laat ook permafrost verdwijnenHet snelle smelten van ijs op de Noordpool heeft veel meer invloed op de landen rond de Noordelijke IJszee, dan eerder werd gedacht. Dat is een van de bevindingen in een rapport, dat later dit jaar wordt gepubliceerd door het Arctic Monitoring and Assessment program. Wetenschappers van de VU in Amsterdam hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Door het smelten van het poolijs wordt het zonlicht (en de bijbehorende warmteniet meer door wit ijs weerkaatst, maar door zwart zeewater geabsorbeerd. Dat veroorzaakt een stijging van de temperatuur, waardoor permafrost in de omgeving ontdooit. Door het dooien van de permanent bevroren grond ontstaan steeds meer grote gaten in het landschap, onder andere in Canada. Ook leidt de dooiende bodem tot verzakkingen van huizen, wegen en spoorlijnen. Al zeggen onderzoekers dat dit soms komt door een combinatie met slecht onderhoud. Het dooien van permafrost leidt ook tot de uitstoot van extra broeikasgassen. Nederlandse onderzoekers reizen elk jaar naar permafrost-gebieden in Canada en Siberie om uit te zoeken hoe snel dit proces gaat.
Smelten ijs op de Noordpool laat ook permafrost verdwijnen
Uit een publicatie van afgelopen voorjaar blijkt dat permafrost gevoeliger is voor opwarming dan eerder werd gedacht, zo'n 20 procent gevoeliger. Per graad opwarming, zo bleek uit de studie die werd gepubliceerd in Nature Climate Change, kan bijna 4 miljoen vierkante kilometer - een gebied groter dan India - worden aangetast. In permafrost-gebieden leven bijna 35 miljoen mensen.
En dat allemaal om de gevolgen van de dooiende permafrost met eigen ogen te zien.

Verovering van de Noordpool
Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen daar in de zomer waterwegen vrij. Militaire en commerciele schepen varen af en aan om grondstoffen te winnen die eerder niet te exploiteren waren. Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners. Een verslag in beeld, door fotografen Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev.
